Girgin: 'Ormanın işçiliğini biz yapıyoruz parayı başkaları kazanıyor' diyen sese kulak verin!
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu ve Menteşe İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak, Muğla Ormancılık Kooperatifleri Birliği'ni ziyaret etti. Orman köylülerinin ve üreticilerin sorunlarının ele alındığı ziyarette orman yangınları hakkında da görüş alışverişi yapıldı.
Girgin konuya dair şunları söyledi:
ÜRETİCİLERİMİZ İÇİN YENİ TABAN FİYAT BELİRLENMELİ!
“Ziyaretimizde, Birlik Başkanı Ahmet Çetiner ve yönetim kurulu üyelerinden orman üreticilerinin sorunları ve talepleri hakkında bilgi aldık. Meclis çalışmalarımız hakkında bilgi verdik.
Artan başta mazot fiyatları, yedek parça fiyatları ve diğer maliyetler yüzünden, orman üreticilerinin zarar ettiğini konuştuk. Ekonomik kriz orman üreticilerinin yaptığı kesim ve nakliyat işlerini zarar edecek seviyeye getirdi. Bunun için Or-Koop'un haklı taleplerinden birisi 2022 yılı için belirlenen taban fiyatın üzerine artan mazot ile artan araç gereç ve yedek parça farkının ilave edilmesi.
Orman Genel Müdürlüğü “2022 yılında ihaleli işlerde fiyat farkı veremeyiz” diyor. Buradan Tarım ve Orman Bakanlığı'na sesleniyoruz üreticilerimizin haklı sesini duyun, taban fiyatını güncelleyin. Üreticiler “ormanın işçiliğini biz yapıyoruz, parayı başkaları kazanıyor” diye isyan ediyor.
ORMAN YANGIN İŞÇİLERİ CİVARDAKİ ORMAN KÖYLÜLERİNDEN ALINMALIDIR
Orman yangın işçilerimiz muhakkak civardaki orman köylülerinden alınmalıdır. Orman yangınlarında yer hareketleri çok önemlidir. Orman köylülerimiz, ormanı iyi tanıdığı için yer hareketlerinde işlevli oluyorlar. Ayrıca orman köylülerinin kadrolu ve güvenceli bir istihdama sahip olması orman yangınlarına karşı mücadeleyi güçlendirecektir. Önceden, üretim, bakım ve fidanlama işlerini orman köylüleri yapardı. Şimdi tüccara veriliyor. Bu işlerde orman köylülerine ve kooperatiflere öncelik verilmelidir.
BAKANLIK DİYOR Kİ YANGIN YÖNETİM ARAÇLARIMIZ EKONOMİK ÖMRÜNÜ TAMAMLADI
Orman üreticileri hakkında verdiğimiz soru önergeleri, mevzuatı anlatan cevaplarla geçiştiriliyor. Bir soru önergemize verdiği cevapta Bakanlık, Yangın Yönetim araçlarının ekonomik ömrünü tamamladığını söylüyor ama ne zaman bu eksiğin giderileceğini söylemiyor, bu kabul edilemez.
Ayrıca “2021 yılındaki orman yangınlarının ardından, yanmış alanlardaki orman emvalinin satışı için kaç adet ihale yapıldığını, söz konusu alanların orman emvalinin kaç metreküp olarak hesaplandığını ve Piyasada metreküp fiyatı 2.500 TL orman emvalinin, metreküpünü ortalama 100 TL'den satıldığı iddialarını sormuştuk.
“Tahsisler yolu ile kaç hektar orman alanın uluslararası şirketlerin kullanımına sunulduğunu, bu tahsislerin fiyatları hangi kritere göre belirlendiğini ve Elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluk alanında enerji nakil hatları nedeniyle kaç orman yangını çıktığını ve bu yangınlara ilişkin soruşturmalar sonucunda hangi yaptırım kararları alınmıştır?” diye sormuştuk. Uçakları da sormuştuk. Bu sorular hakkındaki soru önergelerimiz cevapsız bırakıldı. Tüm bunların takipçisi olmaya devam edeceğiz.