İncirköy Çiftçisi, Kıraç Toprakların Mor Mucizesiyle Tanıştı

Fethiye İlçesine bağlı İncirköy Mahallesinde Tarım ve Orman Bakanlığının 'Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında 7 dekarlık alanda Lavanta yetiştirilmeye başlandı.

  • 2928

Muğla İl ve Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğünce İlçemize bağlı İncirköy Mahallesinde uygulanan proje hakkında bilgi veren ve halk arasında “Kıraç toprakların mor mucizesi” olarak bilinen çalışmalar hakkında bilgi veren Muğla il ve Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü Teknik Personelleri şunları kaydetti.;” Bakanlığımızca desteklenen “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” Fethiye İlçemize bağlı İncirköy Mahallemizde uygulanmaya başlandı. Tarafımızdan yapılan saha çalışmaları ve çiftçi görüşmeleri neticesinde Çiftçimiz Murat OLGUN' un arazisine 7 lavanta çeşidinin demonstarasyon amaçlı dikimleri yapıldı. Demonstrasyon çalışmalarımızda amacımız bölgede bir çiftçimizle üretime başlayıp diğer çiftçilerimize de örnek olmak. Bu çalışmalar için önder çiftçilerimizle ortak çalışmalar yapıyoruz. İncirköy Mahallemizden çiftçimiz Murat OLGUN bizlere bu çeşitlerin bölgede yaygınlaşması için çok yardımcı oldu. 7 dekarlık arazisine 7 farklı çeşit yağlık lavantanın tesisini gerçekleştirdik. Lavantalarımız hasada yaklaştı. Çiftçimiz ayrıca hasat edilen lavantalar için şimdiden şiparişler aldığını talen çok fazla olduğunu belirtti. Bizler için çok memnuniyet verici bir durum. Diğer çiftçilerimizede örnek olacak, ayrıca aynı bölgede çok geniş bir alanda önümüzdeki günlerde Bakanlık destekli adaçayı demonstrasyon bahçeleride kurulacak. Bunun haberini almakta ayrıca bizleri ve çiftçilerimizi çok memnun etti. Arıcılarımız içinde tıbbi aromatik bitkilerin önemi çok büyük. Polen sıkıntısı yaşanan dönemlerde açan uzun süre devam eden hoş kokulu aromalı çiçekleriyle tıbbi aromatik bilkiler Arılarımız ve Arıcılarımız için adeta can simidi konumundalar. ” diyerek ayrıca şunları kaydettiler
“Ülkemiz sahip olduğu ekolojik koşullar sebebiyle birçok bitki türünün ana vatanı konumunda. 11 binin üzerinde bitki çeşitliliği ile büyük bir zenginliğe sahip Türkiye'de, tıbbi ve aromatik bitkiler, bu zenginliğin önemli bir parçası. Tıbbi ve aromatik bitkilerin onlarca çeşidi Ülkemizde ticarete konu.
Tıbbi ve aromatik bitki deyince ne anlamalıyız? Bu başlığa hangi ürünleri sığdırabiliriz?
Bu bitkilerin çok geniş bir kullanım alanı var. Bu yüzden tıbbi ve aromatik bitkilerin tanımını tam olarak yapabilmemiz oldukça zor. Günümüzde “tıbbi” ve “aromatik” bitkiler terimi genellikle birlikte kullanılıyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler, hastalıkları önlemek, sağlıklı yaşamak veya hastalıkları iyileştirmek için ilaç olarak kullanılan bitkilerdir.
20 ÇEŞİT TIBBİ VE AROMATİK BİTKİNİN TARIMI YAPILIYOR
Tıbbi ve aromatik bitkiler oldukça fazla çeşitliliğe sahip. Ülkemizde doğadan toplanan tür ve çeşitler ile birlikte iç piyasada ticarete konu olan bitki sayısı yaklaşık 350 kadardır. Bu bitkilerden de yaklaşık 100 kadarının ihracatı yapılıyor. Yıllar içinde değişim göstermekle birlikte Türkiye'de 20 çeşit tıbbi ve aromatik bitkinin 1,3 milyon dekar alanda tarımı yapılıyor. Üretim miktarı bakımından siyah çay, kırmızıbiber, haşhaş, kimyon, nane, kekik, yağlık gül ve anason ilk sıralarda yer alıyor. Genel olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin tarımı ve işleme tesisleri Ege, Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaşmış durumda.

TÜRKİYE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNDE ÖNE ÇIKAN ÜLKELERDEN
Türkiye, dünyada üç biyocoğrafyanın kesiştiği ve iki gen merkezini barındıran konumundan dolayı 11 bin 707 bitki çeşidi ile büyük bir zenginliğe sahip. Bu bitkilerin 3 bin 649'u ise yöreye özgü iklim ve toprak şartlarında yetişen ülkemize ait endemik tür ve çeşitlerden oluşuyor. Bu durum Türkiye'ye, dünyadaki ülkeler arasında tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde önemli bir avantaj sağlıyor.”dediler

Bakmadan Geçme