Fethiye deprem bölgesi mi? Büyük deprem ne zaman olacak? Yaşanan 2 deprem büyük depremin habercisi mi?

Fethiye'de 2 gün arayla 2 kere üst üste gerçekleşen depremlerden sonra vatandaşları büyük panik sardı. Fethiye'de yaşanabilecek deprem kaç şiddetinde olabilir? Uzmanlar Fethiye'de yaşanabilecek olan büyük deprem için hangi önlemlerin alınması gerektiğini söylüyor? Fethiyeli vatandaşlar yaşanabilecek büyük bir depremde neler yapmalıdır? Detaylar haberimizde…

  • 3883
TAKİP ET

Fethiye'de 2 gün arayla yaşanan depremler vatandaşların panik olmasına neden oldu. Sarsıntılar Fethiye'de büyük depremin habercisi mi herkes aynı soruyu sorar oldu. Fethiyeli Jeofizik Mühendisi Dr. Engin Erçetin, Fethiye'nin büyük bir deprem bölgesi olduğunu dile getirdi. Jeofizik Mühendisi Dr. Engin Erçetin, “Fethiye halkı olarak deprem bölgesindeyiz. Bir de depremin nerede olduğu ile alakalı tabii hissetmemiz değişiyor genellikle Fethiye bölgesini hissettiği depremler Rodos açıklarında gerçekleşen depremlerden çok ciddi bir şekilde etkilenir fakat geçenlerde gördüğümüz gibi Antalya açıklarında da gerçekleşen depremde Fethiye etkileyebilecek seviyede bir etki yaratabiliyor o yüzden Fethiye deprem kuşağındadır ve çevresinden de etkilenmektedir” diye konuştu.


Foça ve Tuzla mahalleleri tehlike altında!

Fethiye hakkında tehlikeli semtleri de açıklayan Dr. Erçetin, “Fethiye'de deprem daha çok etkilenecek semtleri Foça ve Tuzla mahalleridir. Şu anda gayet güzel bir manzara da bulunuyoruz, antik zamanlardan beri bu uygarlıklar, kaleler yukarılarda fikriniz var mı? Eski insanlar kaya bloklara yerleşmişler 2000 sene önceki bu akıl vardı. Kaya bloklarda yamaçlarda yaşama sağlam zemin oluşturmak için bunu yapmışlar, şimdilerde biz yaşamımızı deniz seviyesine doğru kuruyoruz ve alüvyon zemin depreme dayanıklı olmuyor. Fethiye merkezimizin olduğu yer, Tuzla Mahallesinin belli bir kısmı, Babataşı'na kadar birçok yer, olası depremi fazlasıyla hissedilecek. Merkezdeki dolgu alanı bölgelerde binaların sağlamlığına göre yan yatıp, batmalar yaşanacak. Eski binaların ise yıkılması tabi ki beklenecek. Deniz seviyesinden uzaklaştığımız da ise kayalık zeminin sağlamlığından dolayı etkilenmeler daha az olacaktır, ancak bu bölgelerde de yüksek bir depremde kayaların hareket etmesinden dolayı kaya düşmeleri yaşanabilir. Olası büyük bir depremde Taşyaka az etkilenen yerlerden olacaktır. Hıdırlık ve Esenköy sağlam bölgelerdir” şeklinde konuştu.

Fethiye'de 7.7 deprem olabilir

Tarihsel kayıtlara göre yapılan bilimsel araştırmalar baz alındığında her 100 yılda bir Fethiye'de büyük bir deprem olduğunu dile getiren Jeofizik Mühendisi Dr. Engin Erçetin, “Probalistik deprem hesabı yani istatistik bilgilere dayanarak bunları söyleyebiliyoruz.1900'lü yıllardan bugüne gelen aletsel kayıtları inceliyoruz. Bu istatistikler yüzde 100 olarak tutmuyor ancak yüzde 90 oranında doğru tahminlerde bulanabiliyoruz. Fethiye'de ortalama her sene 4.5 ve 4.8 civarında deprem gerçekleşmektir. Ancak kayıtları incelediğimizde 90 ile 110 sene arasında 7.7'yi bulabilecek büyüklükte bir deprem beklenmektedir. Fethiye, bölgesi bu zaman diliminde yine büyük bir deprem üretecektir. Bunun zamanını kestirmek zor, bizler kayıtlara ve fay hatlarına bakarak bu büyüklükte bir deprem olacağının garantisini verebiliyoruz fakat ne zaman olacağını bilemiyoruz. Belki bugün belki 6 ay sonra belki de 10 gün sonra gerçekleşebilir. Ancak şunu söyleyebilirim, önümüzdeki 50 yıl içerisinde 7.7 büyüklüğünde bir deprem yaşarız dersek çok yanlış olmaz” dedi.

Gönüllü insan sayısının artması gerekiyor!


Jeoloji Mühendisi Dr. Engin Erçetin aynı zamanda Fethiye'de deprem gönüllülerinin sayısının az olduğunu, son yaşanan Kahramanmaraş depremlerinden sonra yalnızca 50 yaş üzeri insanların gönüllü oldukları ancak genç insanların gönüllü olması gerektiğinin altını çizerek, “Gönüllü insan sayısını arttırmamız gerekiyor. Yaşanacak büyük bir depremde bütün yollarımız kapansa Fethiye halkı Fethiye halkına destek olup yardım etmek zorunda, dolayısıyla sadece 50 yaş üzeri insanların değil kas gücü olabilecek genç arkadaşlarımızın gönüllü olmaları önemlidir. Haftanın ya da ayın bir günü eğitimlere katılmaları herkesin yararına olacaktır” diye konuştu.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme