'Kök Hücre Tedavisi ile İngiliz hasta sağlığına kavuştu'

Kalça ağrısı şikayetiyle Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi'ne başvuran 58 yaşındaki İngiliz hastaya yapılan tetkikler sonucunda kalça kireçlenmesi teşhisi konuldu. Yaşının genç olması ve daha konforlu 5-6 yıl geçirmesini sağlamak amacıyla kalça protezi yerine kök hücre nakli yapıldı.

  • 2409
TAKİP ET

“BÖLGEDE İLK DEFA KÖK HÜCRE NAKLİ YAPILDI.”
Büyükşehirlerin yanı sıra artık bölgemizde de eklem hastalıklarında kök hücre tedavisi Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi'nde uygulanmaya başlandı.
Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Eroğlu: “Hastamız kalça ağrısı nedeniyle polikliniğimize başvurdu. Hastamıza yaptığımız tetkikleri sonucunda orta derecede eklem kireçlenmesi tespit ettik. Bu hastalığın sonunda kesinlikle kalça replasmanı (kalça protezi) uygulanması gerekmektedir. Fakat hastamızın genç olması, fiziki yapısının ve beklentisinin iyi olması nedeniyle protez öncesinde daha kaliteli 5-6 yıl sağlamak amacıyla hastamıza kök hücre tedavisini önerdik. Kendisinin de kararı ile hastamıza kök hücre tedavisi uyguladık. Hastamız uygulamanın ertesini günü yürüdü ve ameliyat sonrasında ciddi bir ağrısı olmadı.” diyerek açıklamalarına şöyle devam etti:
“Kök hücre vücudun hemen hemen her noktasında uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Menisküs tedavilerinden kalça kireçlenmelerine kadar birçok alanda yaptığımız çalışmalarda kök hücre kullanımı ile çok başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Eklemlerde, farklı nedenlerle ortaya çıkabilen kıkırdak hasarı, özellikle diz ve kalça ekleminde zamanla aşınma, ağrı ve sonunda da kireçlenme olarak tanımlanan hastalığa sebep olur. Kıkırdak hücreleri öldüğünde kendisini yenileyemez. Kök hücre vücutta bulunan tüm hücrelere dönüşme potansiyeli olan ana hücrelerdir. Kök hücre tedavisi, erken dönemde kıkırdak hasarlanması başlamış, ağrılı ekleme sahip ancak cerrahi için erken olan veya ameliyat olmayı istemeyen hastalarda, kıkırdak hasarının ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Bununla birlikte, diz eklemi içinde eklem yüzlerinin birbirine sürtünmesini önleyip, destek görevi gören menisküs yırtılmasında da kök hücre tedavisinden yararlanılmaktadır. Tedavinin başarısını arttıran ana etken, doğru hasta seçimi ve kök hücrelerin uygun teknikle elde edilmesidir. Bilimin ilerlemesi tıptaki yeni buluşlar ve araştırmalar neticesinde bu kök hücreleri bulundukları yerden toplayıp ayrıştırmak, onları konsantre bir şekilde vücudun diğer yerlerinde tedavi edici olarak kullanmak artık mümkün hale gelmiştir. Bu sayede birçok tedavisi mümkün olmayan ya da sınırlı bir tedavi imkanı bulunan hastalıkların tedavileri artık mümkün olabilmektedir” dedi.
58 yaşındaki İngiliz hasta Denise Ann Mitchell: “Yaklaşık 1 yıldır ağrılarım vardı. Artık dayanılmaz bir hal alınca Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne müraacat ettim. Doktorum Mustafa Eroğlu rahatsızlığımın ameliyat gerektirebileceğini ve buna alternatif kök hücre tedavi uygulanabileceğini iletti. Önermiş olduğu kök hücre tedavisini kabul ettim. Uygulama sonrası ertesi günü hastaneden taburcu oldum. Şuanda gayet iyiyim ve daha iyi olabileceğimden de eminim. Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesine Doktorum Op. Dr. Mustafa Eroğlu'na sonsuz teşekkürler” diye konuştu.

Bakmadan Geçme