Gençler Türkiye'de Yaşamak İstemiyor: Yüzde 43'ü Bıkkın
Ipsos tarafından yapılan bir araştırma, 18-24 yaş grubundaki gençlerin Türkiye genelinden daha umutsuz ve karamsar bir ruh haline sahip olduğunu ortaya koydu. Bu araştırma, artan yoksulluk ve işsizliğin gençler üzerinde yarattığı olumsuz etkiyi açıkça gösteriyor.
Son yıllardaki artan yoksulluk ve işsizlik, toplumda yaygın bir endişe kaynağı haline geldi. Alım gücündeki düşüş, insanların sosyal hayatlarını kısıtlayarak izolasyona yol açıyor. Birçok kişi eskisi gibi yaşayamadığı veya temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için umutsuzluğa kapılıyor. Bu durum, özellikle gençler arasında Türkiye'de yaşama isteğini azaltıyor ve ağır geçim koşulları nedeniyle ekonomik geleceğe dair umutlarını da söndürüyor.
“Gelecekte Daha da Kötüye Gidecek”
Gençler ekonomik ve sosyal hayatlarındaki gelişmelerle aidiyetlerinde kırılma yaşıyor. 18-24 yaş arası her 10 gençten 8’i Türkiye’nin ekonomik durumunun kötü olduğunu söylerken, yüzde 56’sı ise gelecekte daha da kötüye gideceğini düşünüyor.
2021 yılında gelirlerinin yarısını kiraya veren beyaz yakalı gençlerin oranı yüzde 17 iken, bu oran 2023 yılında yüzde 45’e çıktı.
“4 Gençten 1’i Türkiye’de Yaşamak İstemiyor”
Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre; Her 4 gençten 1’i Türkiye’de yaşamak istemediğini kaydederken, yurt dışında çalışmak isteyenlerin oranı ise artıyor.
Araştırma şirketi Ipsos’un gerçekleştirdiği ve gençlere odaklanan araştırma, 18-24 yaş aralığındaki vatandaşların, Türkiye geneline göre daha umutsuz ve kötü bir ruh haline sahip olduğuna işaret ediyor. Araştırmaya göre her 100 gençten yalnızca 8’i ekonomik gidişatta bir düzelme bekliyor.
“Gençlerin Yüzde 43’ü Bıkkın”
Maaşının yarısını kiraya verdiğini açıklayanların oranı yüzde 45 olurken, yüzde 36’sı ise 4’te 3’ü gibi büyük bir kısmı ile kira ödediğini açıklıyor. Bu durum gençlerin sosyal hayatı üzerinde büyük etki etmiş durumda. Her 10 gençten 3’ü sosyal hayata ayıracak bir parasının olmadığını aktarırken, yüzde 15’i ise ev dışında sosyal hayatının olmadığını açıkladı. Gençlerin yüzde 43’ü ruh halini ‘bıkkın’ olarak açıklıyor. Gençlerin yüzde 23’ü gelecekte Türkiye’de yaşamak istemediğini açıklarken, yüzde 38’i ise yurt dışında çalışmak istediğini belirtti.
Gençlerin ruh hallerinde bıkkınlık ve kafa karışıklığının öne çıktığını kaydeden Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Mevcut ekonomik ve sosyal koşullardan duydukları memnuniyetsizlik, milli değerler ve aidiyet duygularında bir kırılmaya neden oluyor denilebilir” dedi.
Her 10 gençten sekizinin Türkiye’nin ekonomisinin mevcut durumunu kötü bulduğunu ve gençlerin sosyal aktivitelere ayıracak parasının olmadığını kaydeden Gedik, şöyle devam etti:
“2020 yılında her 10 gençten sekizi Türkiye vatandaşı olmaktan gurur duyarken, 2024’te her 10 gençten 7'si gurur duyduğunu belirtiyor. Yurt dışında çalışmak isteyen gençler kendini geliştirmek ve dünya çapında fırsatları değerlendirmek istiyor.”