Fethiyeli Psikolog uyardı! Yeni Dönem Hastalığı DEHB
Teknolojinin yaygınlaşması, dikkat dağıtıcı unsurların günlük hayata karışması sonucu Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu (DEHB) rahatsızlığı yaygınlaştı. Bu konuda aileleri uyaran Fethiyeli Psikolog Burak Dikik, çevre etkenlerin yanı sıra bu rahatsızlık DEHB genelde genetiktir dedi.
Fethiyeli Psikolog Burak Dikik, bu rahatsızlığın genelde çocuklarda görüldüğünü vurguladı. “Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu, daha çok çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır.”
Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu Nasıl Fark Edilir?
Psikolog Burak Dikik, “Çocukların yaptığı işe yoğunlaşamaması, sağa sola bakması, başladığı işi bırakıp başka işe geçmesi, aceleci davranır, hızlı konuşur, sürekli bir şeyleri unutur, anahtarlarını unutur ya da kaybederler. Genel olarak komut almazlar ve uymazlar. Dur ya da otur dediğinde yapmazlar. Çünkü sürekli dürtüsel olarak yapmazlar bu da bozukluğa işarettir. Kitap okuması gerekirken gider, başka şeylerle uğraşır. Önündeki kalemle uğraşır, kalkar camdan bakar. Özellikle Günümüzde çok var bu çocuklarımızdan.”
Tedavinin hem aile içerisinde hem de uzman bir yardım ile gerçekleşebileceğinin ifade eden Psikolog Dikik, “ Aile ortamı da önemli ama genelde bu durum genetiktir. Bu durum dopamin eksikliğinden olur. Dopamin beynimizden salgılanan bir salgıdır. Bu düşük olduğu zaman dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaratabiliyor. Genelde psikiyatrlar tarafından ilaç vererek düzeltiliyor ve Uzmanlar tarafından eğitimler vererek düzeltiliyor. Çocuk çok televizyon izliyorsa, telefon ve tablet de çok fazla uğraşıyorsa, aile de çok fazla ilgilenmiyorsa dikkat eksikliği artabiliyor. Dikkat eksikliği olan çocukların aileleri onlarla daha fazla vakit geçirmeli ve eğitime götürmesi gerekir. Çocuk tedavi aldığı zaman bu soruna nasıl mücadele edeceğini öğrenir” şeklinde konuştu.
“Yetişkinlerde de görülebilir”
DEHB’in sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de görülebileceğini ifade etti. “Bu rahatsızlık sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de görülebilir. Onlar da devamlı televizyon, tablet, telefon gibi aletlerle çok uğraşıyorlar bu tarz cihazlar dikkat bozukluğu yaratabiliyor. Yetişkinlerinde psikiyatriden destek almaları gerekmektedir.”