GÖKKUŞAĞI ALABALIĞININ ÜRETİM VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Muğla İli Eşen Çayı Havzasında faaliyet gösteren gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss) işletmelerinde üretim verimliliğini arttırılması için Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının destekleriyle, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Milas Veteriner Fakültesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliğinin ortaklaşa yürütecekleri proje çalışmaları başladı.

  • 914
TAKİP ET

Bu kapsamda alabalık üretiminde önemli bir yere sahip Seydikemer ilçesi Eşen Çayı havzasında üretilen gökkuşağı alabalığının (oncorhynchus mykiss) üretim verimliliğinin arttırılması amacıyla hazırlanan projenin protokolü imzalandı.
Valilik 75. Yıl Toplantı Salonunda düzenlenen protokol törenine Muğla Valisi Orhan Tavlı, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Vali Yardımcısı ve Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı İsmail Soykan, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Emrah Şimşek, Dr. Öğr. Üyesi Nurettin Çanakoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Süral Şimşek, Doç. Dr. Seyda Cengiz, Dr. Öğr. Üyesi Semiha Yalçın, Proje Koordinatörü Tarım Orman İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mustafa Akıskalı, Veteriner Hekim Alihan Bingolbali ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mustafa Topuz katıldı.
Proje ile ilgili konuşan Proje Yürütücüsü MSKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Şimşek, “Türkiye su ürünleri yetiştiriciliği açısından oldukça önemli bir konuma sahip olup, Dünya alabalık üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır. Muğla İli su ürünleri üretiminde önemli bir role sahip olmakla birlikte, özellikle Seydikemer İlçesi (18.000 ton/yıl) gökkuşağı alabalığı üretiminde ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda bu havzada faaliyet gösteren kuluçkahaneler,
Türkiye genelindeki işletmelere yavru balık tedariki yaparak üretime katkıda bulunmaktadır. Ancak balık yetiştiriciliği zorlu bir süreç olmakla birlikte birçok faktörden etkilenebilmektedir. Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım Bey ile yaptığımız istişarelerde, Muğla İlinde faaliyet gösteren işletmelerde yıllık yaklaşık 400.000.000 adet yumurta üretiminin yapıldığı, ancak çiftlikten sofraya gelene kadar geçen süreçte kayıpların yaşandığı ifade edilmiştir. Dolayısıyla projenin belirlenen pilot bölgede yürütülmesi oldukça isabetli olacaktır. Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının yaklaşık 1 milyon TL destek verdiği bu proje ile üretimde verimliliğin ve kalitenin yanı sıra işletme karlılığının arttırılması, işletme sorumlularına verilecek eğitimlerle biyogüvenlik kültürünün de geliştirilmesi hedefleniyor” dedi.

Bakmadan Geçme