Gıda'da KDV 8'den 1'e düştü
Cumhurbaşkanı kararı ile 13.02.2022 tarihinden itibaren toptan perakende ve ithalat yerli ayrımı olmaksızın, gıda maddelerinde KDV oranı %8'den %1'e düşürüldü. KDV indirimi 14.02.2022 tarihinden itibaren geçerli oldu.
13.02.2022 tarihli ve 31749 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bu günden itibaren toptan perakende ve ithalat yerli ayrımı olmaksızın, gıda maddelerinde KDV oranı %1'e düşürüldü. İndirimin yürürlük tarihi 14.02.2022
Gıda maddelerinde KDV oranında toptan perakende ayrımı kalkmış, olup oran hepsinde %1 olacak. İndirim pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, pasta,makarna, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin, yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, meyveler, konserveler, turşu, salça, reçel gibi gıda maddelerinde uygulandı.
İNDİRİM OLMAYAN ÜRÜNLER HANGİLERİ?
Söz konusu indirim ÖTV'ye tabi gıda maddelerini kapsamayacak. Yani gazoz, kola, meyve suyu, havyar gibi ÖTV'ye tabi gıda maddelerinde KDV oranı %8 olarak uygulanmaya devam edecek. Söz konusu indirim lokanta ve pastane gibi yerlerde sunulan hizmetleri kapsamayacak. Bunlarda KDV oranı %8 olarak devam edecek.
ALIŞ VE SATIŞ ARASINDA Kİ KDV FARKI İADE EDİLECEK
İndirimli orandan kaynaklı KDV iadesi mümkün. Yani bu ürünleri satanların %18 girdiler nedeniyle yüklenilen ve satışta uyguladığı %1 oran nedeniyle indirim yoluyla giderilemeyen KDV'nin iadesi alınabilecek. Zira bu firmaların ambalaj, elektrik, doğalgaz ve nakliye gibi %18 KDV ödeyerek edindikleri girdiler mevcut olacak.
Fiyatlara bu indirimi yapmayan işletmelere ağır cezalar kesilecek.
14 Şubat tarihinden itibaren Ticaret Bakanlığı, 81 İlde Ticaret İl Müdürlükleri Aracılığıyla Yaptığı Denetimleri Yoğunlaştırarak, Etiketten 615 Lira; Haksız Fiyattan 148 Bin Liraya; Haksız Ticari Uygulamadan 150 Bin Liraya Varan Miktarlarda 3 Ayrı Ceza Kesilebilecek. Bakanlık Yetkilileri, öncelikle etiketlere dikkat edileceğini belirterek, birim satış fiyatı ile indirimli ve indirimsiz fiyatların okunur büyüklükte gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Kaynak Mali Müşavir Nevzat Küçükdöğerli