Kuşkonmaz, 'Dağdaki çoban bu devletin harcına kan ve can verdi'

Fethiye'de gösterime giren 'Maya' Belgesel Filmin gösterimine Yönetmen Sabri Kuşkonmaz'ın sözleri damga vurdu. Manken ve oyuncu Aysun Kayacı'nın 2008 yılında televizyonda yaptığı programda 'dağdaki çoban'la benim oyum eşit mesela. Niye? Hiç vergisini vermeyen biriyle niye benim oyum eşit. O benim kadar duyarlı benim kadar sorumluluk sahibi bir şekilde yaklaşıyor mu acaba' sözlerine karşı Yönetmen Kuşkonmaz, 'Dağdaki çoban bu devletin harcına kan ve can verdi. Bu filmde de bunu görüyoruz.' Dedi. 

  • 1744
TAKİP ET

Fethiye Belediyesi ve Fethiye Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği tarafından organize edilen Maya isimli teke yöresi Çameli yörük müziği ustaları gelenekten geleceğe bir ‘Maya' isimli belgesel filmin gösterimi gerçekleştirildi.
Yönetmenliğini Sabri Kuşkonmaz, kameramanlığını Fejmi Daut ve Sabri Kuşkonmaz'ın gerçekleştirdiği Mahir Erol'un seslendirdiği, kurgusunu Cem Özer'in yaptığı belgesel film ‘Maya' Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi salonunda gösterime girdi.
Yörük kültürünü konu alan ‘Maya' belgesel filmin gösterimine; Fethiye Belediye Başkan Vekili Şevki Arıcan, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Fethiye Belediye meclis üyeleri, Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak, Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı İsmail Uzunoğlu, Fethiye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Halime Ok, davetliler ve belgesel film severler katıldı.
‘Maya' Belgesel Filmin galasında ilk olarak yönetmen Sabri Kuşkonmaz yaptı. Kuşkonmaz, “Belgesel bizim ülkemizde biraz ‘ceza' olarak düşünülür. Televizyonlara ceza verildiğini zaman belgesel gösteriliyor” dedi.
Maya filminin ortaya çıkış hikayesini anlatan Kuşkonmaz, Manken ve oyuncu Aysun Kayacı'nın 2008 yılında televizyonda yaptığı programda 'dağdaki çoban'la benim oyum eşit mesela. Niye? Hiç vergisini vermeyen biriyle niye benim oyum eşit. O benim kadar duyarlı benim kadar sorumluluk sahibi bir şekilde yaklaşıyor mu acaba" sözlerine karşı çobanların bu devletin harcına kan ve can verdiğini söyledi.
Kuşkonmaz şunları söyledi: “Biz bu filmimizde yola çıktığımızda Çameli bölgesinin yörük müziği ile ilgili neler bulur diye çekmeye başladık. Fakat düşündüğümüzden, gördüğümüzden çok daha büyük bir derinlik içerisindeyiz. Hani bir zamanlar kendini bilmez bir hadsiz ‘dağdaki çoban' demişti ya, işte o dağdaki çobanın neler yapabildiğini, yapabileceğini filmi yaparken gördük. Filmi çekerken bu kadar derinliğe ulaşabileceğimizi düşünmüyorduk. Çameli'nin her köyünde birden fazla hazine var. Çünkü dağdaki çobanların nasıl bir iç dünyası olduğunu gördük. O kültür, o sanat, o hayat bakışı olmasaydı -biz göçebeler yani- Horasan'dan buralara kolay gelmezdik. Bu yolculukta kimse bize buradan geçin demedi. Hem doğal hem de toplumsal engellerle karşı karşıyaydık. Ama bu engelleri kendi sanatımızla, kültürümüzle aşarak bugünlere geldik. Dağdaki çoban bu devletin harcına kan ve can verdi. Bu filmde de bunu görüyoruz.”
Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, “Çameli, Yörük kültürüyle, Teke Yöresi kültürüyle yaşayan ve yaşatan güzel bir ilçemiz. Fethiye'de, Çameli'de yörük. Coğrafyamız, kültürümüz bir. Fethiye'ye, Dalaman'a gittiğimiz zaman düğünlerde Hayri amcadan çıkan türkülerle, yine bölge sanatçıların türküleriyle düğün yapıldığını görüyoruz. Gerçekten mutlu oluyoruz. Bunu yaşatmak için Çameli Belediyesi olarak elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda Fethiye Belediyesi ile ortak bir çalışma yapmak da istiyoruz” dedi.
Maya belgesel filminde konuşan Fethiye Belediye Başkan Vekili Şevki Arıcan da bu filmi yapanlara teşekkür etti.
Konuşmaların ardından ‘Maya' belgesle filmin gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından kültür merkezi önünde düzenlenen kokteyle geçildi.

Haber Hülya KULALI


Bakmadan Geçme