'Fethiye Küçük Sanayi Sitesi, işletmeler ve işyeri sahipleri mağdur edilmeden taşınmalı'

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından gerçekleştirilen 'Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü' odak toplantısında, bilim insanları ve resmi kurum temsilcileri Fethiye Küçük Sanayi Sitesi'nin taşınmasına ilişkin görüşlerini açıkladı. Plansız büyüyen ve alt yapı sorunları çözülemeyen sanayinin dünyanın önemli turizm merkezlerinden Fethiye için büyük bir sorun haline geldiğini belirten bilim insanları ve resmi kurum temsilcileri, işletmeleri ve işyeri sahiplerini mağdur etmeden planlı bir taşımanın Fethiye'nin geleceği açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.

  • 3105

FTSO tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan (GEKA) alınan hibe desteğiyle gerçekleştirilen ‘Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü' projesi kapsamında online video konferans yönetimiyle, odak grup toplantısı gerçekleştirildi. Etüt projesinin yüklenici firması Deta Danışmanlık moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Yardımcısı Veli Uysal, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasan Koç, Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksel Okulu Müdürü Prof. Dr. Fahri Yiğit, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Fatmagül Yur, Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) Kanalizasyon ve Atık Su Arıtma Dairesi Şube Müdürü Sibel Kurtuluş ve Şef Mustafa Duran, Seydikemer Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Halit Dündar, Fethiye Kaymakamlığı'ndan Korhan Yurt, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Şehir Plancısı İsmet Zorlu, Muğla Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nden İnşaat Mühendisi Murat Demir, Seydikemer Belediyesi İnsan Kaynakları'ndan Kübra Küçüksoku, Fethiye Belediyesi Şehir Plancısı Çağdaş Ozan ve FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Oda olarak GEKA 2019 Fizibilite Destek Programı kapsamında başvuruda bulundukları ‘Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü' projesinin, geçen yıl Ocak ayında hibe almaya hak kazandığını söyledi. Yüzde 100'ü GEKA destekli proje çerçevesinde Fethiye'deki küçük sanayi sitesinin taşınması fizibilitesinin hazırlanması için yüklenici firma ile birlikte çalıştıklarını anlatan Başkan Çıralı, “Sanayi bölgelerinde yer alan işletmelerimize yaptığımız ziyaretlerde, özellikle Fethiye'deki sanayi bölgesinin mevcut alanının, firmaların ihtiyaç duyduğu kapasiteyi karşılamadığını net olarak görüyoruz. Üretici işletmelerimiz, üretim tezgâhlarını koyacak yeterli alanı bulamamaktan, üretim yaptıktan sonra stok yapabilecek yeterli depo alanlarına sahip olmadıklarından şikâyetçiler. Çok dar bir alanlarda faaliyet gösteren işletmelerimiz, mal indirme/yükleme esnasında trafik ve otopark sorunu yaşıyor. Gerek Fethiye, gerekse Seydikemer'de yer alan mevcut sanayi bölgeleri bu kapasiteyi kaldıramıyor.” dedi.
Başkan Çıralı'nın ardından söz alan Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Yardımcısı Veli Uysal, 2014 yılında Fethiye Küçük Sanayi Sitesi'nin taşınmasına ilişkin bilimsel bir araştırma yaptırdıklarını alt yapı, trafik ve yetersiz alanlara ilişkin sorunların ön plana çıktığı raporun, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile paylaşıldığını ancak ilerleyen süreçte mesafe alınamadığını vurguladı.
“Şehir merkezindeki sanayi siteleri halk sağlığını olumsuz etkiler”
Toplantıda söz alan Muğla Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nden İnşaat Mühendisi Murat Demir, şehir merkezinde yer alan ve çok dar bir alana sıkışmış halde bulunan Fethiye Küçük Sanayi Sitesi'nin içinde yer alan çalışanlar ve çevresinde yaşayan vatandaşlar açısından birçok sorunu beraberinde getirebileceğini söyledi. Sanayi sitelerinin şehir merkezinde yer almaması gerektiğinin altını çizen Demir, bütün dünyaca kabul görmüş bir sorunun Fethiye'de yaşanmaya devam ettiğini vurgulayarak, çalışanlar ve vatandaşların sağlığı açısından sanayi sitesinin şehir merkezinden taşınmasını desteklediklerini sözlerine ekledi.
Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) Kanalizasyon ve Atık Su Arıtma Dairesi Şube Müdürü Sibel Kurtuluş ise alt yapısı bulunmayan Fethiye Küçük Sanayi Sitesi'nden DSİ kanalıyla denize taşınan atık yağ ve kimyasalların Fethiye Körfezi'nde deniz kirliliğine neden olduğunu kaydetti. Sanayi sitelerinde yağlı ve kimyasal atıkların arıtıldığı özel bir arıtma sisteminin bulunması gerektiğini aktaran Müdür Kurtuluş, Fethiye'de ilçe merkezindeki sanayi sistemine böyle bir alt yapı bulunmadığı için taşınmasına bilimsel açıdan destek verdikleri söyledi. 2019 yılı yaz aylarında Fethiye Körfezi'nde yaşanan deniz kirliliğini hatırlatan Kurtuluş, suyun renginin yeşile dönmesinde atık yağ ve kimyasalların da etkili olduğunu düşündüklerini anlattı.
Toplantının devamında tek tek söz alan katılımcılar, sonradan eklenen işyerleri ile birlikte plansız büyüyen Fethiye Küçük Sanayi Sitesi'nin dünyanın önemli turizm kentlerinden Fethiye için büyük bir sorun haline geldiğini belirtti. Faaliyet gösteren işletmeleri ve işyeri sahiplerini mağdur etmeden planlı bir taşımanın Fethiye'nin geleceği açısından çok önemli olduğunu belirten katılımcılar, taşınmaya destek verdiklerini kaydederek yürütülen fizibilite çalışmalarının büyük öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Bakmadan Geçme