Fethiye'deki kadınlar bu pazarda buluştu

S.S. Likya Fethiye Kadın Girişimi, Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifi, Fethiye Belediyesi'nin destekleriyle Beşkaza Meydanı'nda Likya Kadın Emeği Pazarı'nı açtı. 40 standın yer aldığı ve gıda dışı el emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği Pazar, iki gün sürecek. Likya Kadın Emeği Pazarı'nın açılışında standları tek tek eşi Çiğdem Karaca ile birlikte gezen Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca 'Projede emeği geçen Likya Kadın Kalkınma Kooperatifi'ne belediye olarak çok büyük destekler vereceğiz. Projenin, pandemi bitince amacına ulaşacağını düşünüyorum' dedi. .S. Likya Fethiye Kadın Girişimi, Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifi kurucusu Çiğdem Karaca ise 'Mahallelerimizde hiç gün yüzüne çıkmamış ürünler kadınlarla birlikte çıksın, alıcısıyla buluşsun istiyoruz' diye konuştu.

  • 4150

Gıda dışı ürünlerin satışına imkan sağlayan Likya Kadın Emeği Pazarı, Beşkaza Meydanı'nda pandemi tedbirleri alınarak açıldı. İki gün açık kalacak standlarda, Fethiye'nin değişik mahallelerinden gelen kadın üreticiler, kendi yaptıkları ürünleri görücüye çıkardı. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, eşi ve aynı zamanda S.S. Likya Fethiye Kadın Girişimi, Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifi kurucusu Çiğdem Karaca ile birlikte standları tek tek gezdi. Kadın üreticilerle birebir sohbet ederek sergiledikleri ürünler hakkında bilgiler alan Karaca çifti, hatıra fotoğrafı çektirmek isteyen kooperatif üyelerini ve kadın üreticileri de kırmadı.
KADINLARIMIZA TAM DESTEK
Likya Kadın Emeği Pazarı ile ilgili açıklamada bulunan kooperatif kurucusu Çiğdem Karaca, amaçlarını ifade ederek “ Tüm katılımcı kadın arkadaşlara teşekkür ederiz. 41 mahallenin kadınlarını bu tür etkinliklerde bir araya toplamak, onların sosyal olarak birbirleriyle iletişime geçmelerini ve yeni ürünler üretmelerini sağlamak istiyoruz. Ayrıca bu yola, her ev bir atölye diye çıkmıştık. Evlerinde üretmiş oldukları her ürünün de bir değeri olsun istiyoruz ki aile bütçesine katkı sağlasın. Katkı sağlarken de standı özellikle birbirini hiç tanımayan iki kişi paylaşıyor. Belki birbirleriyle iletişime geçerek yeni ürünler tasarlarlar, belki de inşallah bizim aracılığımızla şirketleşirler. Biz ilk etapta onları tanıştırmak, kaynaştırmak, birlikte işler yapmalarını sağlamak ve büyümelerini sağlamak için her türlü desteği sunan bir kadın kooperatifiyiz. Gıda dışı ürünlerin satıldığı bu tür pazarları 41 mahallemiz el verdiği sürece bu portatif olan stantlarımızla birlikte kadınlarımızı da taşıyacağız. O mahallede hiç gün yüzüne çıkmamış ürünler kadınlarla birlikte çıksın, alıcısıyla buluşsun istiyoruz. Çok acıdır ki Fethiye içerisinde yaşayıp da Ölüdeniz'i, Göcek'i görmeyen kadınlarımız, çocuklarımız var. Biz bu sistemle hem ürünlerimizi hem çevremizi daha görünür, bilinir hale getirmek istiyoruz ve her türlü desteği de sunmaya hazırız” diye konuştu.
PANDEMİDEN SONRA SES GETİRECEK
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise seçimlerden önce de kooperatiflere destek vereceklerini söylediklerini dile getirerek “Daha öncesinde Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne destek vermiştik. Onlar da yerel tohumlarla çok doğal ürünler yetiştiriyorlar ve halkımızın hizmetine sunuyorlar. Önümüzdeki günlerde sadece Fethiye'de değil, birçok bölgede İstanbul da dahil, hem Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizi hem de bugün bu güzel projede emeği geçen Likya Kadın Kalkınma Kooperatifi'ne belediye olarak çok büyük destekler vereceğiz. Bazı projeleri beraber birçok il ve ilçede hayata geçireceğiz. Bugün 40 tane standımızla birlikte birlik ve beraberliğin kollektif üretimini desteklemek adına kadınlarımıza destek veriyoruz. Çok güzel bir proje oldu. Sadece pandeminin gölgesinde kalması bizleri üzüyor. Pandemi bittikten sonra gerçekten ses getireceğini düşünüyorum. 41 mahallede, kendi ürettikleri ürünlerini sergileyecekleri bu standları açacağız. Belediye olarak da üzerimize düşen bütün desteği onlara vereceğiz. Projenin, pandemi bitince amacına ulaşacağını düşünüyorum” şeklinde açıklamada bulundu.
ÇOK MUTLUYUZ
Standta ürünlerini sergileyen kadın üreticilerden Kadriye Külah “18 yaşında engelli bir kızım var. Sosyalleşmesi için burası çok güzel bir imkan oluşturdu. Ben geçen sene katıldım, bu sene de devam ediyorum. Pandemiden dolayı evde kapalı kaldık. Böyle bir stantta yaptığımız el işlerini sergilediğimiz için çok mutluyuz” diye konuştu.
AİLEME KATKIDA BULUNUYORUM
Çatalarık'tan gelen üretici Nezahat Canavarcı ise “Bize böyle bir imkan verildiği için çok teşekkür ediyorum. Engelli kardeşim var. Onunla evde çok sıkılıyordum. Bu standlar benim için çok iyi oldu. Hem aileme katkıda bulunuyorum hem yeni arkadaşlar ediniyorum. Pandemiden dolayı uzun süredir dışarı çıkamıyor, ürünlerimizi satamıyorduk. Bizi düşünen ve bu imkanı veren emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
EK GELİR ELDE EDİYORUM
Standta yerini alan bir diğer kadın üretici Devrim Tokgöz ise “12 yıl önce her yıl tatile geldiğimiz ve çok sevdiğimiz Fethiye'ye yerleştik. İstanbul'da deri eğitimi almıştım. Burada da standlarda yer alarak ek gelir elde etmek istedim. 7 senedir bu işi yapıyorum. Hem benim için bir hobi, hem de bütçeme katkı oluyor. Fethiye'de olmak çok güzel” diye konuştu.
BÖYLE BİR OLUŞUMDA OLMAKTAN MUTLUYUZ
Yıllardır Beşkaza Meydanı'nda stand açan Melek Bakırezer de “ Biz yıllardan beri burada stand açan kişileriz. Çok mutluyuz böyle bir imkan verildiği için. Hem erkek hem kadın grubu olarak zaten uzun zamandır stand açıyoruz burada. Böyle bir oluşumun içinde olmaktan da mutluyuz” diyerek düşüncelerini ifade etti.
PANDEMİ ZORLAMIŞTI
Kendi yaptığı çantaları standında sergileyen Nuran Erdal ise“Pandemi baya bizi zorladı. Bugün burada standlarımızı açmamız bizi mutlu etti. Her zaman olmasını istiyoruz ve devamını diliyoruz. Belediye Başkanımız Alim Karaca'ya çok teşekkür ediyoruz” dedi. (GÜLYÜZ YURDAGÜL SIRT)


Bakmadan Geçme