'Menopoz hastalık değil, doğal bir süreç'

Kadınların yaşamında önemli bir dönüm noktası olan menopoz, yumurta üretiminin azalması sonucu bir yıl veya daha uzun süre adet görülmemesi ile tanımlanır. Genellikle 45-55 yaş aralığında gerçekleşen bu süreç, bazı kadınlarda genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları, sigara kullanımı veya bazı hastalıklar nedeniyle daha erken yaşlarda da başlayabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meltem Çam, menopozun, sıcak basmaları, gece terlemeleri, vajinal kuruluk, ani ruh hali değişiklikleri ve cinsel isteksizlik gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirterek, bu sürecin doğal bir parça olduğunu vurguladı.

  • 217
TAKİP ET

Menopozun Zorlayıcı Belirtileri Nelerdir?

Op. Dr. Meltem Çam, menopoz sırasında hormon seviyelerinde meydana gelen dalgalanmaların kadınlar için zaman zaman zorlayıcı olabileceğini, ancak bunun hayati bir tehlike oluşturmadığını söyledi. "Bu süreçte kadınlar ani sıcak basmaları, gece terlemeleri, üşüme, vajinal kuruluk ve duygusal dalgalanmalar yaşayabilir. Ancak bu belirtiler hormon dalgalanmalarına bağlı olup geçicidir," diyen Dr. Çam, bu durumun bir hastalık değil, doğal bir biyolojik süreç olduğunu hatırlattı.

Menopoz Tedavi Edilmez, Belirtiler Hafifletilir

Menopozun kendisinin tedavi gerektirmediğini belirten Dr. Çam, menopoz sürecindeki tıbbi müdahalelerin yalnızca belirtileri hafifletmeye yönelik olduğunu ifade etti. "Hormonlar, vücudun pek çok fonksiyonunu düzenler ancak menopoz sırasında azalan kadınlık hormonlarının yokluğu, hayati riskler yaratmaz. Bu hormonların eksikliği sağlık sorunlarına neden olmaz; sadece bazı belirtiler hafifletici tedavilerle yönetilebilir," şeklinde konuştu.

Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı Menopoz Sürecini Rahatlatır

Menopozun ertelenmesinin tıbbi olarak mümkün olmadığını vurgulayan Op. Dr. Meltem Çam, bu dönemin genellikle kalp damar sağlığının bozulduğu ve yaşamın daha sedanter bir hal aldığı bir döneme denk geldiğine dikkat çekti. "Daha sağlıklı bir menopoz süreci için kişiye özel diyet ve egzersiz programları uygulanmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite ve dengeli beslenme, menopoz belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir" dedi.

Psikolojik Destekle Menopoz Süreci Daha Kolay Atlatılabilir

Menopoz döneminin getirdiği fiziksel ve ruhsal değişimlerin, kadının yaşam kalitesini etkileyebileceğini ifade eden Dr. Çam, "Bu dönemde psikolojik destek almak önemlidir. Kadının hayatını anlamlı kılacak aktivite ve hobilerle bu süreci daha kolay atlatması mümkündür. Ayrıca bir kadın doğum uzmanı ile düzenli kontroller, bu sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilmesini sağlar" diyerek kadınlara profesyonel destek almaları konusunda tavsiyelerde bulundu.

Menopozun, her kadının doğal olarak yaşadığı bir süreç olduğunu hatırlatan Op. Dr. Meltem Çam, bu süreci kabullenmenin ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanın menopozun etkilerini hafifleteceğini vurguladı.

Bakmadan Geçme