FETHİYELİ SUSAM ÜRETİCİLERİ, 'BİZİM İÇİN DE İHRACAT YOLU AÇILSIN'

Fethiye'de kısıtlı alanda susam üretimi yapan çiftçiler, kendilerine de ihracat imkanı tanınmasını istediler. Zahmetli bir sürecin ardından sarı altın olarak da tabir edilen susamı hasat eden üreticiler, pazarlama şartlarının kısıtlı olduğuna değindiler. Susam üreticisi Uzay Köse, 'İhracat ve pazarlama imkanları tanınırsa bölgemizdeki susam üretiminde artış olacaktır' diye konuştu.

  • 2936
Youtube Kanalı
Abone Ol

Muhabirimiz Fatih Dereli'nin haberine göre, geçen yıl 18 TL'den satılan susamın bu yıl 16-17 TL aralığında satıldığına dikkat çeken susam üreticisi Uzay Köse, çiftçinin kazanç elde edebilmesi için bu rakamın 20-25 TL'ye yükseltilmesi gerektiğini belirtti. Şu anda kısıtlı bir alanda üretim yapıldığını vurgulayan Köse, ihracatın açılması ve pazarlama seçeneklerinin çoğalması halinde Fethiye genelinde susam üretiminin artacağını dile getirdi.

BU YIL FİYATLAR DÜŞÜK
Susam üreticisi Uzay Köse yaptığı açıklamada, “Üretim aşamasında ilk önce tarlamızı hazırlıyoruz. Sahil bölgelerinde susam iki kez ekiliyor. İlk önce buğday daha sonra Nisan-Mayıs gibi susam ekiyoruz. Biz susam üreticiliğini yan gelir sağlamak için yapıyoruz. Yaklaşık 5 ayda hasat olgunluğuna geliyor. Susamın 3 defa sulaması oluyor. Ekim-Kasım aralığında çırpma işlemi yapıyoruz. İç ve dış piyasa olarak 2 pazarımız var. İç piyasada satılan susam tahin yapılıyor. Geçen yıl susamı 18 TL'ye sattım. Bu yıl fiyatlar biraz düşük, 16-17 TL aralığında seyrediyor. Çiftçinin kazanç elde edebilmesi için bu fiyatların 20-25 TL olması gerekiyor” dedi.

FETHİYE SUSAMI DA İHRAÇ EDİLMELİ
Fethiye'de susamının ihraç edilmesi halinde üretimin artacağını kaydeden Köse, “Fiyatların bu rakamlara gelmesi için susam ihracatının önü açılması ve geniş bir dış piyasa yelpazesinin olması lazım. Muğla Karabağlar Yaylası'nda üretilen susamın Japonya'ya ihraç edildiğini duyduk. Fethiye'nin susamının da oralara gitmesi gerekiyor. Biz susam üreticilerinin pazarlama olanakları biraz daha artsın ki susam üreticiliği çoğalsın. Fethiye ve çevresindeki bölgeler tarımsal üretimden yararlansın. Şu an susamın hasadını yapıyoruz. İnşallah fiyatlardaki durum düzelir, biz de böylelikle biraz daha kazanırız. İhracat yolu açılırsa üretim artar. Ben 4 dönüm civarında susam ektim, gördüğünüz boş yerlere satamam endişesi nedeniyle ekim yapmadım. Eğer susam fiyatları istediğimiz şekilde olursa 6 dönüm yeri boş bırakmayacağım, susam ekeceğim. Komşularımın talebi de benim ki ile aynı, fiyatların artmasını bekliyorlar. Susam'a ‘Sarı altın' diyorlar ama biz 16-17 TL'den satıyoruz” ifadelerini kullandı.


Bakmadan Geçme