Kireç Sanayi Çalışanları 'İş, Aş Ekmek İstiyoruz'

Muğla'ya 50 yıldır hizmet veren Menteşe İlçesi Orhaniye Mahallesi Karabağlar Yaylası mevkii girişinde yer alan Muğla Kireç Sanayi'nin lisansının iptal edilerek mühürlenmesinin ardından Türkiye Çimse-İş Sendikası işçilerin hakları için çalışmalarına başladı.

  • 2853
TAKİP ET

Muğla'da belediye başkanlarıyla görüşen sendika yetkilileri ve işçiler Muğla Kireç Sanayi önünde basın açıklaması yaptı. Türkiye Çimse-İş Sendikası Muğla Temsilcisi Erdem Çelik sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Muğla Kireç Sanayi Muğla'mızın değeri olan fabrikamız her türlü belgelerimizin olmasına rağmen çevre lisansı İptal edilerek mühürlenmiştir. Hepimiz işsizlikle karşı karşıya kaldık. Muğla'mızın değeri olan fabrikamıza, işçimize ve emeğimize sahip çıkacağız. Sizlerden bu süreçte destek ve dualarınızı bizden esirgememenizi istiyoruz" dedi.
1969 yılından bu yana Muğla'ya hizmet veren, yaklaşık 100 kişinin çalıştığı son kalan sanayi tesisi olan Muğla Kireç Sanayi, mahkeme kararıyla mühürlendi. Çimse-İş Sendikasına bağlı işçiler ve Denizli Çimse-İş Sendika Başkanı Yakup Çetin Orhaniye Mahallesi Karabağlar mevkiinde bulunan Muğla Kireç Sanayi önünde, mühürlenme kararının ardından basın açıklaması yaptı.
Açıklamada Denizli Çimse-İş Sendika Başkanı Yakup Çetin; “Muğla'da bulunan Muğla Kireç fabrikamızda çalışmaktayız. Çalışmakta olduğumuz fabrikada yüzlerce işçi arkadaşım benim gibi çocuğunun ve ailesinin rızkını kazanmak için alın teri dökerek çalışmaktayız. Son aldığımız haberle fabrikamızın çevre lisansının iptal edildiğini ve kapanacağını öğrendik, işçilerde bizlerde şok olduk. Muğla'da başka fabrika yok. Çocuklarımızın geleceği elden gidiyor. Bize yardımcı olun. Bizlere vatanına, milletine, bayrağına, ekmeği uğruna ciğeri yanan kişileriz. Buralarda birileri rant kazanmak için bizleri mağdur ediyorlar. Fabrikamız kriz zamanlarında dahi işçinin arkasında olan ve hiçbir işçisini mağdur etmeyen sendikası olan kurumsal bir işletmedir.” dedi.
Çevre yasalarına olan tüm yükümlülüklerini yeri getiren bir fabrika olduklarını dile getiren Başkan Çetin; “Eski milletvekilimiz Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu çevre bakanlığına dava açmış. Çevre belgesinin iptali için Muğla 1. İdare mahkemesi hâkimi karar vermiş. Yargıya saygımız var fakat kararın adaletli olduğunu düşünmüyoruz. 10.12.2019 Salı günü fabrikamızın çevre lisansının ve yakma belgemizin iptali kararıyla mühürlemeye geldiler, bir ara karar ile çevre belgemiz iptal edilmiştir. Bizim fabrikamız 1969 yılından beri çalışıyor. Binlerce insan buradan emekli oldu. 20 yıla yakın bir süredir. Çevre yasalarına olan tüm yükümlülüklerini yerine getiren ve her iki fırınında filtreleri bulunan bir fabrikayız. Bu nedenle müktesep haklarımız bulunmaktadır. Ayrıca hemen yan tarafımızda 30000 ağacı bulunan bir ormanımız bile var. Kaldı ki devletimiz üretim yapanın hep yanında oldu. Her türlü teşvik yapılırken istihdam sağlayan bir fabrikayı kapatmak yerine eksikleri varsa yaptırımlar yapılarak eksikler giderilmesi sağlanabilir. Siz Muğlalılardan, sivil toplum örgütlerinden ve tüm yerel basından ricamız bu oyunu bozun biz İŞ, Aş ve ekmek istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
25 Yıllık Çalışan Atatürk'ün “Her Fabrika Bir Kaledir" Sözünü Hatırlattı
Yaklaşık 25 yıldır fabrikada çalışan Haluk İnan, "Bu güne kadar fabrikamızın başına böyle birşey gelmedi. Yıllardır Muğla'nın her taşında, her binasında bu fabrikanın malzemeleri kullanıldı ve buradaki işçilerin emeği var. Bu konuda Atatürk'ün güzel bir sözü var. Atatürk 'Her fabrika bir kaledir' demiştir. Türkiye'nin ve Muğla'nın bu kalelere ihtiyacı var. Fabrikaları kaybedersek emeğimizi de kaybederiz. Sanayiyi bitirip tarıma mı döneceğiz, dönebiliyor muyuz? Bilakis tarımı terk ettik, sanayiye dönmeye çalışıyoruz. Bunu iyi tartmalıyız. Böyle bir fabrika kapatılırsa valla herkesin işi çok zor" diye konuştu.
“İşçiler Olarak Allah'a Havale Ediyoruz”
Fabrikanın 7 yıllık çalışanı Ali Gökçe ise, “Fabrikamız mühürlendi. Fabrikamızın açığını arayan Seyfi Terzibaşoğlu zeytincilik yasası ile fabrikamıza ağır bir darbe girişiminde bulunmuştur. Bu ayarlanan, düzenlenen bir şey, bu kadar insanın çoluğu, çocuğu, ekmeği, aşıyla oynuyorlar. Yazıktır. İşçiler olarak Allah'a havale ediyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bu konuda yardım bekliyoruz” diye ifade etti.
“Fabrikamıza Sahip Çıkacağız”
Fabrikanın işçi temsilcisi Erdem Çelik, “Biz mühürlemenin ardından ne yapacağımızı şaşırdık. Arkadaşlarımızın halini görüyorsunuz. Hepsi işsiz, ekmeksiz kaldı. Yargının bu karardan dönmesini ve işlerimize geri dönmek istiyoruz. İşçi arkadaşlarımız büyük bir tedirginlik yaşıyor. Bizler arkadaşlarımızla birlikte fabrikamıza, işimize, aşımıza sahip çıkacağız” dedi.

Bakmadan Geçme