Ihlamuru böyle içmek zehre dönüştürüyor: Yıllardır yanlış bilinen yöntem

Kış mevsimi geldiğinde soğuk algınlığına karşı en sık tüketilen bitki çayları arasında ıhlamur yer alıyor. Ihlamur bağışıklığı güçlendiriyor, öksürüğe iyi geliyor. Ancak ıhlamurun besin değerinden yararlanabilmek için doğru demlemek gerekiyor. Yıllardır herkesin yaptığı bir hata ıhlamurun besin değerini kaybetmesine neden olabiliyor.

  • 3491
TAKİP ET

Soğuk algınlığına karşı en sık tüketilen bitki çaylarından biri olan ıhlamur, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Ihlamurun faydalarından yararlanmak için doğru demleme tekniği büyük önem taşıyor. Genellikle ıhlamur kaynatılarak pişiriliyor. Ancak bu yapılan en büyük yanlışlardan biri. Çünkü ıhlamuru kaynatmak besin değerini zayıflatıyor ve faydalarını azaltıyor.

Ihlamuru Demleme Yöntemiyle Hazırlayın

Ihlamur hazırlanma sürecinde demlenir. Ihlamurun kaynatılması içerisindeki antioksidan olan polifenollerin azalmasına sebep olur. Böylelikle sağlığa karşı koruyucu özelliğini yitirebilir. Ihlamurdan en iyi verimi almak için kaynatarak değil, demleme usulüyle hazırlayın. Çiçek, yaprak ya da uçucu yağ taşıyan çaylar infüzyon denilen demleme yöntemi ile hazırlanmalıdır yani 1 su bardağı kaynatılmış, 5 dakika bekletilmiş suya 1 tatlı kaşığı kadar ıhlamur eklenmeli, 5 dakika bekleyip süzerek tüketilmelidir. Aynı yöntem adaçayı, rezene, melisa için de uygulanmalıdır. Aksi takdirde bu bitkiler kaynatıldıkça uçucu yağlar gideceği için bitki etkisini kaybetmeye başlar.

Ihlamur Nasıl Demlenir?

Bir tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmeli ve 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmelidir. Ihlamur, kuersetin ve kaempferol gibi antioksidan bileşikler içerir. Ihlamur, öksürük ve boğaz ağrısı gibi grip, soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmeye, antispazmodik etkisi ile sindirim sistemi ve kas spazmlarını azaltmaya, diüretik etkisi ile idrar söktürmeye yardım eder.

Bakmadan Geçme