Mapa ve şamandıra ihalesi eski Vekilin

Osmanağa,Günlük,Boynuzbükü ve İnceburun koylarında tekne bağlamak için yapılarak işletilmesi için bir buçuk metrelik 99 mapa ile deniz üstünde yüzen 75 metrekarelik 59 şamandıra ihalesi yapıldı. Pazarlık usulü yapılan ihaleyi 12 milyon 510 bin lira bedelle Eski Milletvekili Süleyman Bölünmez'in aldığı ifade edildi.

  • 4201
TAKİP ET

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Osmanağa, Günlük, Boynuzbükü ve İnceburun koylarında tekne bağlamak için yapılarak işletilecek olan 99 mapa ve 59 şamandıra için 1 milyon 200 bin lira muhammen bedelle ihale açıldı. Açılan ihale için Fethiye'de bazı sivil toplum kuruluşları tarafından ihalenin iptal edilmesine yönelik dava açıldı. Açılan dava sonuçlanmadan Ankara'da bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nde ihale yapıldı. Pazarlık usulü ile yapılan ihaleye aralarında Dalaman Turizm Geliştirme Kooperatifi'nin de bulunduğu 14 gerçek ve tüzel kişi katıldı. 10 yıllığına belirtilen koylarda yapılacak olan mapa ve şamandıraların işletilmesi ihalesini 12 milyon 510 bin lira teklif veren Eski Milletvekili Süleyman Bölünmez kazandı.
SÜLEYMAN BÖLÜNMEZ KİMDİR?
Fethiye Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi ile 1. ve 3. Derece Doğal Sit Alanı olan 10 yıllığına Muğla İli, Fethiye İlçesi, Göcek Mahallesi, Osman Ağa Koyu, Günlük Koyu, Boynuz Bükü ve İnce Burun Mevki'nde tekne bağlama amaçlı 99 adet mapa ve 59 adet deniz şamandıra için kullanma izni verilmesi ihalesini kazanan Eski Milletvekili Süleyman Bölünmez 1997-2007 yılları arasında Mardinspor Kulübü Başkanlığı yaptı. 2002 yılında Mardin bağımsız milletvekili seçilen Bölünmez 2001'de Antalya'daki bir akaryakıt kaçakçılığı operasyonuyla gündeme gelmiş ve 100 milyon liralık kaçakçılıktan tutuklanıp 7 ay cezaevinde kalmıştı. 2002 yılında milletvekili seçilen Süleyman Bölünmez'in vekilliği bitince yargılaması devam edip 4 yıl hapis cezası almıştı.2007 ve 2015 yıllarında Ak Parti'den aday olan Süleyman Bölünmez'in adaylığı aldığı ceza nedeniyle düşürülmüştü. Süleyman Bölünmez'in kızı Ceyda Bölünmez Çankırı'da şu anda AK Parti İzmir Milletvekili olarak TBMM'de görev yapıyor.

DİĞER KOYLARIN İHALESİ 24 MART'TA

Fethiye Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi ile 1. ve 3. Derece Doğal Sit Alanı olan Muğla İli, Dalaman İlçesi, Şerefler Mahallesi, Kille Bükü, Kille Koyu, Bedri Rahmi Koyu ve Sıralıbük Mevkii'nde tekne bağlama amaçlı 94 adet Mapa ve 37 adet Şamandıra sistemi kurulması amacıyla kullanma izni verilmesi ihalesi 1 milyon 135 bin lira muhammen bedel ile yapılacak olan ve yine Fethiye Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi ile 1. ve 3. Derece Doğal Sit Alanı olan Muğla İli, Dalaman İlçesi, Kapukargın Mahallesi, Sarsala Koyu, Hamam Koyu, Binlik Koyu ve Martı Koyu Mevkii'nde tekne bağlama amaçlı 127 adet Mapa ve 47 adet şamandıra sistemi kurulması amacıyla kullanma izni verilmesi ihaleleri Ankara'da bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nde 24 Mart tarihinde saat 10.30'da yapılacak.

GÜVEN ALTUĞ “İHALELERİN İPTAL EDİLMESİ İÇİN MAHKEMEYE GİTTİK”

Fethiye ve Dalaman'a bağlı koylarda mapa ve şamadıra yapılması ve işletilmesi ihaleleri hakkında açıklama yapan Fethiye, Göcek, Çalış, Ölüdeniz Deniz Motorlu Taşıyıcıları Birliği Başkanı ve FTSO Günibirlik Tekne Sorumlusu 39 No'lu Komite Başkanı Güven Altuğ ihalelerin iptal olması için dava açtıklarını ifade ederek “Fethiye'de sadece bizlerin değil tüm Fethiyelilerin sorunu olacak bu. Fethiye'de güç birliği adı altındaki oluşum olarak toplandık. Bu arkadaşlardan yardım ve destek istedik. Çünkü biz denizden ekmek yiyoruz. O arkadaşlar da Allah razı olsun çok büyük destek verdi. Güç birliği olarak komple 13 oda da arkamızda. Biz ihale yapılmasın diye Çevre ve Şehircilik bakanlığına dilekçemizi verip mahkemeyi açtık. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Hava ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü kayıt no:2934718 sayılı 14/3/2022 tarihinde bu dilekçe verildi. Bu ihalenin zararlı olduğu, her şeyi bildirildi. Ama tabi devletin ne yaptığını bilmem. Bundan sonra süreç işleyecek. Mahkemeye verildi. Mahkeme dosyası budur dedik. Ama bundan sonra tabi mahkemenin karar veriminden ziyade toplumsal, yani ulusal medya, yerel medya vasıtasıyla bunlara ne kadar ihtiyaç olup olmadığı. Ama buradaki en büyük handikap şu. Doğayı koruyalım diyoruz, deniz çevrelerini koruyalım diyoruz. Eyvallah hep koruyalım da ama ne hikmetse bu 4-5 ihalenin olduğu yer hep karayolları bağlantısı olan yerler. 60 tane şamandıra, 90 tane mapa 12 milyon 500 liraya ihale edildi. Bu para nereye veriliyor? 4 yıl boyunca bu kadar para kazandıktan sonra “ben vazgeçtim, zarar ediyorum” diyebilir. 4 yıl vazgeçme hakkı var diye biliyorum. Yanlış konuşmak istemiyorum. Ondan sonra 10 yıl sonrasında 4 veya 5 yıl uzatması var” dedi.

“BİZ GELİR AMAÇLI DEĞİL, DENİZİ HERKESİN KULLANMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ”
Bu koylarda şamandıra yapılmasına karşı olmadıklarını ifade eden Güven Altuğ “Kazanç barındıran her şeye biz karşıyız. Bu ihalelerden ziyade o bölgeye 300-400 tane şamandıra yapılsın ve tüm denizi seven misafirler ücretsiz kullansın. Biz bunun tarafıyız. Biz gelir amaçlı değil, denizi herkesin kullanması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme