Maliye'nin IBAN Denetimleri İhbar Süreci ve Cezalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Maliye Bakanlığı'nın IBAN hesaplarına yönelik başlattığı denetimler, ağır vergi cezalarından kurtulmak isteyen vatandaşları ihbar mekanizmalarına yönlendirdi. IBAN hesaplarını başkalarına kiraya verenler ve bu hesapları yakınlarına kullandıran kişiler, birbirlerini şikayet etmeye başladı. Hatta, hesap kiralayanlar, kiraladıkları işletmeleri de ihbar ediyor.

  • 125
TAKİP ET

Bakan Şimşek, IBAN ile ödeme alan işletmelere uygulanacak ceza ve yaptırımlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kredi kartı veya banka kartı ile ödeme almayan işletmelere uygulanacak cezanın 200 bin TL'ye yükseltildiğini belirten Şimşek, "Vatandaşlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP ya da WhatsApp gibi farklı kanallardan ihbarda bulunabilir," ifadesini kullandı.

IBAN ile Para Göndermek Yasak mı?

Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) kartla ödeme almayan işletmelere yönelik yürüttüğü çalışmaları da değerlendirdi. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin güçlendirilmesi amacıyla birçok uygulamanın hayata geçirildiğine dikkat çeken Şimşek, perakende mal ve hizmet sunan esnaf ve işletmelerin, banka kartlarıyla ödeme yapılmasına olanak tanıyan POS cihazlarıyla fiş düzenleme zorunluluğuna tabi olduğunu hatırlattı. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar sayesinde, banka kartlarıyla yapılan ödemelerin slip ve fişinin tek belge olarak çıkması sağlanarak, kayıt dışı satışların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Eski nesil cihaz kullanan mükelleflerin hala kredi kartı kabul etmediğine dikkat çeken Şimşek, geçtiğimiz yıl sonunda yayımlanan bir tebliğle, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alması ve bu cihazlar üzerinden mutlaka banka veya kredi kartı ile ödeme kabul etmesi zorunluluğu getirildiğini vurguladı.

Bakmadan Geçme