FETHİYE KAYA İNCİRİ COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ AB YOLUNDA
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın (FTSO) coğrafi işaretli Fethiye Kaya İnciri'ne Avrupa Birliği tescili yaptırmak için hazırladığı 'Fethiye Kaya İnciri Coğrafi İşaret Tescili AB Yolunda' projesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından başarılı bulunarak, 2022 Teknik Destek Programı kapsamına alındı.
Fethiye'de her yıl binlerce tatilci ve turisti ağırlayan Kayaköy Mahallesi ile özdeşleşen Fethiye Kaya İnciri, FTSO tarafından yapılan başvuru ile 2020 yılında Türk Patent Marka ve Kurumu'ndan coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Fethiye Kaya İnciri'nin yaygınlaştırılması için de hareket geçen FTSO, geçen 3 yıl boyunca 3500 incir fidanının üretimini yaptırarak Fethiye ve Seydikemer'deki üreticilere dağıttı. Ayrıca üretilen fidanlar için Fethiye Belediyesi tarafından Kayaköy Mahallesi'nde Fethiye Kaya İnciri Bahçesi oluşturuldu.
Fethiye'de giderek yaygınlaşan, Türkiye'de ise tanınan Fethiye Kaya İnciri'ni Avrupa'da da bilinir hale getirmek isteyen FTSO, Avrupa Birliği'ne tescil başvurusu yapabilmek için GEKA 2022 Teknik Destek Programı'na katıldı. FTSO tarafından hazırlanan ‘Fethiye Kaya İnciri Coğrafi İşaret Tescili AB Yolunda' projesi GEKA tarafından başarılı bulunarak teknik destek kapsamına alındı.
Alınan teknik destek, coğrafi işaretli Fethiye Kaya İnciri'nin Avrupa Birliği'nde (AB) tescil edilmesine dair gerekli işlemler konusunda teknik danışmanlık hizmetini kapsıyor. Hizmetin, kurumsal olarak coğrafi işaretli veya potansiyel coğrafi işaretli ürünlerin Avrupa Birliği'nde tesciline yönelik örnek teşkil etmesi ve daha sonraki çalışmalara referans olması hedefleniyor. Proje iştirakçileri arasında Fethiye ve Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Fethiye ve Seydikemer Ziraat Odaları ve Aydın İncir Araştırma Enstitüsü yer alıyor.
“AB tescili ile bir ileri aşamaya geçmek istiyoruz”
Proje teklifi sözleşmesi, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ve FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ile GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan tarafından imzalanarak destek süreci başlatıldı. Konuya ilişkin bilgi veren FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı coğrafi işaretlerin getirdiği katma değerin Fethiye ve Seydikemer için oldukça önemli olduğunu belirterek Fethiye Kaya İnciri'ne AB tescili alarak bir ileri aşamaya geçmek istediklerini söyledi. Başkan Çıralı, “Odamızın coğrafi işaret çalışmaları ve dolayısıyla bölge ekonomisine kattığı değer bizi memnun ediyor. Her geçen gün bu konuyla ilgili olumlu geri dönüşler alıyoruz. Coğrafi işaretlerle ilgili gerek enstitüler gerek kurumlar nezdinde projelere dâhil oluyoruz. Bunlardan biri de GEKA'dan aldığımız teknik destek. Bu proje ile AB'de tescil edilmiş az sayıda coğrafi işaretli ürünün içerisine Fethiye Kaya İnciri'ni de dâhil etmek istiyoruz. Süreç zorlu ve uzun ancak çalışmalarımız her daim devam edecek. Coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere yöreye özgü üretim, tanıtım, projeler ve her türlü geliştirici faaliyetlerin içinde olacağız.” diye konuştu.