'GAMA Kalkanı' Projesi İlk 5'e Girdi

TEKNOFEST Girişim Yarışması'na 'GAMA Kalkanı' Projesiyle giren Fethiyeli Fizik Bilimci, Nükleer Fizik Yüksek Lisans Öğrencisi Yener Yasun ve ekibi, yarışmaya katılan yaklaşık 980 şirketin arasından finallere kalırken Uzay Havacılık ve Savunma alanında da ilk 5'e girerek büyük bir başarı elde ettiler.

  • 2251
TAKİP ET

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde Ankara'da ilk kez gerçekleştirilen ve 5 gün süren dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te Fethiyeli Fizik Bilimci, Nükleer Fizik Yüksek Lisans Öğrencisi Yener Yasun, Nükleer Fizik Uzmanı, Baş Bilim İnsanı Dr. Tuğba Arıcı, İklim Bilimleri ve Uzaktan Algılama Uzmanı, Kıdemli Bilim İnsanı Doç. Dr. M. Tuğrul Yılmaz, İklim Bilimleri ve Uzaktan Algılama Doktora Adayı, Yapay Zeka Uzmanı Ph.D. Ali Ulvi Galip Şenocak, Uluslararası İlişkiler Müşteri İlişkileri Yöneticisi Çağrı Çağlar Güven'den büyük başarı.

TEKNOFEST'te ilk defa düzenlenen Girişim Yarışmasına nükleer sızıntı ve patlayıcı bulmaya yarayan dedektör geliştirme projesi olan “GAMA Kalkanı” Projesiyle katılan Fizik Bilimci, Nükleer Fizik Yüksek Lisans Öğrencisi Yener Yasun ve ekip arkadaşları, 980 şirketin arasından finallere kalmaya hak kazandılar. Ayrıca Uzay Havacılık ve Savunma alanında da ilk 5'e girerek Fethiye'nin adını TEKNOFEST'te duyurdular.

“GAMA Kalkanı” Projesinin nasıl ortaya çıktığını anlatan Fizik Bilimci, Nükleer Fizik Yüksek Lisans Öğrencisi Yener Yasun şu ifadeleri kullandı: “Proje fikri ülkemizde azalıyor olsa da terör belası vardır ve etrafında savaş olmasından dolayı çıkmıştır. Haberlerde özellikle mayın yüzünden ya da patlayıcılar yüzünden şehit haberleri görmekteyiz. Biz de bu dedektörle emniyet ve ordu mensuplarımızın önceden bilgi edinmesini sağlayacağız. Örneğin ordumuz Suriye'de operasyon yaparken ordumuzun araçlarının geçeceği güzergâhı küçük bir drona bağlanılan bizim ürettiğimiz dedektör ile taradığımızda mayın varsa anında yeri tespit edilebilecek. Ya da dağlık arazide mağaralara saklanılmış patlayıcı varsa dron ile anında tespit edilebilecek. Ormanlık alanlarda saklanılan patlayıcı varsa yine tespit edilebilecek. Dedektörün bir başka özelliği ise İstanbul Boğazından geçen gemilerde nükleer madde var mı anında tespit edilebilecek. Ya da denizlerimizde, kara sınırlarımızda nükleer kaçakçılık var mı anında tespit edilebilecek.”
Gama Kalkanı Projesi nükleer sızıntı ve patlayıcı bulmaya yarayan dedektör geliştirme projesi olduğuna dikkat çeken Yasun; “Proje yaklaşık 3 senedir Almanya ve Türkiye'de geliştirilmektedir. Ekibimizin bir üyesi Almanya'da nükleer araştırma tesisinde çalışmakta ve dedektörün sintilatörlerini, kristallerini dizayn etmektedir. Diğer ekip üyelerinden biri ise Türkiye de yazılım ve yapay zekâ kısmını geliştirmektedir. Bir başka ekip üyemiz ise veri analizi yaparak dedektör her kullanıldığında daha da gelişmektedir. Bir üyemiz şirket stratejisini belirlemekte diğeri ise halkla ilişkileri ve insan kaynaklarını yönetmektedir” diye konuştu.

Projeyle Uzay Havacılık ve Savunma alanında da ilk 5'e girdiklerini kaydeden Yasun; “Bu dedektör ile TEKNOFEST Girişim Ankara 2023'e katıldık. Yaklaşık 980 şirket arasından finallere kaldık. Uzay Havacılık ve Savunma alanında da ilk 5'e girdik. Savunma sanayinden, ordumuza ASELSAN'dan TEİ'ye Baykar'dan AFAD'a kadar birçok yetkili ile görüşüp randevu aldık” dedi.

Kendilerine her konuda destek olan herkese teşekkür eden Yasun; “Fethiye'den Ankara'ya gitmeden önce bize çok destek veren, gerek sözleriyle gerek eylemleriyle Fethiye'nin gücünü hissettiren Belediye Başkanımız Sayın Alim Karaca ve kıymetli eşi Sayın Çiğdem Karaca'ya, Ankara'da gerekli bağlantılar için önayak olan çok değerli milletvekilimiz Sayın Yakup Otgöz'e çok teşekkür ederim. Varlıklarını desteklerini bilmek bir Fethiyeli bir Seydikemerli olarak bize inanılmaz güç veriyor” diye konuştu.

Bakmadan Geçme