FTSO Meslek Komiteleri, Ekonomi Gündemiyle Toplandı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısının gündemi ekonomi oldu. Toplantıda TOBB Muğla Odaları ve Borsası Akademik Danışmanı Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık, bölge ekonomisine ilişkin verilere ve beklentilere ilişkin bir sunum yaptı. 

  • 719

Yasal olarak yılda iki kez düzenlenen FTSO Meslek Komiteleri Müşterek toplantısının 2023 yılı ikinci toplantısı Likya Toplantı Salonunda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı Meslek Komitesi üyelerine FTSO'nun faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Önceliklerinin Oda üyelerinin ve bölgenin sorunlarına çözüm üretmek, ticaretin, turizmin ve ihracatın canlanması sağlamak olduğunu vurgulayan Osman Çıralı, sektörel sorunların çözümü için Oda yönetimi olarak lobi çalışmaları yaptıklarını belirterek, “Ekonomide yüksek enflasyon nedeniyle üretim ve istihdam maliyetlerinin artması, alım gücünün düşmesiyle birlikte zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu dönemde üyelerimizin sorunlarının çözülmesi noktasında sorumluluğumuz daha da arttı. Bu nedenle meslek komiteleri üyelerimizle birlikte, üyelerimizle yakın temasta olmaya önem veriyoruz. Sektörel ve bölgesel toplantılar düzenleyerek öneri ve talepleri alıyoruz. Biz de her platformda üyelerimizin sorunlarını ilgili kurumlara ve başkent Ankara'ya iletiyor, çözümü için önerilerimizi rapor halinde sunuyoruz.” dedi.

Turizmde sezon daha da uzayacak
Fethiye'nin en önemli gelir kaynağının turizm olduğunun altını çizen Çıralı, turizmde pazar çeşitliliği, bölgeye daha fazla turist gelmesi ve turizm sezonunun uzaması için yaptıkları çalışmalar hakkında komite üyelerine ayrıntılı bilgi aktardı.
FTSO'nun, Fethiye Belediyesi ve İngiltere'nin önde gelen havayolu şirketlerinden Jet2 ile birlikte İngiltere pazarında yeni bir tanıtım kampanyası hazırlığında olduğunu belirten Çıralı, 2023 turizm sezonu değerlendirerek, Londra Turizm Fuarı'na ilişkin hazırlıkları anlattı. Çıralı şöyle devam etti:

“2023 yılının ilk 8 ayında Dalaman Havalimanı'na gelen yolcu sayısı 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 16,3 artmış. 2023 yılının ilk 8 ayında toplam 3 milyon 622 bin yolcu Dalaman Havalimanı aracılığıyla bölgemize gelmiş. Bunların 2 milyon 406 bini yurtdışı yolcusu. Yılsonunda Dalaman Havalimanı tarihinde ilk defa 5 milyon yolcu eşiğinin geçilmesi bekleniyor. Yurtdışı yolcu sayısının ise 3,5 milyon olacağı tahmin ediliyor. Havalimanının 2023 yılının sonu itibariyle öngörülen yolcu sayısı artış oranı ise yıllık %16,6. Tatilci sayılarındaki artışa rağmen turizm gelirlerinin aynı oranda artmaması ise düşündürücü. Bu konu üzerine çalışıyoruz. 2024 turizm sezonunda bu sorunun çözümü için İngiltere'de bölgemizin farklı yönleriyle daha iyi tanıtılması için ilk adımı attık. Jet2 ile İngiltere pazarında ortak tanıtım kampanyası yapacağız. Bu yıl turizm sezonu Kasım ayına kadar uzadı. Jet2 ile ortak yürüteceğimiz tanıtım kampanyasıyla Fethiye'de turizm sezonun hem başında hem de sonunda daha da uzaması için önemli adım daha atıyoruz. İngiltere'den Dalaman'a artan uçuşlara paralel olarak yürütülecek kampanya, 2024 turizm sezonu için turizm sektöründeki üyelerimizin uzun vadeli plan yapmasını da kolaylaştıracak.”

Çıralı, yöresel ürünlerin tanıtılması amacıyla da FTSO'nun 02-05 Kasım 2023 tarihlerinde ANFAŞ-Antalya Fuar ve Kongre Merkezi'nde YÖREX-Yöresel Ürünler Fuarı'na Muğla Odaları ile birlikte katılacağını söyledi.

Fethiye'nin il olması için çalışmalıyız
“Fethiyemiz her geçen gün hızla büyüyor, gelişiyor. Ancak turizm başta olmak üzere ülke ekonomisine yaptığımız büyük katkıya rağmen ne yazık ki hak ettiği hizmeti alamıyoruz” diyen Osman Çıralı, Fethiye'nin hak ettiği hizmeti alabilmesi için 100'üncü yılda 100 il çalışması kapsamında mutlaka il olması gerektiğine işaret etti. Çıralı, “Konuyla ilgili 20 Haziran'da bir basın açıklaması yaparak Fethiye'nin il olması konusunda görüşlerimizi kamuoyu ile paylaştık. Konuyla ilgili hazırladığımız raporumuzu da geçen hafta Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Muhammet Kökten ile birlikte, Muğla ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a sunduk. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Fethiyemize il olmak çok yakışacak” diye konuştu.
Rakamlarla ekonominin içinde bulunduğu tablo ortaya konuldu.

Müşterek toplantıda daha sonra TOBB Muğla Odaları ve Borsası Akademik Danışmanı Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık, Sosyo-Ekonomik Göstergelerle Muğla Ve Türkiye konulu sunumuyla katılımcılarla bölge ekonomisine ilişkin verileri paylaştı.

Ekonominin 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3.8 büyüdüğüne dikkati çeken Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık, rakamların finans, inşaat ve hizmetler sektörlerinin büyümeyi sürükleyen ana sektörler olduğunu, tarım ve sanayi sektörlerinin daraldığını ortaya koyduğunu ifade etti. Temmuz ayında ihracatın yüzde 8.3, ithalatın ise yüzde 10.5 arttığını kaydeden Saltık, dış ticaret açığının ise yüzde 14,2 artarak 12,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.

İlk 7 ayda turizm gelirlerinin bir önceki yıla oranla 18,5 arttığını anlatan Saltık, yabancı ziyaretçi sayılarında son 5 yılın en üst düzeyine ulaşıldığını belirtti.

Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık, 2023 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminlerinin ise % 41,8 – 67,2 aralığında olduğunu aktardı.
Toplantı, Meslek Komiteleri üyelerinin istişarelerinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme