LH Fethiye Belediyespor ligin tescil edilmesini bekliyor
Dünyanın çeşitli yerlerinde olduğu gibi ülkemizde de korona virüsü salgını nedeniyle lig maçları bir süre seyircisiz oynandıktan sonra, ikinci bir talimata kadar durduruldu ve liglerin tekrar başlayıp başlamayacağı ya da ne zaman başlayacağı şimdilik bilinmiyor.
Dost Gazetesinden Fatih Dereli'nin haberine göre; Liglerin durdurulduğu tarih itibarıyla Lokman Hekim Fethiye Belediyespor 24 maçta aldığı 19 galibiyetle, lider Petkimspor'un arkasından averajla ikinci sırada bulunuyordu. LH Fethiye Belediyespor Kulübü Genel Kaptanı ve Belediye Meclis üyesi Miraç Efe Doğan devam etmekte olan süreçle ilgili olarak bir açıklama yaptı. Miraç Efe Doğan, Türkiye Basketbol Ligi'nin ilk 24 haftasında aldıkları 19 galibiyetle averajla ikinci sırada bulunmalarına ve Basketbol Süper Ligi'nin en büyük adayları arasında yer almalarına rağmen, gelinen noktada kısa vadede hiç kimsenin basketbolun geleceğine dair net bir şeyler söyleyemediğini ifade etti.
SÜPER LİGE DAVET EDİLMEYİ BEKLİYORUZ
Lokman Hekim Fethiye Belediyespor Kulübü Genel Kaptanı Miraç Efe Doğan, son olarak Türkiye Basketbol Ligi yönetiminin tüm Kulüplerden sürecin bundan sonra nasıl olabileceği yönünde görüşlerini istediğini ifade etti.
Miraç Efe Doğan, kendilerinin de Kulüp olarak kısa zamanda maçların tekrar başlamasının mümkün olmadığı değerlendirmesiyle, ligde Petkim'in ardından sayı averajıyla ikinci sırada bulunmaları dikkate alınarak, ligin mevcut puan tablosuyla tescil edilmesinin ve Lokman Hekim Fethiye Belediyespor'un Basketbol Süper Ligi'ne doğrudan yükseltilmesinin uygun olacağı” cevabını verdiklerini söyledi.
Miraç Efe Doğan son olarak, Basketbol Federasyonuna hem Süper Lig'de, hem de Türkiye Basketbol Ligi'nde bu sezon için düşmenin kaldırılmasının ve böylece 2020-2021 sezonunun her iki ligde de 18'er takımla oynatılmasının Türk basketbolunun geleceği açısından yararlı olacağı görüşünü ilettiklerini belirtti.
Genel Kaptan Miraç Efe Doğan “Biz zaten ligler normal seyrinde devam etseydi de oynadığımız basketbol sayesinde Süper Lig'e yükselecektik. Buna inancımız tam. Aldığımız sonuçlar zaten bunu gösteriyor. Sezonun önemli bir kısmını lider götürdüğümüz için Belediye yönetimi, Kulüp yönetimi, teknik kadro olarak üst lige hazırlanmaya başlamıştık. Fakat içinde bulunduğumuz küresel kriz nedeniyle liglerin kısa zamanda tekrar başlaması ve normal sezonun tamamlanmasını imkansız görüyoruz” dedi.
BU SEZON BİZİM İÇİN ZATEN BİR KAZANÇ
Lokman Hekim Fethiye Belediyespor Genel Kaptanı Miraç Efe Doğan u sezon Türkiye Basketbol Ligi'ndeki en büyük kazançlarının edindikleri tecrübe olduğunu ifade ederek, “En başta Fethiye'ye basketbolu sevdirdik. Her yaştan ve her kesimden insanlar her hafta sonu maçlarımıza gelerek bize destek oldular. Sezon başında söylediğimiz gibi, Fethiye'yi bir basketbol şehri yapmak istiyoruz. İçinde bulunduğumuz sıkıntılı süreci atlattıktan sonra ilk hedefimiz, tekrar basketbola odaklanmak. Zira şu sıralar tüm dünyada insanların tek düşündükleri sağlıklı kalabilmek. Şartlar böyleyken hiç kimsenin önceliğinin spor müsabakaları olması mümkün değil. Ama biz Kulüp yönetimi olarak ligler en kısa sürede başlayacakmış gibi çalışmalarımızı, planlamalarımızı sürdürmek zorundayız. Şu anda 3 yabancı oyuncumuz da ülkelerine döndüler. Rakiplerimizin de yabancı oyuncularının çok büyük bir kısmı Türkiye'den ayrıldılar. Ligler yakın bir tarihte başlatılsa bile, hemen hemen hiçbir takımın oyuncusu kısa zamanda geri dönemez. Artı, dönseler bile 14 günlük karantina süresini beklemek zorundalar. Yeni sezonda Basketbol Süper Ligi'nde mücadele ederek Fethiye tarihinde bir ilke imza atmak istiyoruz. Çok zorlu bir süreçte çok çalışarak başarılı olmak için mücadele vereceğiz. Fethiye'ye tarihte ilk kez Fenerbahçe'nin, Galatasaray'ın, Beşiktaş'ın, Efes'in gelecek olmasını düşünmek bile bizleri heyecanlandırıyor.
