GİRGİN RAPORLU HASTALARIN İLAÇ ÇİLESİNİ MECLİS'E TAŞIDI

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle, kronik hastalığı olup raporlu ilaç kullananların mağduriyetini TBMM gündemine taşıdı. 

  • 5141

ZATEN RAPORLU OLAN İLAÇLARI TEKRAR HASTANEDE YAZDIRMAK GEREKLİ Mİ?
“Emekli bir vatandaşımız kendisinin kronik hastalıkları olduğu ve bu nedenle raporlu ilaçlar kullandığını söyleyerek, raporlu olan bu ilaçlarını alabilmek için bazılarının aile hekimince reçete edilirken yine raporlu olan bazılarının ise mutlaka hastanede görev yapan uzman hekimlerce reçete edilmesi gerektiğini söylüyor. Hastalar, ‘zaten raporlu olan ilaçları tekrar hastanede yazdırmak gerekli mi?' diye soruyor. Bu nedenle hem hastanelerde gereksiz kalabalık oluşuyor, hem de katkı payı vb ücretlendirmeler nedeniyle mali külfet oluşuyor.

SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ DEĞİŞMELİDİR
Konuyu araştırdığımızda (hekimler ve Türk Tabipler Birliği'nde tabip ilgililerle görüştüğümüzde) olayın SGK'nın Sağlık Uygulama Tebliği'nden kaynaklandığını öğrendim. Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre ilaçlar ilgili branş uzmanının raporuna istinaden yazılan reçeteyle alınabiliyor. Ancak anlaşılmaz bir şekilde tamamı raporlu olmasına rağmen bazı ilaçlar tüm hekimlerce yazılabilirken, bazıları yalnızca uzman hekimlerin reçete etmesi halinde karşılanıyor.
Zaten ilgili uzman hekim tarafından oluşturulmuş bir ilaç kullanım raporu mevcut olan ilaçların, SGK ile ilişkili tüm hekimlerce reçete edilebilmesi Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılacak basit bir düzenlemeyle hayata geçirilerek hastanelerde gereksiz kalabalık ve hasta mağduriyeti engellenecektir.”
Girgin Bakan Koca'ya şu soruyu yöneltti: Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklik yaparak, ilgili uzman hekim tarafından oluşturulmuş bir ilaç kullanım raporu mevcut olan ilaçların, SGK ile ilişkili tüm hekimlerce reçete edilebilmesini sağlamayı düşünüyor musunuz?

HASTA MEKTUBU
Girgin kendisine mektup yazan hastanın mektubunda şu sözlerin yer aldığını söyledi:
“Sayın vekilim, ben emekli öğretmenim. Kronik rahatsızlıklarım nedeni ile ilaç kullanıyorum. İlaçlarımın hepsi raporlu. İlaçlarım bittiğinde eczaneye gittim. İlaçların bir kısmını aile hekimine bir kısmını uzman doktora yazdırmam gerektiğini söylediler.
Uzman doktora gittim ve benim için önemli bir miktarda para ödeyerek ilaçlarımı yazdırdım. Benim raporum varsa niye uzman doktora yazdırıp ücret ödüyorum. O zaman raporun bir anlamı kalmıyor ve ayrıca hastanede kalabalık oluşturuyoruz. Ayrıca hastanelerde gerçekten hasta olanların zamanını alıyoruz.
Raporlu ilaçların rapor zamanı geçmemiş ise direkt eczaneden ya da aile hekimine yazdırarak alınsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Sizden ricam bu konuyu gündeme getirerek bir çözüm bulmanız. İyi günler dileği ile çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Sevgiler.”

Bakmadan Geçme