Fethiyeli Fotoğrafçı Kemal Yılmaz, 'Dijitalleşme Fotoğraf Baskısını Neredeyse Bitirdi'
Dijital olanakların artması her bireyin yüksek lens çözünürlüklü telefonlarının olması fotoğrafta baskı konusunu etkiledi. Bu durumu Fethiyeli Fotoğrafçı Kemal Yılmaz değerlendirdi.
Fotoğraflar yıllar sonra çıkartılıp bakılması, anıların ilk günkü gibi taze yaşanması noktasında önemli bir araç. Ancak cep telefonlarının yaygınlaşması ve kameralarındaki lenslerin adeta fotoğraf makinalarıyla yarışması baskı oranında yüksek bir düşüş sağladı.
Durumu değerlendiren Fethiyeli Fotoğrafçı Kemal Yılmaz, sektörün kan ağladığını söyledi. “Dijitalleşme fotoğraf baskısını bayağı bir etkiledi. Daha önce insanlar film olayı vardı. İnsanların sınırlı çekim sayısı vardı, insanlar merak ediyordu ve çıkartıyordu. İnsanlar cep telefonuna geçtikten sonra özellikle bu telefondaki mercekler çok üst sevilerde fotoğraf makinalarıyla yarışıyorlar. Artık merakta etmiyorlar çektikleri şeyleri çünkü her dakika ellerinin altında ondan dolayı bizim işler düştü. Ama şöyle bir şey var teknoloji ne kadar ilerlerse ilersin bu fotoğrafların garantisi yok. Telefona bir şey olduğu zaman fotoğrafın dönüşü yok. En azından biz hatıra kalabilecek kadar fotoğrafların çıkarmalarını tavsiye ediyoruz. Hatıra olarak nesilden nesile gitsin. İnsanlar tatbikî böyle düşünmüyor, maddi olarak da düşünüyor.”
“Baskı bir kültürdür bu kültür bizde oturmamış”
Baskıyı turistlerin daha çok yaptırdıklarını ifade eden Fethiyeli Fotoğrafçı Kemal Yılmaz, korsan fotoğrafçılarda ayrı bir sorun olduğunu ifade etti. “Baskı bir kültürdür bu kültür bizde oturmamış. Bizim buraya turistlerde geliyor, değişik milletlerden insanlarda geliyor. Onlar kendi telefonlarından çektikleri fotoğrafları bile çıktısını alıyorlar. Hatıra kalma özelliğini seviyorlar. Bizim Kültürümüzde bu yok. Bu durum bizi olumsuz etkiledi. Vesikalığı bile telefondan dijital olarak istiyorlar. Sektörümüz can çekişiyor. Bizi ayakta tutan sadece düğün sezonu onun dışında pek bir şey yok. Onda da korsan fotoğrafçılar var. Şuanda fotoğrafçılık sektörü teknolojinin azizliğine uğradı. Kaybolacak sektörler vardı ya onda belki ilk ona girer fotoğrafçılık diye düşünüyorum.”