Fethiye'den, Seyşel Adalarına İhracat Yapan Rayco Maden İhracat Ödül Aldı
Fethiye'de faaliyet gösteren Rayco Maden İhracat, Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin düzenlediği Maden İhracatının Yıldızları Ödül töreninde 'Yeni Pazarlar' kategorisinde ödül aldı.
Türkiye ekonomisine, 2023 yılında 1 milyar 65 milyon dolar döviz kazandıran Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), 630 milyon dolarlık ihracatla bu başarıya en büyük katkıyı sağlayan 50 üyesine “Maden İhracatının Yıldızları” ödülü verdi. Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen ödül töreninde, Endüstriyel Hammaddeler, Toplam Doğal Taş, İşlenmiş Doğal Taş, Blok Doğal Taş, Granit, Yüksek Katma Değerli Endüstriyel Hammadde, Yüksek Katma Değerli Doğal Taş, Yeni Üyeler, Yeni Pazarlar ve Yükselen Pazarlar kategorilerinde 50 firmaya ödülleri verildi. Fethiye firması Rayco Maden İhracat da Seyşel Adalarına yaptığı ihracat ile Yeni Pazarlar kategorisinde 3. olarak ödüle layık görüldü. Törende, Rayco Maden İhracat sahibi Hüseyin Baydan ödülünü Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Sayın Mehmet Yılmaz’ın elinden aldı.
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nden ihracatın yıldızlarına 50 ödül
Ödül töreninde konuşmasına ödül alan firmalar başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki tüm maden ihracatçısı firmaları tebrik ederek başlayan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, madencilik sektörü olarak 2024 yılında ihracatta başarılı bir yıl geçirdiklerini söyledi. Alimoğlu, “Türkiye genelinde maden ihracatımız yüzde 4’lük artışla 4 milyar 258 milyon dolardan 4 milyar 424 milyon dolara çıkarken EMİB olarak ihracatımız yüzde 21’lik artışla 976 milyon dolara çıktı. 2024 yılında Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliği arasında ihracatını en çok artıran birlik olduk. 2024 yılı sonu için Türkiye geneli için belirlediğimiz 6 milyar dolar ve EMİB için 1 milyar 250 milyon dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Bu başarıda emeği olan tüm üyelerimizi kutluyorum” diye konuştu. Alimoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Dünyanın en zengin mermer yataklarının bulunduğu ülkemiz, dünya pazarlarında beğeni kazanabilecek nitelikte doğal taş çeşidine sahip. Türk mermeri, farklı renk skalası ve kalitesiyle dünyanın pek çok ülkesinde, dünyaca tanınmış mekânlarda kullanılıyor. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu zor şartlardan çıkmasının en önemli anahtarları, katma değerli üretim ve ihracatsa; sadece fiyat rekabetine dayalı ürünler sunmamız yetmeyecek. Markalar yaratmamız, katma değeri yüksek ürünleri ticaretimize entegre etmemiz, tasarıma, inovasyona ve yeşil dönüşüme yatırım yapmamız ve yılmadan, usanmadan geleceği inşa etmeye devam etmemiz gerekecek.”
Fethiye’nin adına dünyaya duyuruyor
Fethiye’den Çin, Taiwan, Thailand, Umman ve Mısıra ihracat yaptıklarını kaydeden Rayco Maden İhracat firmasının sahibi Hüseyin Baydan, “Rayco Maden İhracat olarak 2023 EMİB verilerine göre, ihracat rakamlarına en yüksek katkı yapan 50 firma arasına girmeyi başararak, ödül almaya hak kazandık. Seyşel Adalarına yaptığımız ihracatla Yeni Pazarlar kategorisinde ödüle layık görüldük, gururlu ve mutluyuz. Ege Maden İhracatçıları Birliği yöneticilerine teşekkürlerimizi sunuyorum.
Şeysellerin dışında, Çin, Taiwan, Thailand, Umman ve Mısıra ihracat da ihracat yapıyoruz. Bölge ve ülke ekonomisine katkı vermenin yanı sıra turizm destinasyonu olarak bilinen Fethiye’nin adını dünya mermer pazarında duyuruyoruz. Bu başarıda emeği olan herkese teşekkür ederim.” dedi.