Fethiye Rotary Kulübü, Fethiye Kalesi kazı çalışmalarına destek oluyor
Fethiye Rötary Kulübü Başkanı Hüseyin Nazlıel, Fethiye Kalesi'ne giderek yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Rötary Kulübü olarak çalışmalara verdikleri desteklerden bahseden Nazlıel, Fethiye'ye gelen Prof. Dr. Kadir Pektaş'tan da çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Fethiye Rotary Kulübü Başkanı Hüseyin Nazlıel, tarihi ve kültürel mirasımızın önemli bir parçası olan Fethiye Kalesi'nde incelemelerde bulundu. Kalede yürütülen restorasyon ve koruma çalışmaları hakkında bilgi alan Nazlıel, Rotary Kulübü olarak bu tür projelere verdikleri destekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ziyaret sırasında, kale hakkında detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Kadir Pektaş'tan da çalışmalar hakkında bilgi aldı. Nazlıel, Fethiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerinin korunması için yapılan tüm çalışmalara destek olmaya devam edeceklerini belirtti.
“Bu Bulgular Fethiye Tarihi İçin Çok Değerli”
Prof. Dr. Kadir Pektaş, “Fethiye Kalesi kazısının 2020 yılında ilk çalışmalarını başlattık, Muğla Valiliği ve Fethiye Belediyesi’nin katkılarıyla başlatıldı ve yine aynı şekilde devam ediyor. Şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından önemli oranda finans edilmekte, Kültür ve Turizm bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un Geleceğe Miras Projesi kapsamında çalışmalarımız 2024 yani bu yıl içinde yoğunluk kazandı. 2020 yılında başlattık çalışmaları, ilk keşif amaçlı geldik. 2020’nin yazında ilk kazma vuruldu. Kazılar bir de Fethiye Arkeoloji Müzesi’nin başkanlığında benim tarafımdan da bilimsel danışmanlık olarak devam etmekte.
Milattan önce 600 yıla kadar inen yapılar ve bulgularla karşılaştık, bunu yoğun olarak en son üst katman Türk Dönemi, Menteşe ve Erken Osmanlı Dönemi dediğimiz yapılarla karşılaştık. En üst kotta onlar var. Biraz daha alta inildiğinde Bizans katmanında ve daha erken roma katmanlarıyla karşılaşıyoruz. Bunun yanında üst kalenin hemen alt kısmında da yani yamaç bölümünde de bir küçük ölçekli ama çok güzel manzaraya sahip ve güzel bir mimariye sahip tiyatroyla karşılaştık.
Bu bulgular Fethiye tarihi için de çok değerli oldu. Ben bir yıl içinde önemli değişimlerin olacağını öngörüyorum. Çok yakın zamanda surlarda, kalenin burçlarında restorasyon projeleri hazırlayıp, onayını aldıktan sonra yine Kültür Turizm Bakanlığı’nın sağladığı ödenekle ve tabii ki buradaki destekle Muğla Valiliği ve Fethiye Belediyesi’nin de katkılarıyla buradaki restorasyonları tamamlayıp, halkın ziyaretine açmayı planlıyoruz. Böylece Fethiye’nin turizmine de katkı sağlayacağını düşünüyorum çünkü bu halde bile Fethiye halkı tarafından çok ilgiyle takip ediliyor kazılarımız. Ve bölge de zaten körfeze hâkim konumuyla halkın çok ilgi gösterdiği bir yer. İyi bir proje ve sergileme yapıldıktan sonra buranın turizme önemli bir katkı sunacağını düşünüyorum.” dedi.
“Fethiye’nin Kültür Turizmi İçin Çok Önemli Bir Çalışma”
Fethiye Rötary Kulübü Başkanı Hüseyin Nazlıel ise, “İlçemizin kültür turizmi için çok önemli bir çalışma. Hepimizi heyecanlandırıyor, kazıldıkça inanılmaz bulgular geliyor. Biz de elimizden geldiği kadar Rotary Kulübü olarak buna destek olmaya çalışıyoruz hem o desteği belirtmek hem de bugün ziyaret ederek neler yapıldığını öğrenmek için buraya geldik.
Bir de tabii ki tarihi bilgiler maalesef yanlış. Bakın, bazı sitelerin sayfalarına da yanlış tarihler belirtilmiş, yanlış bilgiler var. Onların da zaman içinde düzeltilmesi gerekiyor. 15. yüzyılda bütün sayfalarda buranın Rodos şövalyeleri tarafından onarıldığından bahsediliyor ama böyle bir bulgu yok. Zaten o dönem Osmanlı Dönemi, olması da mümkün değil. Maalesef bunların zaman içerisinde düzeltilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.