Girgin,'Arıcıların ekmeğiyle oynamayın!'

MESİRE YERİ İHALESİNİ İPTAL EDİN Muğla'nın Marmaris İlçesi'ne bağlı Karaca Mahallesi'nde, 30 hektarlık (300 bin metrekarelik) bir alan mesire yeri olarak ihaleye çıkıyor. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, bu ihaleyle ilgili, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yazılı olarak yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Girgin tepkisini ' Vatandaş için mesire alanlarının açılmasına karşı değiliz. Eğer bu mesire yeri, vatandaş için oluşturuluyorsa niye oradaki vatandaşın, Muhtarın ve Belediye Başkanının haberi yok? Birilerine peşkeş mi çekilecek bu kadar yer? Yoksa 5 kilometre ötedeki Yazlık Saray yetmedi de, Saray için mesire alanı mı oluşturuluyor?' sözleriyle dile getirdi.

  • 1370

ARI YETİŞTİRİCİLERİ ZARAR GÖRECEK !
Girgin ihale yapılacak bölge ile ilgili şu bilgileri verdi: ”Marmaris, Türkiye'de özellikle çam balı üretiminin kalbi Muğla'nın gözbebeklerinden biri. Marmaris ilçemizde yaklaşık 700 arıcımız bulunmaktadır. Marmaris'in Karaca mahallesinde ise 100 civarı arıcımız vardır.
Pazartesi günü mesire yeri olarak ihaleye açılacak 30 hektarlık (300 bin metrekarelik) alan, Basra Çamları, arı yatakları açısından zengindir ve içinde çokça Piren Ormanı barındırmaktadır. Birçok arı yetiştiricisinin burada kovanları bulunmaktadır. Çam Balı Marmaris'in bir ürünü olarak tescillenmiştir. Çam balı deyince akla Marmaris gelir.”
Açılacak mesire yerlerinin yada herhangi bir işletmenin, bölgenin doğasına, ekonomisine, insanların geçim kaynaklarına zarar vermesi engellenmelidir. Bunun yolu da, Tek Adam Rejiminin unuttuğu demokratik mekanizmaları işletmekten geçiyor. Demokratik mekanizmaların işlemesi ancak bölge halkının, yerel yönetimlerin, demokratik kitle örgütlerinin sürece dâhil olması ile mümkündür. Bu ihale öncesinde bunlar yapılmadı, arı yetiştiricileri zarar görecek!” dedi.
ARICILARIN EKMEĞİYLE OYNAMAYIN
Hem bölge halkıyla hem de Muhtar ve Belediye Başkanı ile görüştüğünü belirten Girgin, kimsenin haberi olmadan böyle bir ihale yapılmasını doğru bulmadığını vurguladı. Girgin “Arıcıların binbir derdi var, iktidarın kulakları bu dertlere kapalı. Üstüne üstlük geçen yıl çam balı üretimimizde %70-80 oranında toplam ürün kaybı yaşanmıştır. Bu mahallelerimizde üretim alanlarımız hâlihazırda daraldığı için mevcut bazı arıcılarımız çam balı üretimi için başka ilçe veya mahallelere arı götürmektedir. Bölgede üretim kaybının yaşandığı süreçte bir de mesire alanları kurulması üreticilerimizi zor durumda bırakacaktır.
Zaten arıcılık her dönem kendi şartları içinde büyük zahmet ve sorunlar yaşıyor. Örnek vermek gerekirse, arı hastalıkları ile mücadele yeteri düzeyde yapılamıyor; bilinçsiz ve ölçüsüz ilaç kullanılması nedeniyle arı ölümleri artıyor; gezginci arıcıların yazın konaklama ve nakliye sorunlarına çözüm bulunamadı; özellikle devlete ait olan orman arazilerinden ücret alınması arıcıların belini büküyor ve arı yetiştiricileri birliklerinin yeteri kadar desteklenmiyor. Yetmedi, daha önce Arıcılık Enstitüsü kurulması için kanun teklifi verdik, onu da reddettiler. Ekonomik kriz bir yandan, pandemi koşulları bir yandan arıcılarımız perişan oldu” dedi.
İHALE İPTAL EDİLSİN, YENİ PLANLAMA YAPILSIN
“Tek yol ihalenin iptal edilmesi ve vatandaş için yeni bir mesire yeri planlamasının yapılması” diyen Girgin şöyle devam etti: “Eğer burada bir mesire yeri açılacaksa; ihale sürecinden önce, bölgede hizmete girecek mesire yeriyle ilgili bölge halkından, yerel yönetimlerden, demokratik kitle örgütlerinden görüş alınmalı; Bölgedeki arı yetiştiricilerinin itirazları dikkate alınmalı, arıcılığın zarar görmeyeceği bir yol bulunmalı ve ihalede basra çamları, arı yatakları ve piren ormanlarının korunmasına yönelik ayrıntılı bir plan yer almalıdır. Bunların hiçbiri yapılmadı, arıcılarımız ekmeğiyle oynanmasın, ihale iptal edilsin!”dedi.
SORU ÖNERGESİ
Girgin, Bakan Pekdemirli'nin yazılı olarak yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1) Bu ihale sürecinden önce, bölgede hizmete girecek mesire yeriyle ilgili bölge halkından, yerel yönetimlerden, demokratik kitle örgütlerinden görüş alınmış mıdır?
2) Bölgedeki arı yetiştiricilerinin itirazları dikkate alınmış mıdır?
3) İhalede basra çamları, arı yatakları ve piren ormanlarının korunmasına yönelik ayrıntılı bir plan var mıdır?

Bakmadan Geçme