Koronavirüs, FRT'de Tartışıldı

FRT TV'de Cuma günleri yayınlanan Pozitif Düşünce programında tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) tüm ayrıntılarıyla masaya yatırıldı. Skype ile ABD'de bulunan İnşaat Mühendisi Salih Eroğlu'na bağlanılıp Amerika'daki son durum aktarılırken Kardiyolog Dr. Vedat Can bu bulaşıcı hastalığın kalp hastaları üzerindeki etkileriyle tüm bilinmeyenleri anlattı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Saatçı da Koronavirüsün tarihçesiyle mutasyon durumu Covid-19 ile yarasa ilişkisi ve bu salgının öğrettiklerini ayrıntılı şekilde ortaya koydu.

  • 1708
TAKİP ET

FRT TV'de Erdoğan Cankuş'un hazırlayıp sunduğu Pozitif Düşünce programında Koronavirüs, tüm bilinmeyenleriyle tartışıldı. Yoğun ilginin olduğu programa gönderilen sorular da cevaplandırılırken ABD'de alınan önlemler, buradaki Türklerin durumu Salih Eroğlu tarafından anlatıldı.

ABD'de Maske Sıkıntısı

Eroğlu, Koronavirüsün ABD'deki etkilerini, korunma yöntemlerini ve Trump'ın son açıklamalarını anlattıktan sonra maske konusunda ise şöyle dedi: “Amerika'da maske sıkıntısı var. Amerika'da halk eczanelerde maske bulamıyor. Burada sadece internetten maskenizi sipariş veriyorsunuz. Minimum 5 Dolar ile 10 Dolar arasında maske fiyatları değişiyor. Trump'ın açıklamasında halk, normal olarak tıbbi maske almak yerine bir atkı ya da bez parçasını maske olarak kullanabilirsiniz dedi. Şu an Amerika'da asıl önemli olan hemşirelerin, doktorların, sağlık personellerinin hastalarla içiçe olan kesimin korunumu. Bu personellerin kıyafetleri, maskeleri eksiksiz olması gerekiyor. Amerika'da hala bu eksiklikleri gidermeye çalışıyorlar. Bundan dolayı halk kendi başına çok dikkat etmesi gerekiyor. Çoğu insan internetten parasıyla sipariş verdi maskeyi. Yani şu an maske bulmak çok kolay değil. Türkiye'de test sayımız artıyor, bence bu bir avantaj, daha da artması gerekiyor. Şu an eyaletlerde, test sayısını artırarak hangi insanın pozitif olduğunu ve hangi insanın bu virüsü başkalarına geçirebilme olayının yüksek olduğu öngörülüyor. Antikor testleri yapılmaya başlandı. Bu test de eğer bu virüsü geçirmişseniz ve bağışıklık sisteminiz de güçlenmişse belli bir süre bu virüsü tekrar geçirme ihtimaliniz yoksa iş yerlerine dönebilme ihtimalleri tartışılıyor. Yani maske, test, sağlık personellerinin ihtiyaçları Amerika'da gündem oluşturuyor” dedi.

Çözüm: Kendi Üretimimizde

Prof. Dr. Mustafa Saatçı ise virüsü tanıtıp taç şeklindeki yeni Covid-19'daki mutasyon yarasa ilişkisi, Zoonoz hastalıklar ve veteriner hekimin rolünü anlattı. Tek sağlık üzerinde duran Saatçı, salgının bize öğrettiklerini “Kendi Üretimimize Dönmemiz Lazım” diyerek açıkladı. Saatçı, “Bir hayvanda bulunan virüs diğerine geçebiliyor. Geçtikten sonra yeni bir ortama geldiği için kendi eski yapısını kullanmayıp farklı bir yapıya bürünüyor. Ve o farklı yapının da insanları hasta etme olasılığı ortaya çıkıyor” ve Zoonos hastalıklara değindi. “Anadolu'nun bize öğrettiği, Anadolu'nun içinde yaşayan insanlarını besleyebilme kabiliyetini biz kaybetme noktasındaydık ki virüs kırmızı kartı gösterdi. Bakın böyle olursanız yetemeyeceğim ben size dedi. Aslında kelimenin en hafif haliyle Anadolu'nun kendi içinde yaşayan insanları besleyememesi çok ayıp bir şey. O yüzden virüsün bize gösterdiği en önemli şey bence bu. Kendi üretimimize dönmemiz lazım. Yerel üretime, lokal üretime dönmemiz lazım. Fethiye, Muğla, Türkiye belli bir oranda kendine yetmesi lazım. İlkokulda okurken o Türkiye haritasını bir açardık nerede ne üretiliyor baştan sona doluydu. Ama sonralardan kendi kendimize yetemez duruma geldik. Birçok ürünü ithal olarak almaya başladık. Bir çok hayvansal ürünü de ithal eder duruma geldik. Asıl tehlike burada başlıyor. Dünyada artık herkes kendi başının çaresine bakmak durumunda. Hiçbir ülke benim çok fazla ürünüm var al bunu da sen ye demeyecek belki. Şimdi biz de öyle yapmaya başladık. Birçok ürünümüzü ihraç etmeme kararı aldık ki doğru bunlar. Önce can sonra canan. Bir şekilde bu virüs geçecek. Bir müsibet bin nasihatten iyidir düşüncesiyle belki kendimize çeki düzen verip kendi kendine yeten bir Türkiye'yi umarız başarırız” ifadelerini kullandı.

Aşı En Erken 2021'de

Kardiyolog Dr. Vedat Can da Covid-19 hastalığına yakalandığımızın işaretlerini (ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, kaslarda ağrı, yorulma ve zatürre bulguları, gözde kızarma ve yanma) örneklerle ortaya koyup risk altında bulunanları erken tanı, kuluçka süresi, yayılma hızı ve karantina kavramları, Türkiye ve dış dünya karşılaştırması, tanı yöntemleri üzerinde ayrıntılı şekilde durdu. Can, Korona, nezle mi zatürre mi yapıyor ? Gargara, diş fırçalama, duş alma, kelle paça, vitaminler ve maske konularına da açık çaık cevaplar verip ağrı kesici, tansiyon ilaçları ve grip ilaçları etkileniyor mu? Sorularına da açıklık getirdi. Can, salgının ne zaman geçeceğine dair tahminlerde bulunurken “ biz yaz döneminde plato yapıp aşağı inerken virüsü tam olarak izole edebiliriz. Neticede elimizde bir aşı veya tam bir tedavi sağlayan bir kürümüz yok. En erken 2021'in yazı sonu ya da sonbaharında bu aşı gelecek. Kaldı ki aşı bugün üretilse dahi 8 milyar insana uygulamak, o aşının riskleri, orta-ileri vadede doğuracağı durumlar, yapılma, uygulanış şekilleri, tarzları, kimlere ne zaman, nasıl yapılacak bunların hepsi çok ciddi olan sorunlar. Ama bilinen en güvenilir ve en yakın yol bildiğimiz yol. Sosyal ve fiziksel mesafeyi koruyacağız, kişisel hijyenimize dikkat edeceğiz. Sabredeceğiz. Sosyal bir insan ve sosyal bir devlet olacağız. Hocamın dediği gibi, kendi kendimize yetebileceğiz. Kendi tarımımızı, kendi işçimizi, kendi fabrikamızı, kendi sağlık sistemimizi, kendi ilacımızı, kendi aşımızı üretebilecek altyapıyı bundan sonra kuracağız. Koronavirüsün bize hatırlatmış olduğu şeyler bunlar bence. Özümüze dönmek. Fethiyem sokağa çıkma, Korona'dan korkma” diye konuştu.

Bakmadan Geçme