MSKÜ dünyanın en çevre dostu üniversiteleri arasında

Dünya üniversitelerini çevreye duyarlılık, enerji, atık, ulaşım yönetimi ve sürdürülebilirlik alanlarında her yıl değerlendiren GreenMetric Dünya Üniversiteler sıralamasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi dünya 408.'si ve Türkiye 22.'si oldu.

  • 959

Dünyadan saygın üniversitelerin kampüslerinin değerlendirildiği, sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çekerek çevre bilinci konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan bir platform olan UI GreenMetric'in 2020 Yılı Dünya Üniversiteler Sıralaması yayımlandı.
MSKÜ dünya üniversitelerinin sıralandığı değerlendirmede 408. sırada, Türkiye üniversiteleri arasında ise 22. sırada yer aldı.
6 ana başlıktan oluşan sıralamada yapı ve altyapıda 700 puan, enerji ve iklim değişikliğinde 1400 puan, atıklarda 825 puan, suda 250 puan, ulaşımda 1125 puan, eğitim ve araştırmada 1250 puan alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi toplamda 5bin 550 puana ulaştı.
MSKÜ en büyük başarıyı “enerji ve iklim değişikliği” kategorisinde yakalayarak, dünya üniversiteleri arasından 158., Türkiye üniversiteleri arasından ise 3. oldu
MSKÜ'nin 2019 yılında başlattığı “Yeşil Kampüs Girişimi” ile bu başarının tesadüf olmadığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, “Üniversitemizde Sıfır Atık Yönetim Planı'nın oluşturulması, bu plan çerçevesinde Tehlikeli Atık Deposu'nun faaliyete geçirilmesi, ekolojik ve karbon ayak izini azaltmaya yönelik Sürdürülebilir Kampüs Politikaları'nın yayımlanması, bu politikaları destekleyen eğitim etkinlikleri ve faaliyetlerinin düzenlenmesi, enerji verimliliğine sahip cihazların kullanımının artırılması için çalışmalar yaptık. Yaşam kalitesi yüksek, doğa dostu yerleşkeler geliştirmek amacıyla yaptığımız tüm çalışmalar, Üniversitemizin dünyanın en çevre dostu üniversiteleri arasında yer almasını sağladı. “Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Üniversite” sloganımız ile ilerleyen yıllarda bu sıralamamızı daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum” dedi.
Çalışmalarıyla Üniversitenin GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda büyük bir başarı elde etmesini sağlayan “Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü”, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Çiçek öncülüğünde akademik ve idari personelden oluşan koordinasyon kurulu ile öğrenci topluluklarını sürece dahil ederek sürdürülebilirlik ve çevre dostu ürün, yapı ve yerleşkeler ile ilgili çalışmalar yürütüyor.
Bu çalışmalar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bayrakdaroğlu ve Araş. Gör. Dr. Vesile Hatun Akansel tarafından koordine ediliyor. Ayrıca Genel Sekreter Nagehan Şahin, Av. Sevtap Çelikcan, Av. Ümit Metin, Prof. Dr. Bayram Coşkun, Prof. Dr. Bekir Tanay, Prof. Dr. Mehmet Güneş, Prof. Dr. Cafer Topaloğlu, Prof. Dr. Feral Öztürk, Prof. Dr. Hasan Koç, Prof. Dr. Mehmet Kır, Prof. Dr. Ahmet Demirak, Prof. Dr. Ömer Gider, Prof. Dr. Özcan Saygın ve Yüksek. Mühendis Salih Cebe de çalışmalarıyla koordinatörlüğümüze destek sağlıyor.
Aynı zamanda;
Enerji ve İklim Değişikliği Alt Komisyonu üyeleri; Dr. Öğr. Üyesi Volkan Ramazan Akkaya, Dr. Öğr. Üyesi Utkucan Şahin, Dr. Öğr. Üyesi Durmuş Karabacak, Doç. Dr. Rüştü Eke

Su Alt Komisyonu ile Yerleşim ve Altyapı Alt Komisyonu Üyesi; Öğr. Gör. Ayla Çetinkaya
Atık Alt Komisyonu Üyeleri; Y. Müh. Salih Cebe, Cemal Pamuk, Uygar Göçmen
Ulaşım Alt Komisyonu Üyesi; Dr. Öğr. Üyesi Ömür Kaygısız
Eğitim Alt Komisyonu Üyeleri; Doç. Dr. Nursen Vatansever Deviren, Doç. Dr. Mehmet Avcı, Öğr. Gör. Sinem Acar,
ve diğer komisyon üyeleri, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Aytekin Buşuk, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Bayram Bozyiğit, Stratejik Planlama Şube Müdürü Öğr. Gör. Kemal Yüce Kutucuoğlu, yazışma ile teknik konulardan sorumlu idari ve teknik personel ile “çevre dostu ve sürdürülebilir bir yerleşke” için yoğun çalışmalar yürütülüyor.
Büyük bir ekibin özverili çalışmaları sonucu elde edilen bu başarının, önümüzdeki yıllarda katlanarak arttırılması hedefleniyor.

Bakmadan Geçme