Biz nihayetinde bir ilçe Belediyesinin takımıyız. Fethiye önemli bir turistik ilçe olsa da, bir İstanbul, bir İzmir, bir Bursa değil. Bizim Fenerbahçe gibi, Efes Anadolu gibi paralar harcamamız imkansız. Bizler bütçemize göre hareket etmek mecburiyetindeyiz. Diğer takımlar çok para harcayabilir ama biz kendimize göre hareket edeceğiz. Kısıtlı bütçelerle başarılı olmak imkansız değil. Biz bunu bu sene zaten ispatladık. Bunu devam ettirmek, istikrarlı olmak, doğru yabancıları seçmek önemli. Kulüp yönetimi, teknik kadro, Kulüp çalışanları bir devamlılık ve bütünlük içinde olmalı” ifadelerini kullandı.
Açıklamasını sürdüren Doğan, “Örneğin, Fenerbahçe Beko geçen sezon başında Fransız yıldız Nando de Colo'ya her sene 3.5 milyon Dolar karşılığında 3 yıllık imza attırdı. Fenerbahçe'nin bir diğer yıldız oyuncusu Jan Vesely Kulüpten yılda yaklaşık 2.5 milyon Dolar kazanıyor. Efes'in yıldız oyuncusu Shane Larkin 2 yıl için 5 milyon Dolar alıyor. Fenerbahçe'nin yıllık bütçesi 30, Efes Anadolu'nun bütçesi yaklaşık 20 milyon Dolar civarında. Biz bu rakamları telaffuz ederken bile zorlanıyoruz. Biz 2019 yılı Haziran ayında yapılan Genel Kurul'da yönetime geldiğimizde bize ifade edilen borç yükü 700 bin TL civarındaydı. Fakat işin içine girdikçe, hesapları kontrol ettikçe, özellikle de piyasadan alacaklılarla yüzleşmeye başladıkça bu borcun bize söylenen miktarın çok üzerinde, yaklaşık 2 milyon TL civarında bulunduğunu gördük. Yönetime geldiğimizden bu yana toplam yaklaşık 1.9 milyon TL ödeme yaptık. Bu meblağın içinde devlete olan borçlar, piyasaya olan borçlar, sporculara, hocalara, Kulüp personeline olan ödemeler var. Yönetimi devralırken kucağımızda bulduğumuz 2 milyon TL civarındaki borcu, hem de bu sezonun ödemelerini de yaparak yaklaşık 700 bin TL'ye kadar düşürdük. Kısacası, sportif başarıların yanında, ciddi bir mali disiplin sağladık. Fakat Süper Lig bütçelerine bakıldığında, bu konuştuğumuz rakamlar bile aslında cüzi kalıyor. Dolayısıyla, takımımızda yıldız oyuncu oynayacaksa bunu ancak genç Türk oyunculardan yetiştirebiliriz. Ya da yıldız adayı genç yabancıları keşfetmeliyiz. Onun için basketbol oynanmayan şu günlerde dahi teknik ekibimizle beraber hergün onlarca maç seyrederek, dünyanın çeşitli noktalarıyla irtibat halinde, mütevazı ama güçlü bir kadro kurmak için çalışıyoruz. İyi yerli oyuncular yetiştireceğiz, iyi yabancılar bulacağız. Bizim hem kalite anlamında iyi, hem de bütçe anlamında hesaplı yabancı oyuncular bulmamız lazım. Bizler bütçemize göre hareket etmek zorundayız. Bazen insanlar bolluk içinde arayışa girmezler. Yeni şeyler bulma enerjilerini kaybederler. Aynı şekilde, bütçesi geniş takımlar har vurup harman savurabilirler. Fakat bütçesi kısıtlı olan kulüpler bu durumda daha çok araştırmak zorundalar. Kısıtlı imkanlar, insanları ve kurumları daha titiz olmaya iter. Geçmiş dönemlerde Türk basketbolu bu kadar ön planda değildi. Özellikle son yıllarda elde edilen uluslararası başarılar ve küresel iletişimin kolaylaşmasıyla basketbola olan ilgi ülkemizde de çok arttı. Biz de Süper Lig'de yer alıp, başarılı bir kadro mühendisliğiyle Fethiye'nin ismini çok daha fazla duyurabiliriz. Bundan sadece sportif çevreler değil, taksicisinden, köftecisine, otelcisinden, teknecisine, dondurmacısından emlakçısına kadar şehirdeki herkes bir şekilde herkes nasiplenecektir” dedi.