FTSO'nun Projesi GEKA'dan Hibe Aldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın sanayiden gelen sorunlara ve taleplere çözüm için hazırladığı yaklaşık 130 bin TL'lik proje Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan (GEKA) hibe aldı. 

  • 739

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından sunulan 2019 Fizibilite Destek Programı kapsamında olarak başvuruda bulunduğu “Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü” projesi hibe almaya hak kazandı. Yaklaşık proje bedeli 130 bin TL olan ve %100'ü GEKA destekli gerçekleşecek proje kapsamında, Fethiye sanayi bölgesinde değişik iş kollarında bakım/onarım ve üretim alanlarında faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin uğraşları gereği ihtiyaç duydukları fonksiyonları yerine getirmeye imkan bulabilecekleri, sağlıklı çevre koşullarında verimli olabilecekleri, şehir imar planlarına uygun seçilen araziler üzerinde planlanmış altyapı ve üstyapı tesisleri ile inşa edilecek küçük sanayi sitesinin fizibilite çalışması yapılacak.
FTSO sanayiden yükselen sese kulak verdi
Konuyla ilgili açıklamada bulunan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, mevcut sanayi bölgelerinin ihtiyacı karşılayamadığını belirterek şunları söyledi:
“Göreve geldiğimizden bu yana bölgemizdeki küçük sanayi bölgeleriyle ilgili çok şikayet alıyorduk. Yine sanayi bölgesinde yer alan firmalara yaptığımız üye ziyaretlerinde sanayinin mevcut alanının, firmaların ihtiyaç duyduğu kapasiteyi sağlama imkanı olmadığını tespit ettik. Üyelerimiz ve bölgede yer alan işletmeler mevcut durumda 90 ila 100 metrekare alanlarda üretim tezgâhlarını koyacak yeterli alan bulamadıkları gibi, yeterli depo alanlarına da sahip değiller. Ayrıca mal indirme/yükleme gibi faaliyetler esnasında trafik ve otopark sorunu da çok ciddi yaşanıyor. Sonuç olarak üyemiz imalatçılar, üretim kapasitelerine göre daha geniş alanlara ihtiyaç duyuyorlar.
Kapasiteleri genişleyen firmalar çevre yolunda yer alan geniş parselli alanlara taşınmaktadırlar. Ayrıca mevcut sanayi belediye, deprem ve is sağlığı ve güvenliği mevzuatlarına da uygun değildir. Biz de bu noktadan hareketle Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın ortağı ve Fethiye Belediyesi'nin de iştirakçisi olduğu “Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü” projesini hazırladık ve GEKA'ya sunduk. Bu projemiz de GEKA'dan hibe desteği almaya hak kazandı. Söz konusu projemizle yaklaşık 130.000 TL tutarında hibe alınacak; Fethiye ve Seydikemer'deki küçük sanayi siteleri, kapasitesi, yeterliliği gibi hususlar ölçülerek, ihtiyaç var ise küçük sanayi sitesi olabilecek yerlerin analizi ve çalışması yapılacak ve buna ilişkin bir fizibilite raporu hazırlanacak.”
Fethiye sanayi sitesinin taşınabilmesi ile kurulabilecek yeni bir sanayi sitesinin hem Fethiye hem de Seydikemer bölgesindeki sanayiciler için bir çekim merkezi haline geleceği ve özendirici olacağı öngörülerek; fizibilite projesine başvurulduğunu kaydeden Çıralı, projeye ilişkin hibe sözleşmesinin önümüzdeki günlerde GEKA ile imzanalanacağını ve projenin start alacağını söyledi.
Proje kapsamında neler yapılacak?
FTSO'nun GEKA'dan hibe almaya hak kazanan projesi kapsamında danışmanlık desteği alınarak, Fethiye ve Seydikemer mevcut sanayi sitelerinde yer alan işletmeler belirlenecek, faaliyet konularına göre ayrılacak, sektörel kapasiteleri ve büyüme trendleri ile bölgesel kalkınma ve rekabet gücü açısından analiz edilecek. Paydaş analizi ve arama konferansı gerçekleştirilerek paydaşların beklentileri alınacak; ayrıca ilgili bakanlık kamu kurum ve kuruluşları davet edilecek ve görüşlerinden faydalanılacak.
Yine proje kapsamında başta Muğla olmak üzere Türkiye'deki başarılı sanayi sitelerinin analizi yapılarak ve kıyaslama çalışması gerçekleştirilecek. Küçük Sanayi Sitesi yatırımı için paydaşlar tarafından önerilen ve Çevre Düzeni Planlarına işletilebilecek olası yerlerin uygunluğu araştırılacak. Bu analizler ışığında bölgenin kapasitesine uygun ölçekte, altyapı ve lokasyonda kurulacak sanayi sitesi yatırımının mümkün olup olmadığını, yatırımın faydalarını, sürdürülebilirliğini, riskleri ve engellerini ortaya koyan bir fizibilite etüdü raporu oluşacak.

Bakmadan Geçme