Köy Enstitülerinin 81. kuruluş yıldönümü kutlanıyor    

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 81. yıldönümü buruk kutlanıyor. Covid 19 nedeniyle kuruluş etkinliklerinin yasaklanmasıyla buruk bir kutlama yapıldığını söyleyen Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Fethiye Şube Başkanı Avukat Ali Gönen 'Köy Enstitüleri, başka ülkelere de örnek olan bir modeldir. Köy Enstitülerinde kapatıldığı döneme kadar 17 bin 500 öğretmen yetişmiştir. Köy Enstitüleri, Türk eğitimcilerinin ürettiği bir eğitim-öğretim modelidir' dedi. 

  • 1376
TAKİP ET

Gönen, yaptığı basın açıklamasında “Türkiye Cumhuriyeti' nin kuruluş felsefesinde iki temel ilke vardır. Bu ilkeler: Bağımsızlık ve Laikliktir. 17 Nisan 2021 Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığı bizim en büyük değerimizdir. Ulus olarak en önemli saygınlığımızdır. Anayasa'mızda açıkça yer alan Laiklik ilkesi Yani Laik devlet ve toplum yapımız da bizi uygar ulusların arasına taşıyacak olan bir diğer büyük değerimizdir. Bu iki evrensel değeri kaybedersek neredeyse elimizde hiçbir şey kalmaz. Yurttaşlık ve ulus bilincinden uzaklaşırız. Devim verindeyse bir kuru kalabalığa dönüşürüz. İlk yapı taşları 1930' lu yıllarda atılmaya başlayan ve 17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri bu iki ilkenin temel taşı olmuştur. Şunu da vurgulayalım: Köy Enstitüleri Harf Devriminin de önünü açmış, güzel Türkçe'mizin üzerine bir güneş gibi doğmuştur. Köy Enstitüleri Türk Eğitimcilerinin ürettiği bir eğitim öğretim modelidir. Köy Enstitüleri başka ülkelere de örnek olan bir modeldir. Köy Enstitüleri ülkemizin 21 ayrı yerinde kurulmuştur. Bu 21 ayrı yer, Anadolu' da gelişi güzel değil dengeli bir şekilde seçilmiştir. Köy Enstitülerinde kapatıldığı döneme kadar 17 500 öğretmen yetişmiştir. Bu konuda şunu paylaşmakta yarar var: Köy Enstitüleri yasal olarak kapatılmakla her şey bitmemiştir. Bu düşünce modeli ta 1970 li yıllara kadar devam etmiştir” dedi.
KORKU YILLARI
Av. Ali Gönen “Diğer yandan 1940'lı yıllar biliyorsunuz 2. Dünya Savaşı yıllarıdır. Korku yıllarıdır. Bu yıllar aynı zamanda tüm Avrupa' da yokluk yıllarıdır. Köy Enstitüleri ulusumuzun da yokluk ve yoksulluk yıllarında kurulmuştur. Köy Enstitüleri bir eğitim seferberliği sonucu sıfırdan kurulmuşlardır. Ülkemizin kırk bin köyüne kırk bin meşale olan öğretmenler bu okullarda yetişmiştir. Halkımızın %80'nin köylerimizde yaşadığı bir dönemde açılmıştır bu okullar. Köy Enstitüleri köylümüzün başarılı çocuklarını okutmuş ve köyüne öğretmen olarak geri göndermiştir. O yıllarda köylerimizde yaşayan halkımızın neredeyse hiç okuma yazma bilmediği tarihsel bir gerçekliktir. Bu okulların bütün yapılarını öğretmen, öğrenci ve usta öğreticiler birlikte yapmışlardır. Köy Enstitülerinde halkımızın gereksinimi olan eğitim-öğretime öncelik verilmiştir. Bu yönüyle faydacı eğitim kurumlarıdır. Köy Enstitülerinde verilen eğitim öğretim bilimsel ve laik bir eğitimdir. Köy Enstitülerinde öğrenciler günlük gereksinimlerinin birçoğunu kendileri üretmişlerdir. Bu okullarımızdaki en önemli derslerin başında Resim, Müzik ve Beden Eğitimi dersleri gelir. Çocuklarımızın ruhsal ve bedensel yönden sağlıklı bir şekilde yetişmeleri için bu dersler çok çok önemlidir. Bu dersler insan ilişkilerinin gelişmesinde çok önemli bir yer tutar. Ve Köy Enstitüleri bu derslerin eğitimlerini başarı ile vermiştir. Bununla beraber bu okullarda Fizik, Kimya, Biyoloji gibi derslerin donanımlı laboratuvarı ve büyük kütüphaneler de vardı” diye konuştu.
TOPLUMA KATKILARI
Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Fethiye Şube Başkanı Avukat Ali Gönen “Günümüz toplumunun oluşmasında Köy Enstitülerinin çok önemli bir payı vardır. Bu gün her alanda bilim üreten kurumlarımız var ise Enstitülerin eseridir. Günümüzdeki edebiyatçıların, sanat insanlarımızın, bilim ve kültür insanlarımızın çoğu ya bu okullarda okumuşlar veya bu okullarda yetişen öğretmenler tarafından yetiştirilmiştir. Günümüze gelince, artik halkımızın % 80' ni şehirlerimizde oturmaktadır. Yapılması gereken iş Kent Enstitülerinin acilen kurulmasıdır. Üstelik bu enstitüler kentlerimizin sanayi bölgelerinde kurulmalıdır” şeklinde konuştu.
KORONAVİRÜSÜN ETKİLERİ
Avukat Gönen “Günümüz Koronavirüs döneminde çocuklarımız okullarından uzak kaldılar. Her işi bırakıp çocuklarımızı okulları ve öğretmenleriyle buluşturmalıyız. Öğretmenlerimize ve çocuklarımıza zaman geçirmeden Koronavirüs aşısı uygulanmalıdır. Okullarımız yıl boyunca açık kalmalı, eğitim öğretim gerekirse yaz mevsimi boyunca da sürdürülmelidir” dedi.
LAİK EĞİTİM ŞARTTIR
Gönen “Daha da önemlisi çocuklarımız mutlaka ve mutlaka Laik eğitime ulaşmalıdır. Laik eğitim bilimsel ve akılcı düşünmenin ve her alanda üretimin temal alt yapısıdır. Laik eğitiminin yapılmadığı bir ülkede hiçbir alanda başarı yakalanamaz. Sevgili Fethiyeliler şunu biliyoruz ki tarikatlardan ulusumuza hiçbir zaman yarar gelmemiştir. Çocuklarımızı tarikatlardan, tarikat yurtlarından mutlaka korumalıyız.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme