Kamuya işe alımlardaki yeni ilanlarda 'mülakat' maddesi!

Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamudaki alımlarda mülakat uygulamasının kaldırılacağına yönelik seçim vaadi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konudaki açıklamaları gündemde yer alıyor. Kamuya işe alımda mülakat kalktı mı? Kamuda işe alımlarda mülakat zorunluluğu var mı? Kamuda işe alımlarda mülakat devam ediyor mu?

  • 788
TAKİP ET

Erdoğan, seçim öncesinde kamudaki işe alımlarda mülakatların kaldırılacağı vaadini dile getirmişti. Ancak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in açıklamalarıyla bu durumda bir değişiklik olmayacağı ve mülakat sisteminin hatta daha da etkin hale getirileceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise mülakatların, görevin gerektirdiği zorunluluklar dışında kaldırılacağını ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini vurguladı. Özellikle bazı özel meslek gruplarında mülakatların sınırlı ve özel durumlarda gerekebileceğini belirtti. Milli Eğitim Bakanı Tekin, mülakat sisteminin kaldırılmayacağını, aksine daha sistematik bir şekilde uygulanacağını belirtti. Bakan Tekin, öğretmen alımlarında KPSS skorunun yüzde 50'sinin ve mülakat performansının yüzde 50'sinin dikkate alınacağı bir mekanizma üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Öte yandan, Gençlik ve Spor Bakanlığı da 1403 personel alımı için ilan yayımladı. İlana göre, işe alımlar mülakat başarısına göre yapılacak. Ancak, mülakatların kamera kaydı altına alınmayacağı ve sadece sözlü sınav esnasında tutanakların tutulacağı belirtildi. Tüm bu gelişmeler, kamu alımlarında mülakat uygulamasının geleceği konusundaki belirsizliği gündeme taşıyor ve kamuoyunda tartışmalara neden oluyor. Kamu kurumlarının son işe alım ilanlarında ise "sözlü sınav/mülakat" başarısının ön plana çıkacağı maddesi yer alıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı da 1403 personel alımı için ilan yayımladı ve işe alımların mülakat başarısına göre yapılacağını belirtti. Ancak bu ilanda, mülakatların sesli veya görüntülü kayıt altına alınmayacağı ifade edildi.

Milli Eğitim Bakanı 'objektif' mülakaat vaat ederken, mülakatların kamera kaydı altına alınacağını açıklamıştı ancak; Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın çıktığı ilanda "Sözlü sınav esasında tutulacak tutanaklar dışında sesli veya görüntülü herhangi bir kayıt yapılmayacaktır" denildi.

Bakanlık ayrıca, işe alımlarda başarı sırasının belirlenmesinde, sözlü sınav puanının esas alınacağının altını çizdi. Genel olarak, mülakat sisteminin kamu alımlarında nasıl uygulanacağı ve bu süreçteki şeffaflığın nasıl sağlanacağı konuları, hala tartışmalı bir konu olarak devam etmektedi

Bakmadan Geçme