Fethiye'nin simgesi haline gelen hurma ağaçları

Fethiye, her yıl sayısız ziyaretçi ağırlamasının yanı sıra, sembolü haline gelen hurma ağaçlarıyla da sıkça adından söz ettiriyor. Özellikle ana caddelerde ve yol kenarlarında sıkça görülen hurma ağaçları, Fethiye'nin doğasına ve atmosferine de büyük katkı sağlıyor.

  • 927

Uzunlukları 30 metreye kadar ulaşabilen bu ağaçlar aynı zamanda yaklaşık 100 yaşın da üzerine çıkabiliyor. Uzun yıllar boyunca Fethiye'de yaşayacak olan hurma ağaçlarının salkımları, vatandaşlar tarafından soyulduktan sonra süpürge olarak da kullanılıyor. Son zamanlarda Fethiye'de, çiçek saplarının evlerde süs eşyası olarak kullanıldığı da gözlemlenebiliyor. Hurma ağacı olarak anılan bu ağaçlar kısmen palmiye ağacı olarak da adlandırılabiliyor.

Sıcak ve ılıman İklimi hurma ağacı için verimli olan Fethiye'de, bolca bu ağaçları görebilir hatta güzelliğini uzun uzun izlemek isteyebilirsiniz. Özellikle sahil boyunca yürüyüş yapan vatandaşların ilgisini oldukça çekiyor.

Hurma, insanın ihtiyacı olan neredeyse bütün gıdaları bünyesinde barındıran mucizevi bir meyvedir. Yerel halk ve Fethiye belediyesi tarafından korunan bu özel ağaçların meyveleri sadece çiğ olarak değil, reçel veya tatlı yapımında da kullanılıyor. Onun dışında hurma ile ilave şeker eklenmeyen hurmalı diyet tarifleri de yapılabiliyor.

Hurma ağaçları, Fethiye'nin doğal güzelliğinde ve turistik görselliğinde oldukça önemli bir yer oynuyor. Özellikle yaz aylarında Fethiye sahilleri, bu ağaçlar sayesinde daha çekici hale geliyor. Hurma ağaçları yazın Fethiye sıcağında yürüyüş yollarında ve parklarda turistlere ve Fethiyelilere gölge sağlayarak konfor da sunuyorlar.
Hurma ağaçları özellikle Fethiye'ye gelen ziyaretçilerin ve Fethiyelilerin fotoğraf çekimlerinde popüler bir arka plan sunuyor.

Osmanlı döneminden beri süregelen hurma reçeli tarifine beraber bakalım…

Hurma, toz, şeker, limon, karanfil, badem içi, sıvı yağ ve su ile hurma reçeli yapmak mümkündür. Küçük küçük soyulan hurmalar tencereye alınıp, üzerleri şekerle kaplanır ve yaklaşık 10 saat bu şekilde buzdolabında dinlendirilir. Dolaptan alınan hurmaların üzerine 1 bardak sıcak su eklenip, kıvam alıncaya dek pişirilir. Ara ara karıştırılır ve hurmalın üzerinde biriken köpükler mutlaka alınır. Yarım limon sıkılan su yaklaşık 3-4 dakika kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. 5 dakika dinlenen hurma reçeli dinlendirilip kavanoza koyulur ve kapağı sıkıca kapatılıp ters çevrilir. Soğuyunca dolaba kaldırılan hurma reçellerinizi afiyetle tüketebilirsiniz.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme