MAVİ GRUP BAŞKAN ADAYI OSMAN ÇIRALI YENİ PROJELERİNİ AÇIKLADI 

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın 15 Ekim 2022 tarihinde yapılacak organ seçimleri öncesinde FTR TV'ye özel röportaj veren FTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Mavi Grup Başkan Adayı Osman Çıralı, yeni dönem için hazırladıkları projelerini açıkladı. Gezici Destek Masası'ndan, Sanal İşletme Rehberi'ne, Örtü Altı İhtisas OSB'den kongre salonuna, turizm envanterinden FTSO Akademi'ye kadar tüm yeni projeleri hakkında bilgi veren Çıralı, 1 Nisan 2018 yılında göreve gelirken Oda üyelerini verdikleri sözlerin hepsini yerine getirdiklerini vurgulayarak, '2.5 yılı pandemiyle geçen 4.5 yıllık görev süresinde üyelerimize verdiğimiz sözlerin hepsini yaptık. Şimdi de söz veriyoruz yapacağız.' dedi.

  • 1157
TAKİP ET

Seçim sürecinde hakkında yapılan eleştiri ve iddialara da cevap veren Osman Çıralı, “Odamız seçim sürecinde, gazeteci kisvesi altında yapılan yalan yazı ve paylaşımlarla tarafı belli olan kişiler tarafından şahsıma karşı planlı yürütülen karalama ve iftira kampanyalarını yasal hakkım saklı kalmak kaydıyla sağduyu ile takip ediyorum. Ancak 6 bini aşkın üyesi ile Fethiye ve Seydikemer iş dünyasını temsil eden ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğum Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın itibarını zedeleyen haber adı altında yapılan iftira ve karalama girişimlerine izin vermem asla mümkün değil. Kişisel kin ve hırsla şahsıma yapılan saldırılara, Odamızın faaliyetlerinin alet edilmesi son derece ahlak dışıdır.” diye konuştu.

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Mavi Grup Başkan Adayı Osman Çıralı, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Odamızın 1 Nisan 2018 tarihinde yapılan seçimlerinde üyelerimizin, biz mavi gruba olan güveni ve oylarıyla göreve geldik. Yaklaşık 4,5 yıldır da bizimle yola çıkan ve bize inanan arkadaşlarımızla birlikte üyelerimize, Odamıza ve bölgemize hizmet ediyoruz. Verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getirdik, birlik beraberlik içinde çalışıyoruz. Görev yaptığımız 4,5 yılın 2,5 yılı pandemiyle geçti. Salgın tedbirleri nedeniyle kabus gibi günlerde her zaman Üyelerimizin yanında olduk. Fethiye ve Seydikemer'de turizm, tarım, inşaat sektörlerimiz başta olmak üzere ticaretin devam etmesi öncelikli görevimiz oldu. Bölgesel ve sektörel toplantılarımızla bölge ekonomisinin ve sektörlerimizin nabzını tuttuk. Sadece pandemi döneminde 500 üyemizin katıldığı 13 online sektörel toplantı yaptık. Bize iletilen sorun ve talepleri 47 başlık altında rapor haline getirdik ve Ankara'ya giderek, bizzat ilettik. Online toplantılarla çözüm için ısrarlı lobi faaliyetleri yürüttük.

BÖLGEMİZ HAK ETTİĞİ YATIRIMLARA PROJELERİMİZLE KAVUŞTU
Bir taraftan üyelerimizin sorunlarının çözümü için hizmet ederken, diğer taraftan üyelerimize verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getirdik. Bölgemizin hak ettiği yatırımlara kavuşması için yeni projeler hazırladık, uygulamaya koyduk. Babadağ Teleferiğin daha rantabıl olması için kalkış istasyonunun yerini değiştirdik. Böylece Ölüdeniz manzarası ile Babadağ'a çıkılabiliyor. Babadağ Teleferik inşaatının hızlanması için yoğun lobi faaliyetleri yaptık. Fethiyemizin 25 yıllık rüyasını gerçekleştirdik, Babadağ Teleferik 2021 yılında hizmete girdi.
Bölgemizde ticari hayatın gelişmesi ve üyelerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla 4 yılda toplam 9 proje hazırladık.

PROJEMİZ TÜRKİYE'DE İLK
Bölgemizin Babadağ Teleferik'ten sonra en büyük projesi olan Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı Organize Sanayi Bölgesi için somut adım attık. Yıllardır kağıt üstünde kalan projenin yeri netleşti, tahsisi yapıldı. ÇED raporu alındı, tüzel kişilik kazandı, Odamızın da içinde yer aldığı Yönetim Kurulu oluşturuldu.

Türkiye'de bir ilk olacak ve sadece süt sığırcılığının yapılacağı OSB'miz 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. İhtisas OSB kapsamında süt entegre tesisleri olacak, yem fabrikası olacak, bio enerji tesisi olacak.
Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı Organize Sanayi Bölgesi yanı sıra; GEKA'dan hibe desteği alarak, Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü Projesi, Fethiye Dış Ticaret ile Büyüyor Projesi, Hedef Dış Ticaret Projesi, “Eko-Turizmin Farkındayız” Eğitim ve Danışmanlık Projesi, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi Projesi, Fethiye Fuar Alanı ve Kongre Merkezi Fizibilite Raporu, “Fethiye Sualtı Tarih Parkı” Projesi, Fethiye'de Spor Turizmde Rekor Projesi'ni yürüttük.
GEKA Genel Sekreteri, Odamıza, bölgenin en iyi çalışan en fazla proje üreten Odası olduğunu ilan etti ve bize teşekkür etti. Bu teşekkür, Odamızın proje üretmediğini iddia edenlere en güzel yanıt oldu.
COĞRAFİ İŞARETLE BÖLGESEL DEĞERLERİMİZİ MARKALAŞTIRDIK
Kültürel ve bölgesel değerlerimize sahip çıktık, markalaştırdık. Bölgemizin ilk coğrafi işaretini Seydiler Kilimi'ne aldık. Daha sonra çifte kavrulmuş Fethiye tahini ve Kaya İnciri'ne coğrafi işaret aldık. Fethiye Belediyesi'nin aldığı Kaya Halısı ve Yeşilüzümlü Dastarı ile bölgemizin toplam 5 coğrafi işaretli ürünümüz var. Coğrafi işaretli ürünlerimizi markalaştırarak, ekonomiye kazandırıyoruz. Coğrafi işaretle marka değeri artan ürünlerimizin, üretimi artıyor böylece bölge ekonomisi canlanıyor. Yeni dönemde de tarhanamız, zeytinyağımız ve balımız için coğrafi işaret alacağız.

SÖZ VERDİK YAPTIK
Oda yönetiminde “ŞEFFAF ve tüm üyelerimize EŞİT mesafede olacağız” dedik… Yaptık. Üyelerimize daha kaliteli, şeffaf, modern ve hızlı hizmet vermek amacıyla hizmet binamızı yeniledik. Odamızı açık ofis haline getirdik. Kapıları, duvarları kaldırdık. Makam odasının kapısı da herkese açık.
“Bütçe, yatırım, harcama ve seyahat raporlarını şeffaf bir şekilde düzenli olarak sunacağız ve bilgilendireceğiz. PAYLAŞIMCI ve HESAP VEREBİLEN olacağız. Odamızın iştiraki olan FGB'nin çalışmalarını şeffaf hele getirerek, iştirakçimiz olan Güç Birliği şirketinin hesaplarını paylaşacağız.” dedik. Bu sözümüzü de yerine getirdik. Her ay Meclis toplantılarımızda, FGB ve Oda hesapları hakkında bilgi aktarıyoruz.
“Sadece Yönetim Kurulu ile değil tüm üyelerimizin katılımı ile yönetilen bir ODA olacağız.” dedik. YAPTIK. Whatsapp destek hattımız, web sitemiz, mobil uygulamamız, sosyal medya hesaplarımız ile üyelerimizin yanındayız. Üyelerimizin, tüm bu iletişim kanallarından gelen sorun, talep, istek ve çözüm önerilerini alıyoruz. Ve en kısa sürede dönüş yapıyoruz. Ayrıca benim telefonum 7/24 açık, isteyen herkes bana telefondan ulaşabiliyor, sorununu iletiyor.
“Yerel yönetimler, resmi kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ile barışık olacağız, uyumlu çalışacağız” dedik. GERÇEKLEŞTİRDİK.
Belediyelerimiz başta olmak ev sahipliğini ve sekretaryasını yürüttüğümüz Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu ve Fethiye Turizm Konseyi'nde yer alan bütün kurum ve kuruluşlarla uyum içinde çalışıyoruz. Küs olduğumuz hiçbir belediye kurum yok. İlçemizin tüm sorunlarına sahip çıkıyor, çözümü için elimizi taşın altına koyuyor ve doğru makamlarla, doğru zamanda iletişime geçerek çözümü için çalışıyoruz. Belediyelerimiz ve tüm paydaşlarımızla birlik beraberlik içinde bölgemizi ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtıyoruz. Birlikten kuvvet doğar anlayışıyla katıldığımız tüm fuarlarda alternatif turizm potansiyelimizin yanı sıra coğrafi işaretli ürünlerimiz de tanıttık. Yeni Pazar ülkelere açıldık.
“Odaya ödenen belge paraları düşürülecek, zorunlu belgeler dışında belge parası almayacağız” dedik. YAPTIK. “Faizde parası olan değil yeni fırsatlara yatırım yapan Oda olacağız” dedik. Bu sözlerimizi de GERÇEKLEŞTİRDİK.
Önceliğimiz her zaman eğitim oldu. Sektörlerimizin ihtiyacı olan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi oldu. Konaklama ve yeme içme sektörlerimiz başta olmak üzere sektörlerimize nitelikli çalışan kazandırmak amacıyla, okullarımızla işbirliği yapıyoruz.
Fethiye'ye son yıllarda yoğun ilgi gösteren Rus turistlerle sağlıklı iletişim kurulmasını sağlamak amacıyla, Şefika Pekin Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden 35 kız öğrenciye Rusça dil eğitimine destek verdik. Yine aynı okulun yiyecek içecek hizmetleri bölümüne mutfak gereçleri desteği veriyoruz.
Ve son olarak Fethiye'de gerekse Seydikemer'de üyelerimizin ve sektörlerimizin ihtiyacı olan nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması için Mustafa Kemal Teknik Anadolu Lisesi'nin hamiliğini üstlendik. Az önce birlikte ziyaret ettiğimiz alanda gemi inşa sektörümüzün ihtiyacı olan kalifiye elemanların yetiştirileceği atölye yapacağız.
“Burs olacak öğrenciler KOMİSYON tarafından belirlenecek” dedik. YAPTIK. Gerçek ihtiyaç sahibi öğrenciler oluşturduğumuz komisyon tarafından belirleniyor. Gerçek ihtiyaç sahibi, hak eden başarılı öğrencilerimize burs veriyoruz.
“Fethiyemize yeni bir okul kazandıracağız.” dedik. Anaokulu yapıyoruz.
“Üyelerimizin ihtiyaç duydukları çözüm ve desteklere KOBİ ÇÖZÜM MERKEZİ ile ulaşmasını sağlayacağız” dedik. YAPTIK. KOBSGEB Temsilciğimizde istihdam ettiğimiz 2 personelle üyelerimizin ve girişimci adaylarının doğru bilgi ve desteğe en kısa şekilde ulaşmasını sağladık. 4 yılda 1335 kişiye danışmanlık hizmeti verdik.
“İhtisas organize sanayi bölgesi kurulması ve su ürünlerinin geliştirilmesi için he türlü girişimde bulunacağız” demiştik. YAPTIK.
Yeri dahi belli olmayan Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi Projesi'ni hızlandırdık. Yeri tahsis edildi, ÇED raporu tamam. Tüzel kişilik kazandı ve Yönetim Kurulu oluşturuldu.
Su ürünlerimizin tanıtımı için sektörel tanıtım filmi yaptık, ulusal ve uluslararası fuarlarda gösterildi. Alabalık dışında mermer ve domates sektörleriyle ilgili tanıtım filmleri hazırladık.
“Ticareti geliştirmek adına tüm STK'lar ve kurumlarla Fethiye'de festival ve panayır hayata geçirme çalışmaları yapacağız” dedik. YAPTIK. Uluslararası Fethiye Spor Festivali (Sporfest), Fethiye Klasik Müzik Festivali, Dostluk ve Barış Festivali, Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantarı Festivali'ne destek verdik.
“Uluslararası ticareti geliştirmek adına Kardeş Oda projeleri geliştireceğiz.” demiştik. YAPTIK. Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) ile kardeş oda ve işbirliği protokolü imzaladık.

“Eğitimlerimize katılacak olan üyelerden her hangi bir ücret almayacağız” demiştik. YAPTIK. 4.5 yılda verdiğimiz 104 ücretsiz eğitime toplam 4.549 üyemiz ve çalışanı katıldı.
“Odamız Meslek komitesi, meclis ve yönetim kurulu üyelerimiz ile BİRLİK VE BERABERLİK RUHUNU canlandıracağız. Üyeler sadece seçim öncesi, aidat ödemelerinde veya belge onaylarında hatırlanmayacak.” dedik. GERÇEKLEŞTİRDİK.
Yılda iki kez gerçekleştirdiğimiz Meslek Komiteleri toplantılarımızın yanı sıra, Meslek gruplarımızla kahvaltılı buluşmalar gerçekleştirdik. Pandemi döneminde bile online toplantılar yaptık. Bölgesel, sektörel toplantılar gerçekleştiriyor, üyelerimizle bir araya geliyoruz.
“Fethiyespor ve bütün spor dallarındaki takımlarımızın her zaman destekçisi olacağız” dedik. YAPTIK.

“Fuarlara katılım Odamız tarafından karşılanacak. Oda olarak Bölgemiz için önemli olan sektörler için fuar organizasyonlarının gerçekleştirilmesinde en büyük destekçi olacağız” dedik. YAPTIK.

Turizm fuarlarının yanında üyelerimizin zeytinyağı, kırtasiye, ayakkabı, yöresel ürünler gibi sektörel fuarlara katılıma destek verdik.

“Turizm pazarını canlandırmak için başta İngiltere ve Avrupa pazarı olmak üzere Çin, Hindistan ve Güney Kore'ye FUAR VE İŞ GEZİSİ çalışması yapacağız” demiştik. Makedonya'ya yaptığımız iş gezisi ile bu kapıyı açtık. Pandemi olmasaydı başka ülkelere de iş gezisi düzenleyecektik. Yeni dönemde üyelerimizi daha çok ülkeye götüreceğiz.
“Yurtdışı vize alımında Odada destek birimi oluşturulacak” demiştik. YAPTIK. Odamızda Yunanistan vizesi hizmetini 15 Haziran 2019 tarihinden itibaren vermeye başladık. Pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldık. Bu hizmetimizi devam ettirmek için girişimlerimiz devam ediyor.

ÜYELERİMİZE 5 YILDIZLI HİZMET SUNUYORUZ

Geçen seçim döneminde verdiğimiz sözlerin dışında;

Mesleki Yeterlilik Belgesi gerektiren meslekler için sınavlar düzenledik. 4,5 yılda 5 ayrı meslek için düzenlediğimiz sınavlara toplam 810 kişi katıldı.

Sayısal Takograf hizmetini Fethiye'ye getirdik, Muğla'ya gitmeye gerek kalmadan işlemler artık Odamızdan yapılıyor. Odamız, TOBB'un yetkilendirdiği 159 merkezden biri oldu.

FTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezimizi, TOBB Başkanımız Rifat Hisarıklıoğlu'nun da katıldığı törenle açtık.
Bu süreçte Odamızın çalışmalarını ve faaliyetlerini yakından takip eden ve destekleriyle bize güç veren Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanımız da yaptıklarımızı 29 Eylül'de düzenlediğimiz istişare toplantısında takdir etti ve bizi tebrik etti. Odamızın akredite oda olduğunu vurgulayan Rifat Başkanımız FTSO'nun üyelerine beş yıldızlı hizmet sunduğunun altını çizdi.
Körfezimiz ve koylarımızın korunması için elimizi taşın altına koyduk. Fethiye ve Dalaman Belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, akademisyenlerimiz ve halkımızın katılımıyla 18-19 Haziran 2022 tarihinde Göcek'te “Fethiye Körfezi, Göcek-Dalaman Koylarının Korunması ve Yönetimi Çalıştayı düzenledik. Çalıştayımızın sonuç raporu bitmek üzere ilgili kurumlarla paylaşacağız.
Bölgemizi fuarların yanı sıra her mecrada tanıttık. Dijital tanıtıma özel önem verdik. Tanıtım çalışmalarında pazar çeşitliliğine gittik.
Bölgemizin sahip olduğu doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri dolayısıyla turizm potansiyelimizi koruyarak geleceğe taşımak en önemli görevimiz. Bu amaçla bölgemizin turizm potansiyelinin yeniden gözden geçirilerek, Fethiye ve Seydikemer çevresi turizm çekim noktaları envanterinin çıkarılması amacıyla bir çalışma başlattık. Turizmin 12 aya yayılması hedefimiz doğrultusunda görve gelir gelmez panel düzenledik çıkan sonuçlar doğrultusunda Yamaç paraşütü, Likya yürüyüş yolu, kültür turizmi, ekoturizm gibi bölgemizin çok sayıda potansiyelini değerlendirmek üzere projeler hazırladık. Üyelerimize bu konuda eğitimler verdik. Bölgemizin tanıtımında kullanılan film ve fotoğraf arşivimizi güncel hale getirdik ve üyelerimizin kullanımına açtık.

Üyelerimizin iş ve işçi bulma platformu fethiyekariyer.com'u yeniledik. Makri Dergimizin içeriğini zenginleştirdik. Dergimizi dijital platforma taşıdık.

Babadağımızın endemik bitkilerinin envanterini çıkararak kitaplaştırdık. Babadağ Endemik Bitkileri kitabımız yoğun ilgi gördü ve bilim çevresinden de övgü aldı.

SÖZ VERİYORUZ YAPACAĞIZ

Şimdi de yeni bir ivmeyle, artan tecrübemizle üyelerimize kaliteli hizmetlerimiz ve yeni projelerimizle yeni dönemde de göreve talibiz.

GEZİCİ DESTEK MASASI kuracağız ve odamız hizmetlerini üyelerimizin ayağına götüreceğiz.

Üyelerimizin en önemli sorun olan ihtiyacı olan kalifiye elaman sorunu çözeceğiz. Mesleki eğitimin gelişmesi için geliştirdiğimiz projelerle üyelerimizin kalifiye eleman ihtiyacının karışlanmasını sağlayacağız.

Üyelerimize kredi ve finans desteği için güçlü lobi çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Üyelerimizin ve sektörlerimizin sorunları için etkin lobi faaliyetlerine hız vereceğiz.

Dijital tanıtım olmazsa olmazımız. Sadece turizmde değil bölge ekonomisine yön veren tüm sektörlerimizi, tüm platformlarda etkili tanıtma devam edeceğiz.

Çin, Ukrayna, Rusya ve Makedonya'nın ardından İskandinav ülkeleri başta olmak üzere turizme yeni pazar ülkeler kazandıracağız.

Fuarlara katılım desteği vereceğiz. Turizm dışında diğer sektörlerimize yönelik fuarlara da üyelerimizle katılım sağlayacağız.

Yoğun lobi çalışmalarımız sonucu başlattığımız ancak pandemi nedeni ile kesintiye uğrayan VİZE hizmetini tekrar başlatacağız.

Sanal İşletme Rehberi oluşturacağız. İşletmeler açılmadan önce sanal işletme rehberimizden faydalanacak ve hangi mahallede ne tür işletmeler var, yatırımına ona göre kararını verecek ve iş hayatına bilinçli olarak 1-0 önde başlayacak.

Genç ve kadın girişimcilerimiz, iş dünyamız için çok önemli. Genç ve kadın girişimcilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz, onlara yeni ufuklar açacağız. İş hayatında yer almak isteyen veya girişimleri olan gençlerimize ve kadınlarımıza yönelik iş dünyası ve girişimcilik alanlarıyla ilgili eğitimler düzenleyeceğiz. Ayrıca yeni ve ortak yatırım imkanlarını konuşabilecekleri, beyin fırtınası yapabilecekleri platform oluşturacağız.

Bir toplumun gelişmesinin eğitime verdiği önemle bağlantılı olduğunun bilinciyle bölgemize OKUL yapacağız.
Yazılım geleceğin mesleği. Çocuklarımızı, gençlerimizi yazılımla buluşturacağız. Yazılım eğitimleri düzenleyerek çocuklarımızı yazılım dünyası ile tanıştıracağız.

FTSO AKADEMİYİ kuracağız. Gerek yüz yüze gerekse çevrimiçi (online) eğitimlerle, daha çok üyemizin ücretsiz eğitimlerden faydalanmasını sağlayacağız.

Örtü Altı İhtisas OSB yapacağız. Süt Sığırcılığı OSB için çalıştık ve başardık. Şimdi de Örtü Altı OSB için çalışmaları başlatıyoruz.

Yeni alacağımız coğrafi işaretlerle bölgemizin ticaretini çeşitlendireceğiz.

Bölgemize kongre salonu kazandıracağız.

Sürdürülebilir turizm için doğamıza, körfezimize ve koylarımıza sahip çıkmaya, korumaya devam edeceğiz.

Bölgemizin turizm envanterini çıkarttık, şimdi de Turizm Stratejik Planını hazırlayıp, uygulanmasını sağlayacağız.

Pandemi nedeniyle yapamadığımız yurtdışı iş gezilerini düzenleyeceğiz.

Sektörel tanıtım filmlerine devam edeceğiz

Babadağ'dan gelen gelirle eğitim-spora desteğimiz artarak devam edecek.

Alternatif turizmin olanaklarını ön plana çıkaracağız

Kardeş Oda çalışmalarımız devam edecek

Yat Çekek yeri sorununu çözümü için çalışmalarımız, lobi faaliyetlerimiz devam edecek

Otopark sorununun çözümü için çok çalıştık, çalışmaya devam edeceğiz.

Yurt içi ve yurt dışı fuarlara üyelerimizin katılımını desteklemeye devam edeceğiz. Dış ticaret gezileri düzenleyecek ve bölgemize yeni pazarlar kazandıracağız.
Belediyelerimiz, kamu kurum ve kuruluşları ve STK'larla uyumlu çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Şeffaf, paylaşımcı ve hesap verebilen yönetim anlayışından ödün vermeden hizmetlerimize devam edeceğiz.

Söz verdik yaptık, Söz veriyoruz yapacağız.
Söz verdik birlikte yönettik, Söz veriyoruz birlikte yöneteceğiz.

Bakmadan Geçme