Karayiğit 'Çiftçilerin kredileri yapılandırılmalı'

Domates üreticileri, Rusya'nın açtığı 50 bin tonluk kotanın sevincini yaşarken girdilerdeki ÖTV'nin kaldırılmasını ve borçlarının yapılandırılmasını istiyorlar. Fethiye ve çevresindeki üreticiler, ürettikleri domatesleri iç ve dış piyasaya hazırlarken üretim sırasında büyük emek sarf ettiklerini belirtiyorlar. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, 'Rusya, Türkiye ihracatının yüzde 51'ini çekiyor. Avrupa ülkelerinde yeni pazarlar bulunmasını istiyoruz' dedi.

  • 1532
Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET

Fethiye ve çevresindeki domates üreticileri, Rusya'nın 50 bin tonluk yeni kota arttırımını sevinçle karşılarken bu kotanın daha da yükseltilmesini istiyorlar. Son günlerde aşırı yağışlar nedeniyle üretimde sıkıntılar yaşanırken çiftçiler, üreticinin zor şartlarda üretim yapmasına dikkat çektiler. Fethiye ve çevresinden yurt dışına ihracatın devam etmesi nedeniyle hummalı bir çalışmaya giren domates üreticileri, fiyatın düşük olmasından yakınıyor. Üretimdeki girdilerin ÖTV'lerinin yüksekliği, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmaması nedeniyle zor günler geçirdiklerini ifade eden üreticiler, domatesin ucuza gittiğini, para kazanamadıklarını söylediler. Şu günlerde üreticiler, iç ve dış piyasaya domates hazırlığı devam ederken Rusya'nın yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinden de Pazar bulunmasını istediler. Pandemi boyunca hep ürettiklerini ancak üretimin karşılığını alamadıklarını söyleyen üreticiler, 1 kilo domatesin maliyetinin 3 TL'yi bulduğunu vurguladılar.
DOMATES UCUZA GİDİYOR
Üretici ve domates işçisi İlknur Karahan, bir yandan ihracatlık domatesleri ayırırken açıklamada bulunarak“Pazar ve ihracat için domates seçiyoruz. İbrahim Aksarı ve Sait Can'a ait domates toplama yerinde çalışıyoruz. Çevreden gelen domateslerin işçiliğini yapıyoruz. Domatesleri 3-4 boy olarak ve olgunluklarına göre ayırıyoruz. İç piyasaya ve ihracata gönderilen domateslerin ayrımını yapıyoruz. Buradan domatesler kasayla hale gidiyor. Bu işlemler iki ay daha sürecek. Fiyatlar şu an düşük. 1-1,5 TL arası diyorlar. Biz kendimiz üretim de yapıyoruz. Bu sene pek kazanamadık. Masrafı çok. Bir şişe ilaç en az 300 TL'den başlıyor. Çiftçiyi 3 TL'den başlasa bile kurtarmıyor. Gübreler, ilaçlar pahalı, domates ucuza gidiyor. Girdiler üzerindeki ÖTV'nin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
YENİ PAZARLAR BULUNSUN
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ise “Daha önce 200 bin kota dolmuştu. İç İşleri Bakanımız ve Ticaret Bakanımızın gayretleriyle genel başkanımızın da bizzat Cumhurbaşkanımız ve bakanımızla görüşmeleri neticesinde 50 bin ton daha kota açıldı. Bu kota açılmadan önce domates fiyatları 1-1,5 TL arasında oynuyordu. Ama 50 binlik kota açıldıktan sonra domates fiyatları 2-2,5 TL arasında oldu. Çiftçimiz için bu yeterli değil. Çünkü bunun maliyeti 2,5 TL. çiftçimiz bu fiyata domatesini sattığı zaman ne borcunu ödeyebilir ne de hacizle bağlanan traktörünü kurtarabilir. Domatesin şu anda en kötü şartlarda 3-3,5 TL olması lazım ki o da çiftçimizin para kazanması değil de paraya takla attırması demektir. Seneye de yeniden dikim yapma sahasına ulaşması demektir. Rusya, Türkiye ihracatının yüzde 51'ini çekiyor. Biz Avrupa ülkelerine açılalım, yeni pazarlar bulunsun istemiştik. Genel başkanımız Tarım Bakanı'na bu konuları tek tek anlattı. Tarım Krediye olan borçların yapılandırılması konusu görüşüldü. Esnafımıza Halk Bankası aracılığıyla iki kere yapılandırma yapıldı, ama çiftçilerimize hiçbir yapılandırma yapılmadı. Faizsiz borçları ertelenmedi. Biz bunları talep ettik. Beklemedeyiz. Üretim olmazsa pandemiden daha kötü bir hastalık haline gelir. Bizim çiftçimiz üretmek zorunda. Üretmesi için de bu kolaylıkların sağlanması lazım. İnşallah büyüklerimiz bu işe el atacaklardır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme