Marina İnşaatı İdare Mahkemesine Taşındı

Fethiye sahil bandında karayolları karşısına yapılmak istenen 300 yat kapasiteli marina inşaatına 'Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED)'ne gerek yoktur şeklinde ilgili bakanlık yetkililerin aldığı karara çevreci dernekler karşı çıkmıştı.

  • 3256
TAKİP ET

Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği konu ile ilgili olarak Muğla 3. İdare mahkemesinde dava açtı. Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği karayolları karşındaki sahil bandı yanında 172 bin metre kare alana yapılmak istenen marina inşaatında “ÇED gereklidir” kararı verilmesi için açılan Muğla 3. İdare Mahkemesindeki davanın keşfi marina yapılacak bölgede yapıldı. Biyolog Prof. Dr. Recep Özmerdivenli, Denizcilik Fakültesinden Doç. Dr. Ali Cemal Töz, Şehir Plancısı Öğretim Görevlisi Dr. Sema Doğan, İnşaat Mühendisi Tülay Maral, Çevre Mühendisi Dr. Mehmet Remzi Seyfioğlu, Hidrolog Doç. Dr. Mustafa Doğan, Hidro Biyolog Doç Dr. Ertan Dağlı'dan oluşan bilirkişi heyeti ile Hakim Ayşe Karadeniz, Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği Avukatı Bora Sarıca, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Avukatı Fidan Didem Alaca, İlgili şirket Avukatı Fırat Bilbay katıldı. Mahallinde yapılan keşfi izlemek üzere CHP Muğla Milletvekilleri Mürsel Alban, Süleyman Girgin ve Burak Erbay ile CHP Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir, Fethiye Belediye Meclis Üyeleri Melek Gözde Hoşafcı, Devrim Öztürk ve CHP yönetim kurulu üyeleri de sahil bandında marinanın yapılacağı bölgede inceleme yaptı. CHP Muğla Milletvekilleri bir tarafta keşfi izlerken, bir tarafta da marinanın yapılacağı yerin yanlış olduğu görüşünü paylaştılar. 3. İdare Mahkemesi yetkilileri bilirkişilerle ve taraf avukatlarıyla görüş alışverişinde bulunurken, aynı anda denizde beliren 2 ayrı caretta caretta kaplumbağası büyük dikkat çekti. Kovaladıkları balıkların peşinde dolaşan caretta caretta kaplumbağaları uluslar arası sözleşmelerle koruma altında yer alan canlılar olarak ta bölgede uzun yıllardır yer alıyor. Keşfin yapılmasının ardından CHP Muğla Milletvekilleri Mürsel Alban ve Süleyman Girgin konuyla ilgili bir basın açıklaması yaparak, bu bölgeye marina projesinin yapılmasının yanlış olduğunu vurguladılar.
BURAYA ÇED GEREKLİDİR
Milletvekili Mürsel Alban, “Bu gördüğünüz alan 172 bin metre karelik alan Çalış Plajı Fethiye'nin kalbi gözü. Burası bir şirkete veriliyor. Şirket burayı 124 milyon TL bedelle işletiyor. Kendi yandaşlarına bir yeri daha peşkeş çekiyor. 172 bin metre karelik alanda asıl amacı marina kurmak olan şirket, burası için ÇED gerekli değildir yazısı alıyor. Bu alanın altı arkeolojik bir sit… Buradan 2 km yürüseniz dize kadar geliyor. Burayı temizletmeden, derinleştirmeden burada iskelede olmaz. Öncelikle ÇET gerekli değildir diyen bakanlık, çevre şehircilik il müdürlüğü ve altına imza atan çevre mühendisleri bu alanı gezdiniz mi?” Buraya ÇED gereklidir” diye konuştu.
ÇED BURAYA DEĞİLDE, NEREYE GEREKLİ?
CHP'li Süleyman Girgin ise, “Ne için kurulduğu, neye hizmet ettiği beli olmayan, vakıf görüntüsü verilsin diye sonuna V harfi eklenen şirketle ile adeta karşı karşıyayız. Fethiye Körfezine iskele yapılması için şirketlerin önünü açmaktalar. Az önce firma yetkililerine sorduk. Siz neden Fethiye halkından bir görüş almıyorsunuz? İnsanların rızası var mı? Tabiki yok. Siz neden ısrarla ÇED kararından kaçıyorsunuz. ÇED burada gerekli değil de nerede gerekli? Bırakın ÇED kararını, ayrıca sağlık yetki değerlendirilmesi de mutlaka yapılmalı. Burada yaşayan canlılarında haklarını savunmamız gerekiyor. AKP iktidarı gidici, buraya verilen zarar kalıcıdır” iddialarında bulundu.

Bakmadan Geçme