FTSO HEYETİ TOBB GENEL KURULU'NA KATILDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 75'inci Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Salonu'nda yapıldı. Genel Kurul'a Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Genel Kurul Delegeleri Akif Milaslıoğlu, Muhammet Kökten,  Fikret Koyuncu, Erol Aksoy, Ramazan Sıtkı Gümüşhan, Fadıl Ardıç ve FTSO Genel Sekreteri Vekili Ezgi Kullukçu da katıldı. FTSO Heyeti, Genel Kurul öncesinde ilk olarak Oda-Borsa başkanları ve delegeleri ile birlikte Anıtkabir'de Ata'nın huzuruna çıktı.

  • 846

TOBB'un 75'inci Genel Kurulu'nun ilk gününde Hizmet Şeref Belgesi ve Plaketleri ile Proje Ödülleri, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın da katılımıyla TOBB Konferans Salonu'nda sahiplerine verildi. Törende bir konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Oda ve Borsa proje yarışmasında finale kalanları ve camiaya uzun süredir hizmette bulunan delegeleri ödüllendirdiklerini hatırlatarak, “Bu tabloyla hepimiz iftihar edelim. Odalarımız-Borsalarımız adeta proje fabrikası haline geldi. Çalışıyor, üretiyor, şehirlerine yeni eserler kazandırıyor, üyelerimize daha çok hizmet sunuyorlar. Sadece yurt içinde değil, dışarda da bayrağımızı dalgalandırıyorlar.” ifadelerini kullandı. Oda ve borsaların, reel sektörün asli hizmet merkezleri olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, oda ve borsaların kurumsal hizmet kapasitelerinin arttığına, dünyanın örnek aldığı bir yapıya dönüştüğüne işaret etti.

“BİRLİĞİMİZ EBEDİ, GÜNDEMİMİZ EKONOMİ”

Genel Kurulun ikinci gününde Türkçe Konuşan Girişimciler programı kapsamında 16 ülkeden gelen temsilcilerin de misafir olarak yer aldığı törende açış konuşmasını yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ‘birliğimiz ebedi, gündemimiz ekonomi' temasına vurgu yaparak, iş dünyasının önümüzdeki süreçte gündemin ekonomi olmasını istediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın icracı ve reformcu iş yapma tarzıyla ekonomide yeniden atılıma geçeceğimize inanıyoruz. Hiçbir engel, aşamayacağımız kadar büyük, hiçbir duvar yıkamayacağımız kadar güçlü değil. Gün, elbirliğiyle ayağa kalkıp koşma günü.” diye konuştu.

“EKONOMİDE YAPILACAK ÇOK İŞ VAR”

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmasıyla başlayan İstiklal mücadelesinin 100. yıl dönümündeyiz. 100 yıl sonra şimdi ekonomik alanda bir istikbal mücadelesi veriyoruz” diyen TOBB Başkanı, şöyle devam etti:

“Şimdi yine önemli bir noktadayız. Çok işimiz var. Ama biliyoruz ki biz güçlü bir ülkeyiz. Bizler “Hak ile sabır dileyip akıl ve ahlakla çalışan” Kadim Ahilik teşkilatının günümüzdeki temsilcileriyiz. Dün yapabildiysek bugün de yapabiliriz. İbn-i Haldun'un çok beğendiğim bir sözü var: Kalpleri müteferrik yani “ayrılmış” olanların akılları birleşmez. 82 milyon arasında güven ve birlikteliği artırmalıyız. İnsanlar birbirlerine güvenirlerse birlikte iş yaparlar.

100 sene önce yokluk içinde yoksulluk içinde işgal altındayken, Dumlupınar'da Kocatepe'de istiklali, Lozan'da istikbali birlikte kazanmadık mı? Ankara'da Cumhuriyet'i birlikte ilan etmedik mi?

Bizim kökenimizde geçmişimizde ayrılık-gayrılık yok. Doğduğumuz şehirler inancımız fikrimiz farklı olabilir. Ama bu ülkenin sorunları da zenginliği de bizim. Türkiye hepimizin. Hemen şimdi kucaklaşma zamanı. Birlik ve beraberliğimizi perçinleme zamanı. Tüm farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul edecek, bu zenginlikle ülkemizi daha da büyüteceğiz.

