Milletvekili Ergun, 'Esnaflar, Kredi Destek Paketlerine Erişemiyor'
İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, iş yerlerinin kapalı olması dolayısıyla zor durumda kalan kahvehanecilerin ve kıraathanecilerin sıkıntılarını Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) taşıdı.
İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, iş yerlerinin kapalı olması dolayısıyla zor durumda kalan kahvehanecilerin ve kıraathanecilerin sıkıntılarını Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) taşıdı.
Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında iş yerleri kapanan esnaf gün geçtikçe kan kaybetmeye devam ediyor. İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik sıkıntıların esnafa yansımasını Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıdı.
İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“İçinden geçmekte olduğumuz Covid-19 Salgını'nın yayılmasını önleyebilmek amacıyla alınan tedbirler kapsamında iş yerleri kapatılan esnaflarımızın ekonomik ve sosyal durumları endişe verici bir aşamaya dönüşmüş durumdadır. Bu hususta özellikle kahvehaneciler, kıraathaneciler ve çay ocağı işletmecileri günlük gelire bağlı olmaları hasebiyle ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bununla beraber bu işletmelerde istihdam edilen vatandaşlarımızın sayısının en az 200 bin civarında olduğu ve bu çalışanların büyük bir kısmının kayıtsız ve yine günlük gelire bağlı bir şekilde çalıştığı tahmin edilmektedir. Dolayısıyla hem kahvehane ve kıraathane işleten esnaflarımız, hem de çalışanları bu zorlu süreci atlatabilmek için nakit desteği veya uygun kredi destek paketleri gibi desteklere ihtiyaç duymaktadır. Bakanlığınızca sağlanan kredi destek paketlerine başvuru konusunda birçok mağduriyetler yaşandığı ve çok sayıda esnafımızın bu kredilere erişemediği basına yansımış durumdadır. Vatandaşlarımızla yaptığımız birebir görüşmelerden de bu bilgileri teyit etmiş durumdayız.
Bu kapsamda;
1. Bakanlığınızca, kıraathane ve kahvehane esnafına yönelik nakit desteği veya uygun koşullarda kredi sağlamak gibi bir çalışmanız var mıdır?
2. Bakanlığınız tarafından bu işletmelerimizde istihdam edilen ve büyük çoğunluğu kayıt dışı şekilde çalışan vatandaşlarımız için ne gibi tedbirler alınmıştır?
3. Bakanlığınız, bu işletmelerde kayıt dışı bir şekilde istihdam edilen vatandaşlarımızı tespit edip bu kişilere yönelik nakit desteği sağlamak gibi bir çalışma yapacak mıdır?”