Fethiye Tropikal Meyve Cenneti Olmaya Aday

Fethiye'de tropikal meyve üretimi giderek artıyor. Özellikle avokado, muz ve mango gibi egzotik meyveler, Fethiye'nin ekonomik potansiyelini artırırken aynı zamanda sağlıklı beslenme alışkanlıklarına da katkı sağlıyor. Peki, bu tropikal meyvelerin faydaları neler?

  • 373

Hem doğal güzellikleri hem de tarımsal zenginlikleriyle öne Fethiye'de yetiştirilen ürünler hem ekonomi hem de tarım pazarında oldukça önemli yer alıyor. Ilıman- sıcak ikliminin ve doğal yapısının getirdiği avantajlarla Fethiye'de, birçok tarımsal ürün kaliteli bir şekilde yetişiyor. Fethiye'nin ürettiği geniş bir yelpazeye sahip tarımsal ürünler arasında; narenciye, sebzeler, zeytin, çam balı, tropikal meyveler ve süs bitkileri öne çıkıyor. Bu ürünler, yalnızca yerel tüketimle sınırlı kalmayarak hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarda alıcı buluyor.

Yazları oldukça sıcak, kurak ve güneşli, kışları ise ılık ve orta derecede yağışlı geçen Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Fethiye, son yıllarda çeşitlilik kazanarak egzotik meyve üretiminde de yükselişe geçti. Avokado, muz ve mango gibi tropikal meyveler, iklim değişikliğiyle uyum sağlayan üretim teknikleri sayesinde artık Fethiye'de de başarılı bir şekilde yetiştiriliyor.

Fethiye'de Avokado, Muz ve Mango Gibi Tropikal Meyveler de Yetişiyor

Avokado, muz ve mango gibi egzotik meyvelerin Fethiye'de yetişmesi, Fethiye'nin tarımsal potansiyelini artırırken ekonomik getirilerini de yükseltiyor. Tropikal meyvelerin üretimi, özellikle yaz aylarında Fethiye'ye gelen turistlerin ilgisini çekiyor. Yerli ve yabancı turistler, bu egzotik meyveleri doğrudan üreticilerden temin ederek taze olarak tüketme fırsatı buluyor. Ayrıca bu nedenle; avokado, muz ve mango gibi tropikal meyvelerin yetiştirilmesi sayesinde Fethiye'deki üreticilerin gelir kaynakları çeşitlenmiş, yeni iş alanları oluşmuş oluyor.

Ziyaretçiler, Fethiye'de avokado, muz ve mango gibi tropikal meyvelerin yetiştiği bahçeleri gezerek doğa ile iç içe bir deneyim yaşıyor ve bu deneyimi sosyal medya aracılığıyla geniş kitlelere ulaştırıyor.

Yanıklar-Çiftlik Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Avokado

Avokado, Fethiye'nin Yanıklar-Çiftlik bölgesinde yetiştiriciliği yapılan, aslen Meksika ve Orta Amerika'ya özgü olan Klimaterik yani, dalından koparıldıktan sonra olgunlaşmaya başlayan bir meyvedir. Avokado her şeyin başında zengin bir antioksidan kaynağıdır. Pürüzsüz ve kremsi yapısı ve yağ oranı diğer meyvelere göre çok daha yüksektir. Tıpkı Greyfurt ürünümüz gibi, iyi bir lif kaynağı olmakla birlikte, C, E, K vitaminleri yanı sıra Omega-3 ve birçok sayıda mineral içermektedir.

Marketlerde satılan avokadoların çoğu sert yapıda olduğu için, hemen yemek isteyenler bir hayal kırıklığı yaşayabilir. Elbette, avokadoların bu haliyle yenmesi mümkün değildir. Dalından koparıldıktan 4-5 gün içinde, renginin değişimi ve dokunun yumuşaklığına göre olgunlaşma süresi değişebilmektedir. Sebze olarak salatada da kullanabileceğiniz Avokadonun, olgunlaşmış halini ortadan ikiye bölerek ve çekirdeğini çıkartarak, içine limon sıkarak kaşıkla tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Muğla'da Muz Yetiştiriciliğine İlgi Büyük

Muz, sağlığa pek çok yararı olan besleyici bir meyvedir. Potasyum açısından zengin olan muz, kalp sağlığını destekler ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. İçerdiği lif sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve uzun süre tokluk hissi sağlar. B6 vitamini, C vitamini ve çeşitli antioksidanlar bakımından da zengin olan muz, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücuda enerji verir. Aynı zamanda doğal şeker içeriğiyle tatlı krizlerini sağlıklı bir şekilde bastırmak için de ideal bir meyvedir.

2020 Örtü Altı Kayıt Sisteminde Seydikemer'de 834 dekar, Fethiye'de 208 dekar ve Milas'ta 122 dekar alanda örtü altı muz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toplamda 1164 dekar alanda kayıtlı üretim yapılarak, yaklaşık olarak dekar başına 8 tondan 9.300 ton ürün elde edilmektedir. İç pazarda satışı yapılan muz önemli bir geçim kaynağı haline gelmiştir.

Kullanım alanı çok geniş olan Mango, genellikle taze olarak tüketilir. Çekirdeklerin yakınında biraz lifi olan meyveler soyulup etli kısmı dilimlenir ve soğukluk olarak, meyve salatalarında, kuru baklagillerle birlikte ve krema ya da dondurmalar üzerinde servis yapılır. Olgun meyve eti baharatlanıp kavanozlarda korunabilir. İhtiyaç fazlası olgun mangolar soyulur, dilimlenir ve şurup içerisinde konservelenir veya reçel, marmelat, jel veya nektar yapılır. Mango suyu püskürtülerek kurutulup toz haline getirilir ve bunlar bebek ve hasta gıdalarında kullanılır ya da içine su katılıp meşrubat olarak içilebilir

Diyetisyenlere göre ise Mango; potasyum, lif ve kuvvetli bir antioksidan deposudur. Kandaki kolesterol miktarının, özellikle kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin düşmesini sağlar.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme