Fethiye ve Seydikemer zeytini için üretim modeli oluşturulacak
Fethiye ve Seydikemer'de zeytin üretiminde değişen iklim ve ekonomik koşullara uygun üretim modeli oluşturarak verimliliğin arttırılması amacıyla Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Seydikemer Ziraat Odası öncülüğünde araştırma projesi başlatıldı.
Proje kapsamında bölgeye gelen Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Yüksek mühendisleri Önder Eralp, Andaç Çavdar ve Özgür Dursun, ilk olarak Seydikemer ve Fethiye'deki zeytinlik alanlarda inceleme bulundu. Survey (anket) yaparak çalışmaların yürütüleceği alanları belirleyen heyet, üreticilerden de bilgi aldı.
4 yıl olarak planlanan çalışma kapsamında Fethiye Seydikemer'i temsil edecek araziler belirlenecek. Yeni uygulamalar ve modern zeytincilikle oluşturulacak örnek bahçelerden elde edilen verimlilik kıyaslanarak bölge üreticilerinin kalkınmasını sağlayacak örnek bir model oluşturulacak.
Arazi incelemeleri sonrası FTSO Hizmet Binası'nı ziyaret eden heyet, FTSO Meclis Başkanı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ile bir araya gelerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Başkan Gümüş, “Tüm çalışmaları destekleyeceğiz.”
Heyetle karşılıklı görüş alışverişinde bulunan FTSO Yönetim Kurulu üyesi aynı zamanda Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, mevcut zeytin üretiminde kaliteye arttırmaya yönelik önemli proje için Fethiye ve Seydikemer'i tercih etmelerinden dolayı İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'ne teşekkür etti. Daha kaliteli ve verimli zeytinyağ üretimi için yapılacak tüm çalışmaları desteklemeye hazır olduklarını belirten Başkan Gümüş, projenin yürütülmesine verdiği katkılardan dolayı FTSO'ya teşekkür etti.
Başkan Çıralı “Bölgemiz zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir aktör olmalı”
Fethiye ve Seydikemer'i zeytin üretiminde söz sahibi bölge haline getirmek istediklerini vurgulayan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise “2022 yılı verilerine göre Fethiye'de 61 bin 870 dekar alan üzerinde, 19 bin 404 ton yağlık, 6 bin 250 dekar alan üzerinde ise 8 bin 135 ton beyaz zeytin üretiliyor. Seydikemer'de ise bu rakam yağlık ve beyaz zeytin toplam olmak üzere 185 bin 200 dekar üzerinde, 138 bin 264 tona ulaşıyor. Bu sahip olduğumuz potansiyeli gözler önüne seriyor. 2023 yılında iklim değişikliğinin de etkileriyle en önemli aktör İspanya başta olmak üzere Avrupa'da zeytin üretimi önemli ölçüde düştü. Çok önemli bir ihracat ürünü olan zeytinyağında bölgemizi öne çıkarmamız gerekiyor. En kolay ve önemli çözüm ise mevcut üretim alanlarında verimliliği arttırmaktan geçiyor.” dedi.
Tarımsal üretimde bilimsel araştırmalara bu nedenle büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan Çıralı, “İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nden ziraat mühendislerimiz Fethiye ve Seydikemer'de zeytinliklerimizi inceledi. Eksiklerimizin tespiti ile birlikte örnek üretim modeli oluşturacağımız arazilerimizi seçeceğiz. En yüksek verimliliğe ulaşmak için gerekli çalışmalar yapılacak. Elde edeceğimiz verileri tüm üreticilerimiz ile paylaşarak bölgemiz genelinde zeytin ve zeytinyağı üretimini arttırmak için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz.” diye konuştu.