Fethiye'nin Thomas Cook Zararı 150 milyon TL

İngiltere'nin en köklü firmalarından Thomas Cook'un iflas etmesinin Fethiye'deki işletmelere zararının 150 milyon TL'yi geçtiği belirtildi. FRT Televizyonunda Erdoğan Cankuş'un hazırlayıp sunduğu Pozitif Düşünce Programına konuk olan FETOB Başkanı Bülent Uysal ile Clup Tuana genel müdürü Nurkaya Gündoğdu Ferthiye'deki 35 işletmenin Thomas Cook'dan alacağının 45-50 milyon TL olduğunu, iptal edilen uçuşlardan da 80 milyon TL kayıpla 130 milyon TL'lik zarar yaşandığını ifade ettiler.

  • 2110

FRT Televizyonunda ilgi ile izlenen programda geçtiğimiz sezonun değerlendirilmesinin yanı sıra Thomas Cook'un iflası ile Fethiye'deki otelcilerin temsilcisi FETOB'un bu konularda neler yaptığının anlatıldığı programda Batı Avrupa'da ve yurt dışında Türk kökenli tur operatörlerinin neden yok olduğu, turizm kalkınma ajansı ve konaklama vergileri ile ilgili olarak turizmcilerin düşünceleri Dalaman'a uçak destinasyonu, Fethiye'nin alt yapı ve körfez kirliliği sorunları ile Fethiye limanına yapılması planlanan marinalar değerlendirildi.
FETOB Başkanı Bülent Uysal turizm sezonunu değerlendirmesinde ‘Sezon başında yaptığımız toplantıda 2019 yılının bölgemiz açısından özellikle yabancı turist bakımından rekorlar getireceğini ön görmüştük. Dalaman Havaalanı'na planlanan koltuk sayılarına bakaraktan böyle bir yorum yapmıştık. Geçen yıla oranla yaklaşık 200 bin turist artışı bekliyorduk. 1 milyon 480 bin ile kapattığımız 2018 yılını Dalaman Havaalanı'nın bu sezonu 1 milyon 750 bin ile kapatacağını tahmin etmiştik. 23 Eylül'e kadar her şey istediğimiz gibi gitti. Dünya devi Thomas Cook'un iflasının ardından hem rakamsal hem de maddi olarakbütün hesaplarımız alt üst oldu. Dalaman Havaalanı'ndan ülkemize bu yıl 1 milyon 665 bin turist giriş yaptı. 2018 yılı ile kıyaslarsak hala artıdayız. Burada en büyük sorun Thomas Cook'un iflası ve bölgemizdeki işletmelerin tahsil edemediği alacakları… Fethiye'deki tesisler bu konuda çok büyük bir mağduriyet yaşadı. Pek çok tesis maddi olarak zor duruma düştü. 2014 yılında da rekor kırdık. Fakat 2015 yılından sonra sayılarda düşüş oldu. 2016'daki darbe girişimi ve Rusya ile uçak krizinde çok büyük kayıplar yaşadık. Bu dönemde birçok tesis zorla ayakta kaldı. Geçen sezon da oldukça iyi geçti. 2019'da rekor bekledik fakat Thomas Cook'un iflası pek çok işletmeyiz zor durumda bıraktı' dedi.
SEZONU ACILI BİR FİNALLE BİTİRDİK
Club Tuana Genel müdürü Nurkaya Gündoğdu ise ‘2018'de güzel bir sezon yaşamıştık. Birçok işletme hazırlıklarını buna göre yaptı. İlave rezervasyonlar için bazı işletmeler risk alarak yatırım yaptı ve kapasitelerini arttırdı. 2019 sezonunun iyi geçeceğinin sinyallerini 2018 Kasım ayında yapılan Londra Fuarı'nda almıştık. Erken rezervasyonların oranı yüksekti. Sezon başında, Nisan ve Mayıs başında ummadığımız bir trend yakaladık. Sezon ortasında tabiri caizse çakıldık. 23 Eylül'de Thomas Cook'un iflası ile tahsilat sorunu yaşandı. Bunun ardından iş kaybı da yaşadık. Konaklayacak olan müşterinin yüzde 50'sini kaybettik. Sezonu acılı bir final ile bitirdik.
BAKANLIKTAN DESTEK BEKLEDİK
Thomas Cook'un iflası ile ilgili olarak FETOB olarak yaptıkları çalışmaları değerlendiren Bülent Uysal ‘Thomas Cook2012 yılından bu yana ekonomik sıkıntılarla boğuşan bir firma. Sürekli kredi yapılandırması içinde. Sürekli leasing ile uçak alıyorlar. Banka bu kredilerin tahsilatı için şirketi sürekli borçlandırıyor. Yaz destinasyonunda bir numaralı müşteri getirdiği yer Dalaman Havaalanı… Belli doluluk oranlarına ulaşmak için bu firmayla çalışmak zorundaydık. Bir dünya devi… İflasının ardından dünya genelinde 600 bin yolcusu kaldı. Thomas Cook'un batışının ardından dernek olarak Kültür ve Turizm Bakanımıza ulaştık. İlk etapta bizden bu acentenin müşterilerinin tatillerinin tamamlanması ve sorunsuz bir şekilde ülkelerine dönmeleri istendi. Müşterilerin ödemelerinin ATOL isimli İngiliz havacılık firmasının ödemesiydi. Biz 23 Eylül'den sonra konaklayan misafirlerin tatillerini tamamlamasını sağladık ve paralarını ilgili şirketlerden tahsil ettik. 23 Eylül'den sonra Thomas Cook müşteri getirmedi. Kültür veTurizm Bakanımızdan alacakların takibi için yurtdışından bir avukatlık bürosu ile anlaşma talebimiz oldu. Bakanlığımız buna olumlu veya olumsuz bir yanıt vermedi. Üyelerimizin neler yapması gerektiği konusunda sosyal medya üzerinden bilgilendirdik. Doğrudan icra takibi yaparak bunu Şüpheli Ticaretlere atıyoruz.Bu dönem yetiştirebilen arkadaşlarımızın bu alacaklarının bir kısmı Kurumlar Vergisi'nden mahsup edildi. Ancak biz bununla ilgili yasal düzenleme istedik. Maalesef bunlar da gerçekleşmedi. Türkiye Otelciler Federasyonu olarak yurtdışındaki bir firma ile anlaştık. Fethiye'deki 35 işletmenin Thomas Cook'tan6 milyon Sterlin civarında alacağımız var. Biz bu çalışmayı Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile yaptık. Türk parası ile 45-50 milyon TL civarında bir alacağımız var Thomas Cook firmasında kaldı. Bu ilçemiz ekonomisine girmeyen bir paradır. Ciddi bir rakamdır. Bu bir durum tespitidir. 45 günlük süreçte gerçekleşmeyen, iptal edilen uçuşlardan Fethiye'nin 11 milyon Sterlin gibi Türk parası ile 80 milyon TL kaybımız var. 130 milyon TL'lik bölgemizde bir yara açıldı. Geçtiğimiz yıllarda iflas eden bir firmadan yüzde 10'luk bir tahsilat yapılabilmişti. Bu yönde beklentimiz büyük değil' ifadelerini kullandı.
HÜKÜMET DESTEĞİNİ TURİZMCİLERE GÖSTERMEDİ
Turizmci Nurkaya Gündoğdu ise ‘Thomas Cook geçmiş yıllarda başarılı olan fakat iflas eden turizm acentelerini satın aldı. Bunun yanında paket satış yaptığı firmalar da vardı. Sadece kendi rezervasyonları değil, diğer şirketlerin de rezervasyonları iptal oldu. Bir tane sahibi yok, bu da diğer bir sıkıntı. Yüzde 60'a yakını borsaya kota edilmiş, geri kalanı ellerinde hisse bulunduran CEO'lar tarafından yönetilen bir şirket olması. Bu kriz döneminde hükümetimiz inşaat, otomotiv ve enerji sektörüne verdikleri destek paketini turizmcilere göstermediler' şeklinde konuştu.
TÜRK ACENTALARINA DESTEK VERİLMELİ
Batı Avrupa'da bulunan Türk kökenli tur operatörlerinin yok oluşuna da değinen Turizmci Nurkaya Gündoğdu ‘FETÖ krizinin başlaması ile ilişkilerimizin en çok zarar gördüğü ülkeler Batı Avrupa ülkeleri… Suruç'taki patlamada sürecinde Türk kökenli firmaların Türkiye'dekiuçak planlamasına destek çıkılmadı. Devletimiz belli bir periyotta yabancı tur operatörlerine uçağın gövdesine göre farklıpara ödedi. Bunun yerine söz ettiğimiz firmalara katkı sağlanmalıydı. Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa gibi ülkelerle kötü olduk. Apo krizinden bu yana Dalaman'a uçan bir tane İtalyan tur operatörü yok. Eğer bu firmalar desteklenmiş olsaydı bugünlere gelmezdik. Başka firmalar uçuşlarını diğer ülkelere yönlendirdi eğer Türk acenteleri olsaydı fiyatı düşürür yine ülkemize satış yapardı. Bunun en büyük göstergesi de uçak krizinde yaşadıklarımız… Bakanlığımız bu işten bir ders çıkarır ve bu firmalara destek olur. Bu tur operatörlerine de her türlü kolaylık sağlanmalıdır' dedi.

Bakmadan Geçme