Girgin, Sanayi Bakanlığı Bütçesini Eleştirdi

CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Süleyman Girgin Doğalgaz ve elektrik zamlarından, girdi maliyetlerinin artmasından, sanayiye yatırım yapılmamasından ve istihdamı teşvik etmeyen politikalardan dolayı Sanayi Bakanlığı bütçesini eleştirdi.

  • 637

TBMM Genel Kurulu'nda 2022 Yılı Bütçe görüşmelerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi üzerine CHP Grubu adına konuşma yapan CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Süleyman Girgin Doğalgaz ve elektrik zamlarından, girdi maliyetlerinin artmasından, sanayiye yatırım yapılmamasından ve istihdamı teşvik etmeyen politikalardan dolayı Sanayi Bakanlığı bütçesini eleştirdi.
Muğla Milletvekili Süleyman Girgin açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Bir politikanız var; işsizliğe çare olamıyor, mühendisler, teknik kadrolar mezun olmadıkları alanlarda iş arıyor ve siz bir Sanayi Bakanı olarak "Her üniversite mezununa iş bulamayız diyen Cumhurbaşkanına tek kelime edemiyorsunuz. Halâ teknik liselere iş garantili eğitim hakkı sunamıyor, mesleki eğitim almış gençlerimizin istihdamının teşvik etmiyor, hâlâ staj ve çıraklık sürelerini emeklilik sürelerinden saymıyorsunuz.
ARA ELEMAN YETİŞMİYOR
Mesleki ve teknik ortaöğretimdeki öğrenci sayısı 2015'ten bu yana yüzde 20 azaldı arkadaşlar. Ara eleman ya da tekniker yetiştirme deseniz neredeyse yok. Liseden sonra üniversiteye, üniversiteden sonra diplomalı işsizliğe sürüklenen bir ortam yarattınız yirmi yılda. Sadece inşaata yatırım yapıp, sanayiye ve üretime yatırım yapmadınız. 15-29 yaş grubundaki her 3 gençten 1'i ne eğitimde ne de istihdamda değilse 6 milyonu geçen bu kayıp kuşağın sorumlusu sizsiniz Sayın Bakan ve sizin iktidarınız.
TÜRKİYE BEYİN GÖÇÜ VERİYOR
Türkiye iktidarın politikaları yüzünden bir yandan beyin göçü veriyor, diğer yandan Orta Doğu ve Orta Asya kökenli gariban, vasıfsız iş gücü istihdam eden merdiven altı KOBİ sistemine evriliyor.
ZAMLARI DESTEKLİYORUM!
Sayın Bakan, doğal gaza gelen yüzde 48 zam sonrası "Bu zammı destekliyorum." demiştiniz Plan ve Bütçe Komisyonunda.
Sanayinin kullandığı doğal gaza Aralık ayından geçerli olmak üzere yüzde 20 daha zam geldi. Şimdi de yeni aldığımız bilgilere göre BOTAŞ, tüm sanayi kesiminde Aralık ayı itibarıyla kademeli fiyat tarifesine geçtiğini duyurmuş.
SANAYİYE DESTEK YERİNE KÖSTEK!
Buna göre yılın ilk dokuz ayındaki ortalamanın yüzde 60'ından fazlasını kullanan sanayici bu aşan kısmı için yüzde 48, yüzde 20 zamma ilaveten yüzde 50 katlamalı tarifeye maruz kalacak. Bu kademeli fiyat katmerli bir zamdır, bunun için yasal bir altyapı var mıdır Sayın Bakan? Bu konu neden kamuoyuna net bir şekilde açıklanmıyor? Bu düzenlemeyle sanayiciye resmen "Üretme, daha çok ürettikçe sana destek yerine köstek alacağım." demektir. Hâlâ zamları destekliyor musunuz Sayın Bakan?
ELEKTRİK FATURASI CAN YAKIYOR
Sanayide kullanılan doğal gaza son bir yılda yüzde 200, elektriğe yüzde 65 zam yapıldı. Bu nedenle sanayici ve üreticinin üretim maliyetleri katlandı. Sanayide basit bir sunta kestirmeye kalksanız bir atölye diğerinden rica ediyor çünkü elektrik faturasından canı yanan esnaf makine ısınıncaya kadar para kaybedeceğini düşünüyor. Bu şartlarda nasıl üretim yapılacak? Ya vazgeçecek ya da bu zamları ürünlere yansıtacak. Ama siz "Bu zamlar üretim maliyetlerini artırır, istihdam kapasitesini azaltır, rekabet gücünü azaltır." diyemiyorsunuz, bu zamlar karşısında kılınızı kıpırdatmıyorsunuz. Âdeta sanayiye düşman bir Sanayi Bakanı var arkadaşlar.
ZAMLAR DÖNÜP DOLAŞIP VATANDAŞI BULACAK
Güya "Konutlara zam yapmadık." diyorsunuz, değil mi? Pekâlâ, kim ödeyecek o zaman bu zamları? Dönüp dolaşıp vatandaş ödeyecek. Bakanlık bütçeniz de yıl bitmeden eridi. Soruyorum Sayın Bakan: Elde kalan bu bütçe rakamıyla nedir sanayinin gelişmesi için sizin bilip de bizim bilmediğimiz formül? Deneme yanılma yöntemlerinizle ekonomiyi yapboz tahtasına çevirdiniz. "Denedik." diyorsunuz ama "Yanıldık." diyemiyorsunuz çünkü egonuz buna engel. "Göç yolda dizilir misali "Öyle olursa böyle yaparız, olmadı şöyle yaparız." üzerine kurulu. Ülke, uçurumdan aşağı serbest düşüşte. Halkın parasıyla kumar oynuyorsunuz ve sonunda "Aldanmışız, aldatılmışız." diyorsunuz. Halkın artık buna tahammülü yok çünkü bıçak kemiği çoktan deldi de geçti. O yüzden diyoruz ki: Bir an önce seçim, derhâl seçim.
ASELSAN'I SATMAK VATANI SATMAKLA EŞDEĞERDİR
Sayın Bakan, ulusal savunma sanayisinde ve teknolojilerinde elde edilen gelişmeler, Adalet ve Kalkınma Partisinden ve Adalet ve Kalkınma Partisinin desteklediği 5'li çeteden önce de vardı, sonra da var olacaktır. Bu notu düştükten sonra şimdi size bir soru sormak istiyorum Sayın Bakan. Daha önce Tank Palet Fabrikasını 50 milyon dolar yatırım vaadi gibi uyduruk bir gerekçeyle Katar-Sancak ortaklığına peşkeş çektiniz. Şimdi ise birkaç ay öncesinde "Türkiye'nin en büyük düşmanı" dediğiniz Birleşik Arap Emirlikleri'ne Aselsan, Havelsan, Tusaş, hissesi satılacağı doğru mudur?
Bu iddiayı hiçbir AKP yetkilisi yalanlamadı. Tekrar soruyorum: Bu iddia doğru mudur? Bu kurumlar bu milletin vatan savunmasının temel taşlarıdır. Milletin canının, malının ve bağımsızlığının güvencesidir. Bunları satmak vatanı satmakla eş değerdir Sayın Bakan. Tekrar soruyorum, bu rezalet, bu kepazelik, bu ülke düşmanlığı doğru mu değil mi, net bir cevap bekliyoruz.”

Bakmadan Geçme