Hayat Boyu Öğrenme Komisyon Toplantısı Gerçekleştirildi
Fethiye İlçe Hayat Boyu Öğrenme komisyonu toplantısı Kaymakam Eyüp Fırat başkanlığında Fethiye Halk Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıda geçmiş dönem eğitim öğretim faaliyet raporlarının yanı sıra bu yılki eğitim öğretim faaliyet raporları sunuldu. Dönem dönem eğitim öğretim faaliyetlerini sunan Fethiye Halk Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Cazağ, “2019-2020 Eğitim öğretim yılında 644, 2020-2021 eğitim öğretim yılında da 393 kurs gerçekleştirildi. Malum pandemi nedeni ile kurslarımda bir düşüş meydana gelmiştir. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 30 bin 95 vatandaşımıza hayat boyu öğrenme hizmetlerimizi götürmüşüz. 2019-2020 eğitim öğretim yılı 24 bin 44 kursiyerimiz bunlardan faydalanmış. 2020-2021 eğitim öğretim yılı bu güne kadar da 9 bin 120 kurumumuzun kurslarından ve diğer faaliyetlerinden faydalanmışlardır” şeklinde konuştu.
KURSLARIMIZIN DAHA BÜYÜK KİTLELERE ULAŞMASI GEREKİYOR
2021-2022 eğitim öğretim yılında planlanan çalışmaları da aktaran Fethiye Halk Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Cazağ, “Kurslarımızın daha büyük kitlelere ulaşması için, yıl boyunca alan taramasının yapılması, afiş, el broşürlerinin basılıp dağıtılması, internet, sosyal medya araçları, yazılı ve görsel medyadan yararlanılması. Okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımız için mahalle muhtarları ile görüşmelere devam edilecek. Okuma yazma bilip de belgesi olmayan vatandaşlarımız için belge verebilmek amacı ile birinci ve ikinci kademe seviye tespit sınavlarının yapılması. Mahallelerimizde öncelikle ilk yardım, arıcılık, ağaç budama, aşılama ve el sanatları kurslarının açılması. Engellilere yönelik kursların talepler doğrultusunda açılması. Bağımlılıkla mücadele eğitimi kapsamında okullarda bağımlılıkla mücadele eğitimlerine devam edilmesi. Merkezimiz tarafından açılan kurslarımızın istihdama yönelik olanlara öncelik verilmesi. Yine ilçe genelinde açık lise ve açık ortaokul öğrencilerine yönelik bilgilendirme seminerlerinin düzenlenmesi. Ustalar kursiyerler ile buluşuyor projesi kapsamında kursiyerlerimizin daha fazla usta ile buluşturulması. Çocuk tiyatro toplulukları ve yetişkin tiyatro toplulukları tarafından hazırlanan oyunların sergilenmesi. Kurumumuz halk oyunları ekipleri tarafından planlanan 7 bölge 7 yöre isimli halk oyunları gösterilerinin sergilenmesi. Çamköy Mahallesi, Esenköy Mahallesi, Göcek Mahallesi, Karaçulha Mahallesi, Üzümlü Mahallesi, Kara Keçililer Mahallesi ve merkez binamızda el sanatları sergilerinin düzenlenmesi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında konser programının gerçekleştirilmesi. Yine fotoğrafçılık kursiyerleri tarafından hazırlanan fotoğrafların Göcek Mahallesinde ve Merkez binamızda sergilenmesi. Dünya kadınalr gününe özel “kadın gözüyle Fethiye” temalı resim sergisinin düzenlenmesi” ifadelerini kullandı.
PADEMİ SÜRECİ KURSLARIMIZI DA ETKİLEDİ
Halk Eğitim Merkezinde verilmekte olan kursların pandemi sürecinden etkilendiğine değinen Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya, “Yıl boyunca yapılan çalışmaları hep birlikte izledik. Tabi ki herkesin malumu pandemi süreci yüz yüze eğitimimizi de ciddi anlamda etkiledi. Bu anlamda sayılarda gördüğünüz üzere 2018-2019 yıllarında ulaştığımız 30 binlik kursiyer sayılarını biz bu yıl 35 bin 40 binlere ulaşmasını planlamıştık. Maalesef bu süreç bizi bu alanda yolsun bıraktı. Uzaktan erişmeye çalıştıklarımız bu istatistiklerdir. Ama mümkün olduğu kadar bu süreci verimli kullanmaya çalıştıkları için kurum çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Bunun ötesinde halk eğitimin en önemli işlevlerinden birisi tabi ki bizim gelenekselimizi geleneğimizi yaşatıp gelecek kuşaklara aktarmak. Destek edindirici kursların yanında, insanlarımızın boş vakitlerini değerlendirip ekonomilerine katkı sağlamaya yönelik çalışmalarında yapılması faaliyetlerimiz arasında. Örgün eğitimin dışında eğitime dair her şeyin yürütüldüğü bir noktamız. Merkezi binamızın fiziksel anlamda bir sorunu var. Fethiye'de maalesef eğitim alanlarımızda genel bir sorun var. Ama biz bunu bahane etmedik. Bunun arkasına da hiçbir zaman sığınmadık. Halk Eğitim Merkezi insanın olduğu her yerde kursu açma özelliğine sahip. Bu süreçte özellikle son 2 yılda bizim yöremizin kültürüne destek sağlayıcı girişimlerimiz oldu. Birinci olarak kaya halısının ve üzümlü dastarının yöreye has bir şey olması ve kurslar ile etkinliklerin devam etmesi. Akabinde Esenköy Mahallemizde yıllardır süre gelen Dont Destisi diye bildiğimiz el sanatının gelecek kuşaklara aktarılması yaşatılması konusunda da bu faaliyeti de aynı zamanda Halk Eğitim Müdürlüğümüz tarafından bakanlık onaylı yeni yazılımı güncellendi” dedi.
PLANIMIZ YÜZ YÜZE EĞİTİMİN GERÇEKLEŞMESİ YÖNÜNDE
Pandemi nedeni ile aralıksız devam eden aşı çalışmaları nedeni ile eğitim öğretimi bu yıl yüz yüze planladıklarını belirten Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, “Yapılan sunum itibariyle hem geçtiğimiz eğitim öğretim döneminin bir fotoğrafını çekme imkanı bulduk. Hem de önümüzdeki eğitim öğretim döneminde yapılması gerekenleri ve planlamaları görmüş olduk. Yaşadığımız pandemi süreci nedeni ile gerek eğitim öğretim döneminde gerekse halk eğitim eli ile yaptığımız örgün eğitimde istediğimizin tamamını gerçekleştiremedik. Aşılama süreci çok olumlu gidiyor. İnşallah önümüzdeki eğitim öğretim döneminde bıraktığımız yerden devam edeceğiz. Bütün planlamamızı o yönde yapıyoruz. Çocuklarımız ile yüz yüze eğitimi gerçekleştire bileceğiz ümidiyle bu planlamamızı gerçekleştirdik. En azından Fethiye özeli için söyleyeyim aşılamada da ciddi bir orandayız. İnşallah nüfusumuzun tamamını aşılayıp eğitim öğretim döneminde her hangi bir aksaklığa meydan vermeden çocuklarımıza eğitim vermeye başlayacağız. Ben özellikle pandemi sürecinde öğretmen arkadaşlarımızı eğitim öğretim döneminden uzak kaldıkları dönemde hem filyasyon gruplarında hem de vefa destek gruplarında çok istifade ettik. Ben kedilerine teşekkür etmek istiyorum. Aynı zamanda o zor koşullara rağmen uzaktan eğitim öğretim yapmaya devam ettiler. Milli eğitim camiasına milli eğitim müdürümüzün şahsında her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.