Mete Ay, 'Türkiye, Avrupalı İçin Ucuz Bir Ülke Olmaktan Çıktı'

Fethiye'de Mayıs ayısının sessiz ve sakin geçtiğini söyleyen Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (ÇALIŞDER) Başkanı Mete Ay bölge turizmi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

  • 1531

Fethiye bölgesinin durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Mete Ay, geçmiş yıllara oranla eskisi kadar dolu bir Fethiye olmadığını belirtti.


Açıklamalarında Avrupa'da da ciddi bir enflasyon olduğunu belirten Ay, “Turistin alım gücünün artması lazım ki Fethiye'deki bu güzellikler; bu hava, bu kum, bu deniz ve bu Türk insanının sıcaklığını tamamlayabilsin” dedi.

Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (ÇALIŞDER) Başkanı Mete Ay açıklamalarına şöyle devam etti:
“Haziran ayının 10'una gelmemize rağmen sezonumuza daha yeni başladık. Fethiye'de mevsim iki ay geriden geliyor. Geçtiğimiz hafta sağanak yağışlar hakim olmuştu. Son üç dört gündür bir sıcaklık hissediyoruz. Fethiye'ye insanlar tatile geliyor; Denize geliyor, kuma geliyor, havuza geliyor, açık havaya geliyor haliyle sezon artık başladı diyebiliriz. Mayıs ayında turistlerin ‘Bahar Tatili' dedikleri bir döneme denk gelmiştik. O zamanda ciddi bir İngiliz kalabalığı vardı. Ancak Mayıs ayının son on beş gününde o kalabalığı göremedik, sakin ve sessiz geçti. Çevrede bulunan Rus turistlerde de bir azalma yaşandı. Turistlerin kalabalığı, esnafa artısı olan bir kalabalıktı. Bundan sonra ivme yukarı çıkacak diye düşünüyorum”


“Türkiye, bir Avrupalı için eskisi kadar çok ucuz bir ülke olmaktan çıktı”


Türkiye, bir Avrupalı için eskisi kadar çok ucuz bir ülke olmaktan çıktığını belirten Mete Ay: “Ciddi sorunlarımız var. Türkiye, bir Avrupalı için eskisi kadar çok ucuz bir ülke olmaktan çıktı. Orta sınıftaki bir vatandaşın bile dışarıda yemek yemesi güçleşti, tabii ki Avrupa'da da ciddi bir enflasyon var. Bizim bazı rakamlarımız neredeyse onların rakamlarıyla aynı. Bunun en büyük sebebi dövizin, normal zamların çok altında kalmasıdır. Son üç dört günde dövizde ciddi bir hareketlenme var. Turistin alım gücünün artması lazım ki Fethiye'deki bu güzellikler; bu hava, bu kum, bu deniz ve bu Türk insanının sıcaklığını tamamlayabilsin. Turist, yurtdışında Türkiye'deki fiyatlarla içki içerse Türkiye'nin onlar açısından cazip edici bir noktası olmaz. Esnafın bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Esnaf, turiste karşı çok iyi davranmalı ki, tekrar gelsinler. Benim tek endişem; ülkenin pahalılığı, seçim sonrası ülkede dövizde ciddi bir hareketlenme oldu. Bir turizmci olarak sevindim. Çünkü bizdeki pahalılık bana göre dövize bağlı bir pahalılık değil. Döviz çok altta kaldı. Normalde Sterlin'in 35-40 liralara yaklaşması lazım, Euro'nun 25'ten aşağı olmaması lazım, nitekim Dolar'ında 24-26 lira bandında olması lazım ki turist buraya saatlerce süren uçak seyahati sonrası geldiğinde rahat para harcasın. Bana göre dövizde bundan sonra bir hareketlilik görebiliriz. Yeni Maliye Bakanımızın görüntüsü de oraya doğru gösteriyor. Dövizde ciddi bir baskı var diye hissediyorum” dedi.


“Yerli müşteri eğer Avrupa'yı tercih ediyorsa bu ciddi bir sıkıntı diye düşünüyorum”


Türkiye'de ki hayat pahalılığının turizmi olumsuz etkileyeceğini belirten Ay:
“Gurbetçi vatandaşlarımız geldiği zaman pahalılığın farkına varırsa önümüzdeki sezon ciddi bir sorun oluşabilir. Yerli müşteri sıkıntısı da olabileceğini düşünüyorum. Umarım olmaz çünkü vatandaşımız dışarıda yemek yemeyi haftada bire belki de sıfıra düşürdü. Yerli müşteri eğer Avrupa'yı tercih ediyorsa bu ciddi bir sıkıntı diye düşünüyorum. Sadece Fethiye değil; Muğla, Antalya ve İstanbul ciddi bir döviz kaynağı. Kapadokya, Denizli, İzmir bölgesi turizmden ekonomisini düzeltmeye çalışan illerimiz ve ilçelerimizdir. Ben dövizdeki hareketliliğin bizi etkileyeceğini düşünüyorum. Uçak fiyatları da çok pahalı oldu. Tur operatörünün pahalı olmasıyla paralel gidiyor. Büyük paralar verip uçakla Türkiye'ye gelen turist buradaki pahalılığı da hissederse o uçağa bir daha binmez ve İspanya'ya araba ile gidebilirler” diye konuştu.


“Gelen müşterilerin memnun ayrılması için elimizden geleni yapmalıyız”


Açıklamalarında turizmcileri uyaran Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (ÇALIŞDER) Başkanı Mete Ay:
“Turizmden ekmek yiyen tüm kardeşlerime sesleniyorum; çok çok dikkatli olmalıyız çünkü biz 6 ay içerisinde 12 aylık para kazanmaya çalışıyoruz. Biz bunu 6-7 aya çıkarmaya çalışırken yapılacak olan en küçük hata bütün hepsini gelecekte kaybedebiliriz. Gelen müşterilerin memnun ayrılması için elimizden geleni yapmalıyız. Bereketli ve güzel bir sezon diliyorum” dedi.

Bakmadan Geçme