KOSGEB Destekleri FTSO'da Anlatıldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nda (FTSO) düzenlenen 'Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı'nda, sanayi işletmelerinin çatılarına kuracağı yenilenebilir güneş enerji sistemlerine yüzde 60 destekli, 14 Milyon TL'ye kadar geri ödemeli destek verileceği kaydedildi.

  • 1007

KOSGEB Muğla Müdürlüğü tarafından FTSO Meğri Salonu'nda 25 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda, KOSGEB Muğla Müdürü Berkay Çetin Oral ve KOSGEB Muğla KOBİ Uzmanı Yener Bozkuş konuşmacı olarak yer aldı. Toplantıya FTSO Meclis Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Sergen Önver, sanayi tesislerinin temsilcileri ve işletme sahipleri katıldı.

Toplantıda ilk olarak, Dünya Bankası ile Türkiye'deki sanayi firmaları için etkin bir yeşil dönüşüm hedefleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından toplam 450 milyon ABD Doları bütçe ile yürütülen ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi (2023-2029)' hakkında bilgiler verildi. Projenin KOSGEB bileşenine ayrılan 250 milyon ABD Doları tutarındaki bütçenin devreye alınan ‘Yeşil Sanayi Destek Programı' kapsamına girecek işletmelerde kullandırılacağı kaydedildi.

Katılımcılara seslenen KOSGEB Muğla KOBİ Uzmanı Yener Bozkuş, KOSGEB'in bu kapsamda Sanayi KOBİ'lerinin ‘Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı' ve ‘Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı' olmak üzere 2 teklif çağrısı ile desteklerini açıkladığını söyledi. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için geçerli çağrının, mikro KOBİ'leri kapsamadığını anlatan Bozkuş, “2021 Aralık ve öncesi kurulmuş işletmelerimiz bu desteklerden faydalanabilir. İlk teklif çağrımız kapsamında işletme binalarının çatılarına kurulacak güneş enerji sisteminin kurulum ve işletilme aşaması için yüzde 60 destekli 14 milyona kadar geri ödemeli destek verilecektir. Geri ödemeler proje süresinin bitiş tarihinden sonra 12 ayı ödemesiz olmak üzere, 4'er aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılacaktır.“ dedi.

KOSGEB Muğla Müdür Vekili Berkay Çetin Oral ise “Bu destekten faydalanacak işletmeler için uygun başvuru sahipleri; nace kodları imalat, Motorlu Taşıt ve Motosikletlerin Onarımı, Bilgi ve iletişim, Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, Diğer hizmet faaliyetleri destekten faydalanabilecek nace kodlarıdır. Detalylı bilgi KOSGEB'in resmi web sitesinde yer almaktadır. Her sorunuz için KOSGEB Muğla Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz. FTSO'da Muğla KOSGEB Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan temsilciliğimiz aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedir, buradan da destek alabilirsiniz. ‘Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı' için de enerji verimliliği, su verimliliği, hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü, endüstriyel simbiyoz, döngüsel ekonomi konularında proje başvurularınızı bekliyoruz.” diye konuştu.

Toplantı katılımcılarının sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme