Milletvekili Metin Ergun'dan bir soru önergesi de zeytinciler için

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, Muğla'da orman yangınları esnasında zeytinlikleri yanan vatandaşların sorunları ve zeytinliklerini yeniden oluşturma sürecindeki talepleri ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Zeytincilikle uğraşan vatandaşların durumlarının aciliyet gerektirdiğini vurgulayan İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, 'Yangınlarda on binlerce hektar ormanlık alan ile birlikte yüz binlerce zeytin ağacı da yanmış ve bu bölgelerde zeytincilikle uğraşan vatandaşlarımız geçim kaynaklarını kaybetmişlerdir. Bu hususta vatandaşlarımızın yangınlar sebebiyle kaybettikleri bu seneki zararlarının tazmin edilmesi aciliyet arz etmektedir' ifadelerini kullandı.

  • 1089
TAKİP ET

YÜZ BİNLERCE ZEYTİN AĞACI YANDI
Çıkan orman yangınlarında yüz binlerce zeytinlik alanında zarar gördüğünü belirten İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, “Muğla ilimizin Marmaris ilçesinde 28 Temmuz 2021'de başlayan ve daha sonra da Bodrum, Milas, Köyceğiz, Yatağan, Menteşe, Seydikemer ve Fethiye'de günlerce devam eden orman yangınları sebebiyle sadece doğal bir felaket yaşanmamış, aynı zamanda tarımsal üretim de büyük yara almıştır. Yangınlarda on binlerce hektar ormanlık alan ile birlikte yüz binlerce zeytin ağacı da yanmış ve bu bölgelerde zeytincilikle uğraşan vatandaşlarımız geçim kaynaklarını kaybetmişlerdir. Bu hususta vatandaşlarımızın yangınlar sebebiyle kaybettikleri bu seneki zararlarının tazmin edilmesi aciliyet arz etmektedir” şeklinde konuştu.

ARAZİLERDE OLUŞAN HASAR SİSTEMATİK OLARAK DİKKATE ALINMADI
Bazı arazilerin Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne “tarla” olarak kaydedilmiş olmasından dolayı hasar sistematik olarak dikkate alınmadığına değinen İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, “Zeytinliklerin yandığı bazı köylerimizde vatandaşlarımızın zeytincilik yaptığı bazı araziler Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne “tarla” olarak kaydedilmiş durumdadır. Fakat vatandaşlarımız daha önce tarla olarak kaydedilen bu arazilerde 30-40 yıldır fiili olarak zeytincilik yapmaktadırlar. Meydana gelen yangınlarda bu zeytinliklerini ne yazık ki kaybetmişlerdir. Hasar tespit çalışmalarında bu arazilerde oluşan hasarlar sistemik olarak dikkate alınmadığı için vatandaşlarımız karşı karşıya kaldıkları zayiata yönelik olarak yapılacak zarar tazmini ve desteklemelerden mahrum kalacaklardır. Aynı durum, orman vasfını kaybetmiş araziler olarak tanımlanan 2B arazileri üzerinde nesillerdir zeytincilik faaliyetleri yapan vatandaşlarımız için de söz konusudur. Bu nedenle zeytinlikleri yanan vatandaşlarımız, zeytincilik yaptıkları araziler üzerindeki hasar tespit çalışmalarının yangınlardan önceki son uydu görüntüleri baz alınarak yapılmasını ve buna göre zarar tazmini ve destekleme yapılmasını talep etmektedirler.
Bununla beraber, zeytinlikleri yanan vatandaşlarımızın kullandıkları araziler üzerinde yeniden zeytinlik oluşturabilmeleri için ihtiyaç duydukları sulama suyunu finanse edecek ekonomik güçleri kalmamıştır. Arazilerin fiziki şartları da bu durumu zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla, zeytinliklerini yeniden oluşturmak isteyen vatandaşlarımızın sulama suyu ihtiyacının karşılanmasında da desteklemelere ve teşviklere ihtiyacı vardır. Ayrıca vatandaşlarımız sarp ve eğimli yamaçlar üzerinde bulunan bu arazilerde yanan zeytinliklerini yeniden oluşturmak için bu arazilerin kamu tarafından teraslanmasını ve yol açılmasını, teraslanan yamaçların üzerine de su depoları inşa edilmesini talep etmektedirler. Daha sonrasında inşa edilmesini talep ettikleri bu su depolarını kendi imkanları ile doldurabileceklerini ve damlama sulama sistemleri kurarak zeytinliklerini sulayabileceklerini ifade etmektedirler” dedi.

Bu bilgiler kapsamında;
Bakanlığınız tarafından, zeytincilik yapan vatandaşlarımızın yangınlar dolayısıyla kaybettikleri özellikle bu yılki ürünleri konusunda zarar tazmini yapılacak mıdır, yapılacaksa ortaya çıkan zararın karşılanmasına ne zaman başlanacaktır?
Bakanlığınız, Muğla'nın ilçelerinde ve köylerinde yanan zeytinlikler için yapılacak hasar tespit çalışmalarında son uydu görüntülerinin baz alınması için bir çalışma yürütmekte midir?
Bakanlığınız tarafından yapılacak hasar tespit çalışmalarında eğer son uydu görüntüleri dikkate alınmayacaksa, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'nde tarla olarak kaydedilen araziler ile 2B arazileri üzerinde zeytincilik yapan vatandaşlarımızın yanan zeytinlikleri sebebiyle zararlarının tazmini veya desteklenmesi konusunda nasıl bir yol izlenecektir?
Bakanlığınız tarafından, Muğla'da yanan zeytinliklerin yeniden oluşturulması sürecinde, Muğlalı köylülerimize sulama suyu ulaştırılması ile ilgili olarak herhangi bir destekleme veya teşvik uygulaması konusunda çalışma yapılacak mıdır?
Bakanlığınız tarafından, sarp yamaçlarda ve eğimli arazilerde bulunan ve orman yangınları ile yok olan bu zeytinliklerin yeniden oluşturulması sürecinde, vatandaşlarımızın sarp ve eğimli arazilerin kamu tarafından teraslanması, yol açılması ve teraslanan yamaçların üzerine su deposu inşa edilmesi talepleri konusunda bir planlama yapılması düşünülmekte midir?

Bakmadan Geçme