Kayaman, Muğla projelerini açıkladı

Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi ve Muğla İl Başkanı Mimar Selahattin Kayaman, FRT TV'de katıldığı 'Pozitif Düşünce' adlı programda Gelecek Partisi olarak Muğla için planlanan projelerden bahsetti. Dış politikayı ve ülke ekonomisini de programda değerlendiren Başkan Kayaman 'Hukuk, adalet ve demokrasi taleplerimiz var. Ulusal bir tarım politikasına ihtiyaç var. Türkiye'nin hızlı bir şekilde değişime ihtiyacı var' ifadelerini kullandı.

  • 931

Her hafta Cuma günleri yayınlanan ve gazeteci sunucu Erdoğan Cankuş'un hazırlayıp sunduğu Pozitif Düşünce adlı programın geçen haftaki konuğu, Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi ve Muğla İl Başkanı Selahattin Kayaman'dı. Başkan Kayaman programda, Gelecek Partisi olarak, özellikle Muğla'da yapmayı düşündükleri projelerden bahsederek gündemi değerlendirdi. Yeni Anayasa çalışmaları hakkındaki görüşlerini dile getiren Başkan Kayaman “önce insanımızın refah düzeyini, ekonomisini düzeltmemiz lazım” ifadelerine yer verdi.
YÖNÜMÜZ BATI OLMALI
Gelecek Partisi Muğla İl Başkanı Selahattin Kayaman, programda Cumhurbaşkanının gündeme getirdiği yeni anayasa konusuna değinerek “Yeni anayasa çalışması, akademisyenlerin yaptığı bir çalışma olarak lanse edildi. Bizim yönümüz batı olmalı. Batıda ne varsa Türkiye'de bizim çok daha iyisini yapmamız gerekir. Ama önce insanımızın refah düzeyini, ekonomisini düzeltmemiz lazım. Anayasa Mahkemesi Berberoğlu ile ilgili hak ihlali yapılmıştır dedi. Hukuk, adalet ve demokrasi taleplerimiz var” dedi.
ULUSLARARASI KURALLARA UYULMALI
Programda, sunucu Erdoğan Cankuş'un dış politikaya yönelik sorularına da yanıt veren Başkan Selahattin Kayaman “Azerbaycan ve Libya politikasında biz hükümete destek verdik. Akdeniz'de Mavi Vatan projesine biz destek verdik. Ama şimdi mesela Oruç Reis'in nerede olduğu belli değil. Biz Nato'nun müttefikiyiz. Olası bir savaşta Nato'nun bizim yanımızda olması gerekiyor. Nato ile ilgili üretilen günümüz teknolojisi silahların bizde de olması gerekiyor. Bununla ilgili F-35'ler meselesi var. TC devleti doğru proje yapmış, bu projeye 2 milyar dolarlık da bir katkıda bulunmuş. Ama biz S-400'leri alınca bu projeyi giden başkan Trump da askıya aldı. Nato'nun içindeysek bu birliğin uluslararası kurallarına da uymamız gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
ÜLKE FAKİRLEŞTİ
Türkiye'nin ekonomisini değerlendirerek pandemi döneminde esnafın yaşadığı sıkıntılardan da bahseden Başkan Kayaman, “Ülke fakirleşti. Tüik, 84 milyona göre hesaplama yapıyor. Bizim en az kayıt dışı 6-7 milyon soydaşımız var. Suriyeli, Iraklı, Afgan, Azeri var. Bunlar da bu ülkede yaşıyorlar, bunlar da bu ekonomiden pay alıyorlar. Ben iş adamıyım, mimarım. Ben kendi yaşamıma bakıyorum. 2018-2020 arasındaki iş hacmi yüzde 70 düştü. Küçüldük. Covid bunun üzerine tuz biber oldu. Muğlamızda sadece 340 bin civarında yatak kapasitemiz var. Buna karşın 200 bine yakın hizmet sektöründe çalışanımız var. Bunların hepsi işsiz. Muğlamızda turizm sektörü 12 aya yayılmadığı için 6 aylık bir sektör. 6 ay çalışıp ay 6 ay yatıyorlar. Bu insanlar o 6 ay da çalışamadılar. Hükümetimiz bir yasa çıkardı, iş verene ‘işçi çıkaramazsın, çıkarırsan cezası var' dedi. Ancak bunları izinli yaparsın. 39 TL idi, yeni bütçeyle 49 TL yaptılar. Günlük 49 TL ile yaşa diyor. Bu insanlar mağdur edildi. Bu insanların çocukları var, borçları var, elektrik-su parası var. Bunun yanında elektrik-su paraları oldukça yüksek. Su faturalarındaki katı atık bedeli çok fazla. Bu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belediyeleri güçlendirmek için ve çevre için de çıkartılımş ciddi, önemli bir yasa. Ama bu yasanın uygulanmasında zaman zaman belediyelerimiz kantarın topuzunu kaçırıyorlar. Mesela otellerde x lira su parasıysa x+y kadar katı atık ödeniyor. Ama otel kapalı. 340 bin yatak, 200 bin çalışan, bunlar ülke ekonomisi için önemli bir katma değer. Bunları geri kazanmamız gerekiyor. Nasıl kazanacağız? Covid tedbirlerini alacağız. Hem insanlarımız tatil yapacak hem işletmelerde çark dönmeye başlayacak. Eğer dönmezse otellerin çoğu satılığa çıkacak. Şu an bazı haberlerde Antalya'daki ciddi otellerden bazılarının satılık olduğunu duyuyoruz. Şimdi nasıl dersiniz, turizmin ekonomisi iyi. Bunun yanında turizmde ikinci bir kontrolsüz hizmet gelişti. Fethiyemizde ve diğer ilçelerimizde de var bu. Evlerimiz pansiyon oldu” dedi.
ZATEN ESNAF İŞ YAPAMADI..
“Fethiye'yi geziyorum, dolaşıyorum. Benim tespit ettiğim binin üzerinde esnaf dükkanını kapatmış durumda” diyerek sözlerine devam eden Gelecek Partisi Muğla İl Başkanı Selahattin Kayaman “Esnafın kendi ailesi var, çalışanları var. Bugüne kadar devletin kısa çalışma ödeneği adı altında ödenen paraların toplamı 8 milyar TL olduğunu söylüyorlar. En son cumhurbaşkanımız açıkladı; 2020 yılındaki cirosunun yüzde 3'ü, 2 bin TL ile 40 bin TL arasında sınırlıydı. Ama zaten 2020 yılında esnaf iş yapmadı ki. Bunun da esnafımıza çok katkı sağlayacağını düşünmüyorum” diye konuştu.
ÇİFTÇİ FAKİRLEŞİYOR
Muğla'daki nüfusun yüzde 50'den fazlasının tarımla uğraştığına dikkat çeken Kayaman, “Mesela benim otelim Karadere'de. O bölge sera bölgesi. Kumluova da öyle. İnsanlarla, üreticilerle görüşüyorum. Şu anda domates üreten üreticilerimiz gerçekten zor durumda. 2 TL civarında domates satıyorlar. Bunun maliyeti zaten 2,5 TL'den aşağı değil. Örneğin 2005 yılında bir torba gübreyi 15 TL'ye alıyordu, şimdi 80 ile 140 TL arasında alıyor. 1 TL'ye domates satıyordu, bunun karşılığında 15 TL'ye ilaç alıyordu. Şimdi 1 ton domates satıyor, 1 litre ilaç alıyor. Yani çiftçi fakirleşiyor. Gübre, fidan, tohum, ilaç hepsi ithal. Tarım Bakanlığımızın tarım politikasını gözden geçirmesi lazım. Ulusal bir tarım politikasına ihtiyaç var diye düşünüyorum. Çiftçiye destek nakdi olarak veriliyor. Bunun da ayni olarak verilmesi lazım” şeklinde görüşlerini açıkladı.
EYT'Yİ ÇÖZECEĞİZ
Programda, EYT'lilerle ilgili olarak da düşüncelerinden bahseden Kayaman “Sen 25 yıl çalışmışsın emekli olacaksın, sana diyorlar ki yaşını bekle. Peki bu insan ne yiyip içecek, nasıl yaşayıp ailesine bakacak? EYT'lilerle ilgili, hangi kuralla başlamışsa o kuralla emekli edilmesi gerekir diye düşünüyorum. Biz EYT sorununu kesin olarak çözeceğiz. 3600 ek göstergelerle ilgili sorunu da çözeceğiz” dedi.
MÜLAKATLAR KALKACAK
Kurumlara girebilmek için mülakatların yapılmasına karşı olduğunu ifade eden Başkan Kayaman “Kpss sınavı var. Gençlerimiz gece gündüz çalışıyor bu sınav için. Sınavdan x puan alıyor. Bir kurum 50 kişi alınacak diye ilan veriyor. Gençlerimiz bu ilana başvuruyor. Diyorlar ki sizi mülakata alacağız. Mülakatta o yetenekli, becerikli evlatlarımız geçemiyor. Kim geçiyor? Birilerine kim yakınsa, hangi liste kim ne zaman verilmişse onlar alınıyor. Biz Gelecek Partisi olarak şunu yapacağız; Kpss sınavı sonucunda kazananlar, kamu kurumlarında işe alınırken sözlü mülakat olmayacak. 70 puan almışsa o kardeşimiz işe girebiliyorsa, işe girecek” dedi.
ÖNCE FİNANSMAN ÇÖZÜLMELİ
Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Aya gitme projesiyle ilgili de Başkan Kayaman, şunları söyledi; “Bizim çok değerli bilim insanlarımız var. Ama bunun finansmana ihtiyacı var. Bugün ABD, bu işe 41 milyar dolar para yatırmış. Diğer ülkeler de milyar dolarlar bu işe ayırmışlar. Cumhurbaşkanımız “200 milyon dolarla bu işe başlayacağız” diyor. Bunun finansmanı yoksa siz bu işi nasıl yapacaksınız? Yapılsın isterim, gurur duyarım. Türk bayrağı oralara gitsin, biz bunu isteriz, yanında olur, destekleriz. Ama önce bunun finansmanını çözmek lazım. Bir de insanımız şimdi Covid'ten dolayı sıkıntıda. Eğer devletimizde paramız var ise esnafımıza, dar gelirlimize “6 ay sizin sigortanızı, verginizi almıyorum. Her ay da asgari ücret kadar maaş ödüyorum. Yaşamınızı en azından devam ettirin” demesi gerekir diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızın gündemi sık değiştirmesinin nedeni olarak ekonomideki sıkıntıları unutturmak olduğunu düşünüyorum”
..FETHİYE KÖRFEZİ BİTER
Körfeze yapılması düşünülen marina projesiyle ilgili de açıklamada bulunan Kayaman “Körfezimizde 13 tane deremiz var. 13 derenin bir tanesi Mut Deresi, ıslah edildi. 12 deremiz ıslah edilmedi. Körfezde 5 milyon metreküp çamur var. Bu körfezde birilerinin iştahı kabardı, rant var. Şövalye Adası'nın karşısına 300 küsür yatlık marina, 25 odalı 70 kişinin kalabileceği otel projesi var. Şövalye Adası ile marina arasındaki mesafe 400-500 metre civarında. Yani Fethiye Körfezi'ne büyük bir geminin girip manevra yapması imkansız. Bunun yanında Muçev'in Karayolları önündeki marina projesi var, belediyemizin önünde tekrar bir proje var. ODTÜ'den Prof. arkadaşımız gelmiş körfezi taramış, analizini yapmış. Demiş ki; burada en fazla bin 200 kapasiteli yat yanaşma yeri olabilir. Ama zaten bugün bin 200'ün çok üzerindeyiz. Biz bir de bunun yanına yenilerini ilave etmeye çalışıyoruz. Bu yeniler, Fethiye Körfezi'nin bitmesi demektir. Ben yatırıma karşı değilim ama zaten körfezde 5 milyon metreküp çamur var. Önce bu çamuru temizlemek gerek. Geçtiğimiz yıllarda belediye seçimlerinde ilgililer, bakanlar gelir, güzelce poz verirler, biz bunu hemen temizleriz derler. Seçim biter, unutulur. Önce bu temizliği yapmak zorundasınız. Gelecek Partisi olarak üzerimize görev düşüyorsa biz buna hazırız. Fethiye Belediyesi'nin sadece kendi bütçesiyle bunu yapması mümkün değil” diye konuştu.
YARIM KALAN PROJELER BİTİRİLMELİ
Gelecek Partisi'nin bölgemizde yapmayı hedeflediği projelerden de bahseden İl Başkanı Kayaman “Orta Anadolu'yla Fethiye'yi bağlayan en önemli yol Afyon, Burdur, Söğüt, Seydikemer, bir kısım Kaş istikameti bir kısım Fethiye Körfezi. 2016 yılında Seydikemer-Söğüt yolu ihaleye çıkartıldı, şantiyeler kuruldu. Ama 2018 seçimleri öncesinde şantiyeler kapatıldı. Hatta Karabel Tüneli'nin önünü molozla dolduruldu. Bunun yanında yine Seydikemer-Kaş yolumuz için Eşen'e şantiye kuruldu, çalışmalar başlatıldı, yine aynı süreçte durduruldu. Buranın gelişmesi için yol çok önemli. Özellikle Söğüt-Seydikemer arasındaki trafik yaz aylarında yoğunlaşıyor, zaman zaman da kazalar oluyor. Bu işe ivedilikle el atılmalı. Bu iki projenin de başlaması lazım. Bu bölgeye bunların kazandırılması gerekiyor. Onun yanında Telmessos Antik kentimiz var. Literatürde bu tiyatro denize sıfır konumda olduğu geçiyor. Zaman içinde ön kısmı doldurulmuş, şimdi bizim yürüme yolumuz konumunda. Bu antik tiyatronun restore edilmesi konusunda projeler hazırlandı, 2011 yılında orada temeli attık. Yıl 2021. orası çöplük, mezbelelik oldu. Biz önce kültürümüze saygılı olmalıyız. Orada önceden yaşamış insanların kemiklerini sızlatıyoruz. TC devletinin parası yok mu? Müteahhitle biz mahkemeliğiz diyorlar. Hukuk işler ya da başka formüller bulunabilir. Bir mimar olarak kültür değerlerimize çok önem vermemiz gerektiğini söylüyorum. Bir diğer önemli konu sağlık. Fethiyemiz'de 3 tane hastanemiz var. Fethiye'nin nüfusu şu anda 170 binlerde. Yaz aylarında 500 binlere çıkıyor. Sadece Fethiye değil, çevre ilçe ve köyler de sağlık için Fethiyemize geliyor. Fethiye'nin 800-1000 yataklı hastaneye ihtiyacı var. Bunun yanında en önemli gelir kaynağımız tarım. Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı destekleyen AB fonlarından yüzde 70'lik bir hibe var. Bu hibeyi süt, et, balık, sebze yatırımı yapanlar alabiliyor. Muğla bunu alamıyor. 42 ilde Muğla yok. Burada Muğla milletvekillerine görev düşüyor” dedi.
HAVAALANLARINDA KARGO EKSİK
“Dalaman ve Milas Bodrum Havaalanlarımız var. Bu havaalanlarında kargo eksik. Kargo gümrüklerinin burada muhakkak kurulması lazım” diyen Kayaman “Niye Muğla'dan ihracat yapılmasın ki? Bunun yanında arıcılık yapan Muğla'da binlerce ailemiz var. Muğla yılda 120 ton civarında bal üretiyor. Ama biz arıcılığa sahip çıkamıyoruz. Geçtiğimiz günlerde arıcıların kovanlarını koyduğu yerler, mesire alanı ilan edildi. Bunu yapmadan önce arılar bundan etkilenir mi diye hesap yapılmalıydı. Arıcılar şu anda oraya kovan koyamayacaklar. Bir de Muğla'da bizim önemli ve ciddi madenlerimiz var. Türkiye'de üretilen feldspat diye bir maden var. Bu cam, seramik, kaynak elektrotları ve boya sanayisinde kullanılıyor. Bunun yüzde 40'ı Muğla'dan çıkıyor. Bunu bizim çevreye zarar vermeden arttırmamız lazım.
Hiçbir il veya ilçede kapısı, girişi belli olmayan sanayi sitesi yoktur. Buna Fethiye'de biz örneğiz. Buradaki sanayicilerimizi daha uygun ve şehirden daha uzak bir yere taşımamız gerektiğini düşünüyorum. Burada Ticaret Odası'na, Esnaf Odası'na, diğer STK'lara önemli görevler düşüyor” şeklinde konuştu.
TURNİKELER KALKACAK
Parti olarak yapacakları projeler arasında Göcek Tüneli'ndeki turnikeleri kaldırmanın da olduğunu dile getiren Başkan Kayaman “ Türkiye'nin tek paralı örnek tüneli Göcek Tüneli. Biz iktidara gelince tüneldeki turnikeler kalkacak. İnsanımızı niye 6 km, virajlı yoldan geçmesi için zorluyoruz? Muğlalı hemşerilerimiz turnikeden çok eski yolu tercih ediyorlar” dedi.
HER ENGELLİ FAYDALANACAK
Engelliler için yapmayı düşündükleri projeyi de söyleyen Gelecek Partisi İl Başkanı Selahattin Kayaman “Sevgi varsa engel yoktur. Fethiyemiz'de 4 bin civarında engellimiz var. Devletimizin engellilere yardımı ile ilgili yasaları var. Bu yasada şöyle bir eksiklik var. Ailede engelli bir kişi maaş alıyorsa, ikinci bir engelliye yasa maaş ödemiyor. Şu olmalı; 18 yaşını dolduran her engelli yasadan faydalanabilmeli” dedi.
TAKDİR MİLLETİMİZİN
Programın sonunda bölge halkına da bir mesaj veren Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi ve Muğla İl Başkanı Selahattin Kayaman, sözlerini şöyle noktaladı; “TC devleti güçlüdür, zengindir, kaynakları çoktur. Yeter ki kaynakları biz doğru yerlere kullanalım, doğru projeler yapalım. Onun için Türkiye'nin hızlı bir şekilde değişime ihtiyacı var. Bu değişimi de biz Gelecek Partisi olarak, çocuklarımız, torunlarımızın geleceği için yapmaya talibiz. Takdir milletimizin. Milletimiz bizi bir yerlere getirirse, bu konuştuklarımızın emin olun çok çok daha iyileri yapılacak” (GÜLYÜZ YURDAGÜL SIRT)

Bakmadan Geçme