Türkiye, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini alacak ve lider ülke haline gelecek.

Önümüzde 4 yıllık seçimsiz bir dönem var. Bu fırsatı iyi değerlendirmeli, kesintisiz bir icraat dönemine çevirmeliyiz. İstikrar sürsün, Türkiye reformlarla büyüsün. Ekonomiyi gündemin ilk maddesi olmalı, rekabet gücünü artıracak yapısal reformları arka arkaya hayata geçirmek zorundayız. Zira ekonomide atılacak çok adım yapılacak çok iş var. Hükümetimiz seçim öncesinde bunun sinyalini verdi. Seçimler geride kaldığına göre artık hızla harekete geçilmesini bekliyoruz”

ERDOĞAN İŞ DÜNYASINA ‘TEŞEKKÜR' ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşmasında, TOBB'un 75. Genel Kurulu'nun ülke ve iş dünyası için hayırlara vesile olmasını dileyerek, TOBB' Genel Kurulu'nun yönetimin, ticaretin, ihracatın, istihdamın, Türkiye ekonomisinin tamamının temsil edildiği bir çatı olduğunu belirtti. Bugün Türkiye'nin itibarı iftihar verici bir seviyeye ulaşmışsa bunda adeta bir alperen ruhuyla dünyada ayak basmadık yer bırakmayan girişimcilerin çok büyük emeği ve katkısı bulunduğunun altını çizen Erdoğan, "Bir kez daha Türkiye'nin büyümesi, güçlenmesi, gelişmesi, kalkınması, zenginleşmesi mücadelemize katkı veren her bir kardeşime teşekkür ediyorum" dedi. Erdoğan şunları söyledi:

“Türkiye'yi 2023 hedeflerine birlikte kavuşturacağız. Türkiye'yi kur, faiz, enflasyon sarmalına hapsetmek isteyenlere karşı bu zaferi beraber kazanacağız. Son dönemde art arda ülkemize ve milletimize kurulan tuzakların sebebi siyasi olduğu kadar ekonomik olarak diz çöktürmektir.

Geçmişte olduğu gibi patates, soğan meselesini neyle izah edeceğiz. Bunların hepsi bir siyasi müdahale anlayışı değil midir?

İstiklalimize ve istikbalimize sahip çıkmaya kararlı olmaya kararlı olduğumuz için bize bedel ödetmeye çalışıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar biz bu yoldan geri dönmeyeceğiz. Kaderin üstünde bir kader olduğu bilinciyle tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek vatan devlet ülküsüne sıkı sıkıya sarılacağız. Şimdi geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana maruz kaldığımız ekonomik saldırılara hep birlikte çok daha güçlü cevap verme zamanı.

İSTİHDAM ÇAĞRISI

Yaklaşık 1,5 milyon üyesi bulunan TOBB'un her bir üyesi kalksa, bir iki tane istihdam sağlasa bu sayı 3 milyona varır. O gün bu sözleri aldık. Yıl sonuna kadar bu istihdamı bekliyoruz. Bu milleti çok sevdiğini iddia edenler, TOBB iktidarın yan bahçesi midir şusu mudur, busu mudur? Yani TOBB'un böyle bir mili meselede bir istihdam meselesinde hükümetle dayanışma içinde olmasında daha doğal daha tabii ne olabilir. Çağrımızı yaptık. Sadece TOBB'a değil diğer STK'lara da aynen yönelteceğiz. "Burası Türkiye, burada iş var" sloganıyla yola çıktık.”

HUBUBAT ALIM FİYATLARINI AÇIKLADI

Konuşmasında hububat alım fiyatlarını da açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından geçen yıl ton başına 1050 liradan alınan sert ekmeklik buğdayın fiyatı bu yıl yüzde 29 artışla ton başına 1350 lira olmuştur. Kaliteli buğday ise yüzde 4 primli olarak alınacak ve böylece ton başına fiyat 1400 lirayı geçecektir. Arpa alım fiyatı yüzde 33 artışla ton başına 1100 lira olarak belirlenmiştir Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilerimize buğday ve arpa için yaklaşık 200 lira prim mazot gübre desteği ödemesi yapılacaktır.” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme