METE ATAY -ÖLÜDENİZDE KORUNMASI GEREKEN DÜNYA MİRASIDIR-
Fethiye Belediye Başkan Yardımcılarından belediye meclis üyesi Mete Atay ölüdeniz'inde korunması gereken dünya mirası olduğunu Çevre Ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin iztuzu sahili ile ilgili açıklamasının kendilerini de umutlandırdığını ölüdeniz'de de aynı kararın uygulanmasını beklediklerini söyledi.
Fethiye Belediye Başkan Yardımcılarından belediye meclis üyesi Mete Atay ölüdeniz'inde korunması gereken dünya mirası olduğunu Çevre Ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin iztuzu sahili ile ilgili açıklamasının kendilerini de umutlandırdığını ölüdeniz'de de aynı kararın uygulanmasını beklediklerini söyledi. Fethiye belediyesinin ölüdenizden sorumlu belediye başkan yardımcısı olan Mete Atay açıklamasında
“Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin Ortaca İlçesi'ndeki dünyaca ünlü İztuzu sahilinin tepkilere neden olan ihalesini iptal edeceğini açıklaması bizleri çok mutlu etti, sevindirdi ve umutlandırdı. Çevreciler, akademisyenler ve gazetecilerle yaptığı toplantıda, İztuzu'nun kontrol ve korumasının Muğla Üniversitesi'ne verildiğini söylemiş. Olması gereken de buydu. Bu yerinde, doğru ve örnek bir karardır. Bakan Beye teşekkür ediyoruz. Bakanın sözlü açıklamasının bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor ve diliyoruz. Yalnız bu karar, İztuzu ile sınırlı kalmamalı.
Ülkemizin hazinesi olan Fethiye'deki Ölüdeniz, Belcekız, Kumburnu, Kıdırak ve diğer koylarımız için de bir emsal teşkil etmelidir. Biz buraların işletmesini, her türlü ticari kaygıdan ve ranttan uzak düşünen yerel yönetimlere devredilmesini arzu ediyor ve bekliyoruz.” dedi. Mete Atay, Eğer buralar yerel yönetimlere verilirse, biz doğa ve çevreyi koruyarak, halkımızın en yoğun, en iyi ve en uygun şekilde yararlanmasını taahhüt ediyoruz. Bizler belediye olarak zaten buraların bakımını, temizliğini ve diğer hizmetlerini yapıyoruz. Büyükşehir yasasından sonra ilçe belediyelerinin hizmet alanı genişledi ama gelirleri azaldı. Sorumluluk çok ama gelir yok. Buraların yerel yönetimlerde olması durumunda, halkımız buraları kâr getiren birer işletme veya meta olarak görmeyecek, buraları sahiplenecektir. Buraları daha fazla koruyacak ve daha duyarlı olacak, daha çok sorumluluk alacaktır. Buralar dünyanın incisi yerler. Özel işletmelere bırakılmaması gereken, dünyanın doğa harikası alanlar.
Buralar kamu malıdır, mutlaka kamunun elinde olması gerekir, kamu yararına çalışan kurumlarca işletilmelidir diyerek “ölüdeniz'imizin altyapı sorunları var. Arıtma yetersiz, içme suyu yok, yağmur sularının ıslahı söz konusu. Deniz hızla kirleniyor. Ovacık ve Hisarönü'nde kanalizasyon yok. Çok kısa sürede, çok acil önlemler alınması gerekiyor. Bu sorunlarla uğraşmak varken, biz gereksiz işlerle zamanımızı geçiriyoruz. Biz Fethiye Belediyesi olarak buraları işletir ve sorumluluğu alırsak, buradan kazandığımız paraları yine buranın alt yapısı için kullanırız. Çevredeki sivil toplum kuruluşlarıyla, kooperatiflerle ve diğer kurumlarla elbirliğiyle buralara yürekten sahip çıkarız. Daha katılımcı, daha bir yürekten ve sevgiyle buraları korur, kollarız. Halkımıza daha iyi, daha kaliteli ve ucuz hizmet veririz. Bilinçli turistler, doğa ve çevrenin korunduğu yerleri tercih ediyorlar. Bölgenin doğasının ve çevrenin korunmasıyla, bir taşla iki kuş vurulmuş olacaktır.
Hem çevre korunacak, hem de kaliteli daha çok turist gelecektir.” dedi. Başkan yardımcısı Atay “Başka Ölüdeniz yok. Burası korunması gereken dünya mirasıdır. Burayı korumak herkesin görevidir. Elimizdeki bu değerlerin kıymetini kaybettikten sonra değil, bugün, şimdi bilelim. O bilinçle ve sorumlulukla Ölüdeniz'imize sahip çıkalım. Biz Fethiye Belediyesi olarak üzerimize düşen her görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazırız.” diye konuştu.