FETHİYELİ DAVUL USTASI, DAVULCULUĞU YAŞATIYOR

Fethiye'de evinin önünde eşi ile birlikte davul imalatı yapan 3 çocuk babası kaybolmaya yüz tutmuş ''Davulculuk'' mesleğini yaşatmak için çaba sarf ediyor.

  • 5406

Fethiye'de evinin önünde eşi ile birlikte davul imalatı yapan 3 çocuk babası kaybolmaya yüz tutmuş ''Davulculuk'' mesleğini yaşatmak için çaba sarf ediyor. Gençlerin davul imalatı ve davulculuk mesleğine yanaşmadığını söyleyen 59 yaşındaki Hasan Işık, ''Eşimle ben bu meslekten emekli olduk. Fethiye'de davulcu dede markasıyla davul imalatı yapan tek kişi kaldım. Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen siparişleri eşimle beraber yaparak karşılamaya çalışıyoruz'' dedi.
Fethiye'nin Yeni Mahalle semtinde atalarından öğrendiği 'davul imalatını' yaşatmaya çalışan evli, 3 çocuk babası 59 yaşındaki Hasan Işık, eşi Gülveren Işık ile birlikte evinin önündeki kaldırımda davul imalatı ile uğraşıyor. Deposundaki davul malzemelerini evinin önündeki masada davul haline getirmek için saatlerce uğraş veren Hasan Işık ile eşi Gülveren Işık, davulcu dede markasıyla asmalı davullar yapıp Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. Siparişlere göre davul yapan Hasan Işık, sattığı davulları Fethiye'ye gelen turistlere de satıyor.

59 yaşındaki Hasan Işık'ın özellikle yöresel davulları ilgi görüyor. Teknolojinin gelişmesiyle yenilikler katarak içi Ledli, ışıklandırmalı ve tokmak sensörlü davul da yapan Işık'a zaman zaman İngiltere, Almanya, Rusya ve Ukrayna'dan da sipariş geliyor.

Düğünlerde davul çalarak hayatını kazanan ve bu meslekten emekli olan Hasan Işık, 2 günde eşi ile birlikte davul yaparak geçimini sağlıyor. Türkiye'nin her yöresinin davulunu yerine göre istenen ölçüye ve renge göre yapabilen Hasan Işık, çocuk davulları da yapıyor.

Hasan Işık, ''El emeği göz nuru davulculuk imalatını Fethiye'de ve bölgede yapan ben kaldım. Eşimle birlikte bu meslekten emekli olduk. Kaybolmaya yüz tutmuş bu mesleği yaşatabilmek için çalışıyorum. Evimin önünde eşimle birlikte 2 günde bir davul yapıyoruz. Zaman zaman köy düğünlerine gidip davul çalıyorum. Yaptığım davulları daha çok Denizli, Burdur, Antalya yöresine yapıyorum. Ancak Türkiye'nin dört bir yanından da siparişler geliyor. Çok ince işi olan bir meslek. Kasnağı sıfıra alıyoruz, çakıyor, yapıştırıyor, kurumasını bekliyoruz. Ayarına getirinceye kadar 2 günü buluyor. Eşim ip çekiyor. Davul yapımındaki malzemelerin bir kısmını İstanbul'dan getirtiyoruz. Bazen hiç sipariş olmuyor. Bazen bir anda 10 adet sipariş aldığımız oluyor. Sezonluk bir iş. Ramazan davulu da yapıyoruz. Eski Ramazanlar gelenek ve görenekler kalmadı. Pek çok yerde Fethiye'de de sahurda Ramazan davulu çaldırılmıyor. Bu yüzden işler azaldı. Ancak Fethiye'ye gelen turistler, satın alıyor. Kimileri de gittikleri yerden sipariş istiyorlar. Zaman zaman İngiltere, Almanya ve Rusya'ya davul yaparak gönderiyoruz'' dedi.
''GENÇ NESİL İLGİ GÖSTERMİYOR''

Işık, ''Davul imalatı yapacak yeni yetişen bir genç yok. Gelsinler, öğreteyim. Gençler ilgi göstermiyor. Meslek olarak görmüyorlar. Biz atalarımızdan, dedelerimizden gördüğümüz bu mesleği yaşatmak için uğraşıyoruz. Ama gençler turizme, sigortalı işe gidiyor. Biz de hanımla birlikte bu mesleği yaparak emekli olduk'' dedi.
''DAVUL FİYATLARI 100-500 TL ARASINDA''

Mesleği ölene kadar yaşatmak istediğini ifade eden Hasan Işık, siparişe göre davulun özelliğine göre fiyatının 100 ila 500 TL arasında değiştiğini söyledi. Işık, ''İçi ledli, ışıklandırmalı değişik renkte deriler kullanarak yaptığımız davullar var. Fiyatları da kullandığımız malzemeye göre değişiyor. Eskiden içinden peynir çıkmış keçi derisinden davul yapardım. Müthiş bir sesi olur. Yine sipariş olunca bulup yapıyorum. Gençlerin bu mesleğe özenmelerini istiyorum ama maalesef özendiremiyoruz'' dedi.
''MESLEK ÖLÜYOR''

Gülveren Işık ise yaptığı işin eğlenceli olduğunu belirterek; ''Ben sadece davul yapılırken, kasnağın sıkıştırılmasını sağlayan ipleri çekiyorum. İşim zor değil. Bir davulda yaklaşık 18 metrelik ipi devamlı çekmekle uğraşıyorum. Eşime yardım ediyorum. Eşim pek çok gence yakınımıza bu mesleği öğretmeye çalıştı ancak talep eden olmadı'' dedi.
YAPTIĞI DAVULU ÇALDI

Davulcu Hasan Işık yaptığı davulu, keyifle çalarken; çevredeki yakınları ve vatandaşlar bu anı cep telefonu ile görüntüledi.

Bakmadan Geçme