FETHİYE VE SEYDİKEMER DEPREME HAZIRLIKLI MI?

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın (FTSO) sekretaryasını yürüttüğü Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu'nda, Muğla İli Acil Eylem Planı, olası deprem senaryoları, deprem öncesi ve sırası yapılması gerekenler ele alındı.

  • 1772
TAKİP ET

Fethiye ve Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu, FTSO Meğri Salonu'nda 2 Mart 2023 Perşembe günü Şehir Plancıları Odası Fethiye Şubesi Temsilcisi Birol Keski başkanlığında toplandı. Toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, TÜRSAB Batı Akdeniz Bölge Temsilciliği Başkanı Özgen Uysal, Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, Fethiye Kaymakamlığı İlçe Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, İlçe Yazı İşleri Müdürü Necla Yıldız, Fethiye Belediyesi Meclis Üyesi ve Fethiye Kent Konseyi Genel Sekreteri Gözde Gürsoy Hoşafçı, FTSO Başkan Yardımcısı Muhammet Kökten, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kaçar, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Elektrik Mühendisleri Odası Fethiye Şubesi Başkanı Veli Önver, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu, İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye ve Muğla Şubesi Temsilcileri Levent Çimen ve Hüseyin Kaya, Harita Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Birol Güner, Makine Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Mustafa Tunç, Jeofizik Mühendisleri Odası Fethiye temsilciliğinden Ergin Erçetin, Fethiye Ziraat Odası Temsilcisi Gökçen Güven, Mimarlar Odası Fethiye Temsilcisi Günay Solak, Türk Kızılayı Fethiye Şubesi Temsilcisi Arif Koçyiğit, Fethiye Belediyesi'nden Afet Yönetimi Teknikeri Tuncer Dur, AKUT Fethiye Operasyon Merkezi Temsilcisi İsmail Madak ve yetkilileri Alp Yiğitler ve Dilek Yiğitler, Fethiye Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi (MAG) Yetkilisi Ercan Kolcu ve Mehmet Ali Polat katıldı.
Geniş katılımlı toplantıda 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 11 ili etkileyen depremlerde yaşananlar değerlendirilirken, Fethiye ve Seydikemer'in depreme ne kadar hazırlıklı olduğu, eksiklikler ve yapılması gerekenler ele alındı. Fethiye'den deprem bölgelerine giderek arama ve kurtarma çalışmalarına katılan Fethiye Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi (MAG) ve AKUT ekipleri yaşadıkları deneyimleri katılımcılarla paylaştı. Muğla İli Acil Eylem Planı'nın da ele alındığı toplantıda yapı stoğu, yapı denetim yasası sonrasında yapılan yapıların durumu, denetim ve acil toplanma alanlarının durumu ve kamuoyuna bilgi verilmesi konularıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Tek elden afet yönetim hazırlanmalı
İlk olarak geçen 6 Şubat'ta 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası hazırlanan bina analiz raporlarının incelendiği toplantıda bölgeye giden arama kurtarma ekiplerinin izlenimleri dinlendi. Fethiye Afet Eylem Planı'nın bir an önce hazırlanarak tek elden afet yönetimi için gerekenlerin vakit kaybetmeden yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.
Acil toplanma ve geçici barınma alanlarının belirlenerek halka duyurulması gerektiğini anlatan katılımcılar, barınma alanlarında tuvalet, şehrin alt yapısından bağımsız olarak elektrik, su ve acil müdahale malzemeleriyle donatılmasının önemine değindi. Arama kurtarma faaliyetlerine ilişkin yapılan değerlendirmede; ekiplere sağlık ve yapı mühendisleri gibi uzman isimlerin eklenmesinin büyük faydalar sağlayabileceğine vurgu yapıldı.
Halkın bilgilendirilerek muhtarlar öncülüğünde her mahallede bir gönüllü arama kurtarma ekibi kurulmasının, uzman ekiplerin bölgeye ulaşmakta zorlandığı depremin ilk günlerinde büyük faydalar sağlayabileceğinin altını çizen katılımcılar, Fethiye'de büyük bir deprem yaşanmışçasına, bozulacak yolların, zarar görebilecek alanların belirlenerek kapsamlı bir plan oluşturulmasının ve tatbikatların yapılmasının önemine değindi.

Fethiye'deki yapıların yüzde 50'si 2011 yılı sonrası yapılmış
Toplantının bir başka gündem maddesini Fethiye'nin yapı stoğu ve kaçak yapılaşma oluşturdu. Depremden etkilenen 11 ilde, yapı denetime tabi binaların sadece yüzde 1'nin yıkıldığını belirten katılımcılar, bazı illerde yapı denetim uygulamalarının farklı yıllarda devreye girdiğini belirterek yıkılan binaların yüzde 99'unun yapı denetime tabi olmayan eski binalar olduğunun altını çizdi. Fethiye'deki binaların yüzde 50'sinin 2011 yılı sonrası yapı denetim kurallarına tabi olduğunu belirten katılımcılar bu sayının yaklaşık 6 bin binaya rast geldiğini kaydetti. Bundan sonraki süreçte 2011 yılı öncesi yapı stoğunun öncelikle gözden geçirilmesi gerektiğine dikkati çeken katılımcılar kaçak yapılaşmanın ise mutlak süreçte durdurulması gerektiği görüşünde birleşti.

Çıralı: “Deprem konusunda güç birliği oluşturmalıyız”
Toplantı sonunda konuşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, deprem konusunda alınabilecek tedbirler noktasında kurum, kuruluş ve STK'larla birlikte hareket etmek istediklerini belirterek, Oda olarak gereken özveriyi göstermeye hazır olduklarını söyledi.
Fethiye ve Seydikemer'i depreme hazırlamak noktasında birlikte ve güçlü bir sesle taleplerin dillendirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Çıralı, “Umuyoruz ki bu acı tecrübe bizim için bir milat olur. Ülkemizde ve 1'inci derece deprem bölgesi olan ilçemizde bir bilinç oluşmuş vaziyette, ancak unutmadan unutturmadan yapı stoğumuzun güçlendirilmesi, ihtiyaçlarımızın giderilmesi noktasında çalışmalar yapmak istiyoruz. Fethiye Seydikemer Güç Birliği Platformumuz 19 STK'dan oluşan, tüm STK'larımızın dönüşümlü olarak dönem başkanlığı görevini yürüttüğü güçlü bir platform. STK'larımızın ayrı ayrı hazırladığı rapor ve talepleri kurumlarımıza hep birlikte sunarak, deprem konusunda da bir güç birliği oluşturabiliriz.” diye konuştu.

Yorumlar 1
Cemal 04 Mart 2023 16:10

Yangını belgeselden öğrenen insanlar tarafından yönetilen yerler sizce depreme hazırlıklı olabilirler mi ?

Bakmadan Geçme