Fethiye ve Seydikemer'in de yer aldığı Antalya Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) kapılarını açtı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın Fethiye ve Seydikemer'e özgü yöresel ürünleri tanıttığı, Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), Antalya'da 11'inci kez kapılarını ziyaretçilere açtı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) katkılarıyla, Antalya Ticaret Borsası tarafından düzenlenen fuarda, 76 ilden ve KKTC'den, 113 oda ve borsa, 16 kalkınma ajansı, 83'ü kadın kooperatifi olmak üzere 150 kooperatif ile birlikte 650 katılımcı yer aldı. Antalya'ya gelerek fuarın açılışını yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Fethiye ve Seydikemer standını ziyaret etti.

  • 1066
TAKİP ET

ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuarın açılışına, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Eski Başkanı Cemil Çiçek, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, çok sayıda oda ve borsa temsilcisi ile vatandaşlar katıldı.

Fuarda, Muğla Odaları ve Borsası adına; Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Koray Özcan, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, FTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Halil İbrahim Öztürk, Şevket Süreyya Gürol, Fatih Tufan ve Ramazan Dim yer aldı.
Fuarda FTSO tarafından açılan Fethiye ve Seydikemer standında bölgemizin coğrafi işaretli ürünleri; Seydiler Kilimi, Fethiye Tahini, Fethiye Kaya İnciri, Üzümlü Dastarı ve Kaya Halısı'nın yanı sıra Fethiye Likya Kadın Girişimi, Fethiye Seydikemer Ekolojik İşletme ile Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma kooperatiflerinin de ürünleri sergilendi. Yoğun ilgi gören stantta ayrıca ziyaretçilere incir, tahin, lokum ve füme alabalık ikram edildi. Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle kurulan standı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile oda ve borsa başkanları da ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu Fethiye ve Seydikemer'in coğrafi işaretli ürünlerini inceleyerek Başkan Çıralı ve FTSO Yönetim Kurulu üyeleriyle fotoğraf çektirdi.
Fuarı değerlendiren FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Türkiye'nin tüm renklerinin Antalya'da bir arada olduğunu belirterek, birlik ve beraberlik içinde gerçekleştirilen fuarın yöresel ürünlerin tanıtımına büyük değer kattığını söyledi. Fethiye ve Seydikemer'in coğrafi işaretli ürünlerini böyle bir organizasyonda tanıtmaktan memnuniyet duyduklarını anlatan Başkan Çıralı, “Bugün burada Muğla'nın gerek tarımsal, gerekse kültürel ürünleri yan yana bir arada tanıtılıyor. GEKA çatısı altındaki bu stant organizasyonu gerçekten çok değerli. Ürünlerimiz fuarın açılışından itibaren yoğun ilgi gördü. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu da standımızı ziyaret ederek bizlerle bir araya geldi. Coğrafi işaretlerin bugün bu kadar biliniyor olmasında YÖREX gibi fuarların rolü olduğunu düşünüyorum. Bu yıl fuarda kooperatiflerimizin ürünlerini de sergiledik. Burada kurulacak işbirlikleri ile üyelerimize ve kooperatiflerimize katkı sağlamayı hedefliyor, markalaşma yolunda da sağlam adımlar attığımızı düşünüyoruz.” diye konuştu.
Fuarın açılış töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, YÖREX kapsamında yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri ekonomiye kazandırmak amacıyla 2010'da "kriz varsa, çare de var" sloganıyla yola çıktıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, aradan geçen 10 yılda 3 bin katılımcıya ve bir milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptıklarını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, son 10 yılda coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40'ını oda ve borsaların tescil ettirdiğini, oda ve borsalar tarafından tescil ettirilen ve başvurusu yapılan toplam ürün sayısının 642'ye ulaştığını bildirdi.

“7 ÜRÜN AVRUPA'DA TESCİLLENDİ”
YÖREX'i de yöresel ürünlerin ve coğrafi işaretlerin markalaşması ve ticari değer kazanması yolunda önemli bir buluşma noktası haline getirdiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti; "YÖREX'te her yıl coğrafi işaret üreticileri ile ulusal perakendecileri ve e-ticaret portallarını bir araya getiriyoruz. İkili iş görüşmeleri yapmalarını sağlıyoruz. Yine coğrafi işaretlere özel e-ticaret portalları ile kampanyalar yapıyoruz. Coğrafi işaret üreticilerinin e-ticarette daha çok yer almalarını sağlıyoruz. Tabii ki sadece yurt içi tescille iş bitmiyor. Yurt dışında da tescil ettirmek ve küresel pazarlara girmek de önemli. Şu ana kadar 7 ürünümüz Avrupa'da tescillendi, 24 ürünümüzün de değerlendirme süreci devam ediyor. TOBB Brüksel Ofisimiz ile coğrafi işaretlerin AB tescil sürecine yardımcı oluyoruz."
Coğrafi işaretlerin izlenebilirliği, takibi ve sertifikasyonunu sağlamak için akıllı etiket projesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, tüketicinin coğrafi işaretli ürünü güvenle tercih edeceğini, üreticinin de ürününü gururla sunacağını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyada çok az coğrafyaya nasip olan bir ürün çeşitliliği bulunduğuna dikkati çekerek, "Zengin olmak istiyorsanız, bölgenizi zengin etmek istiyorsanız kendi yöresel ürünlerinize sahip çıkın. Bunları araştırın, markalaştırın ve dünyaya satın. E-ticaret ve e-ihracatla tüm dünyaya bunları gönderin." diye konuştu.

Bakmadan Geçme